Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Něco málo o zraku a malování

Publikováno: 31.01.08
Počet zobrazení: 5327


      Jednoho dne jsem zjistila, že začínám vidět hůř než dosud. Brýle nosím od dětství. To, co mi optici nadělili tentokrát, byla dost hrůza. Nějakou dobu už cvičím jógu a přes ni jsem se dostala i ke cvičení pro oči.

Tím se opět dostávám k malování. Pokud člověk nenechá zahálet tělo (ani oči), tím si jen prospívá. Malování je totiž také cvičení plné barev a tvarů. Loni jsme byli na pětidenním soustředění – cvičení pro oči na Vysočině. Součástí cvičení byl i jídelníček, velmi odlehčený a střídmý. Díky tomu někteří z nás začali se změnami jídelníčku i po návratu domů. Součástí cvičení bylo malování ˝mandal˝ a hlavně pobyt v přírodě. Vše samozřejmě bez brýlí.

Práce s mandalami je opravdu pro každého. Když si uvědomíme, že určitým druhem mandaly může být i háčkovaná dečka našich babiček, kruhová vitráž v kostele nebo jakýkoli kruhový obrázek, tak nejsme daleko od toho, že se s mandalami může zabývat každý, kdo má zájem. Venku se dá poskládat z kamínků či jiného přírodního materiálu. Doma stačí papír a pastelky, křídy nebo fixy. Můžeme také zajít do knohkupectví a vybrat nějaké omalovánky s tématikou, která se nám nejvíce zamlouvá. A i když jsou předtištěné, po vybarvení je každá originálem. Pro autora může být užitečná mnoha způsoby. Jednak tím, že ji vytvořil a i tím, že jemu i druhým přináší potěšení z příjemného pohledu na ni.

O mandalách

Mandala (sanskrt kolo, oblouk) je harmonické spojení kruhu a čtverce, kde kolo je symbolem nebe, transcedence, vnějších sil a nekonečna, kdežto čtverec představuje vnitřní síly, to, co je spojené s člověkem a zemí. Oba obrazce spojuje centrální bod, který je zároveň počátkem i koncem celého systému.
Pojem mandala pochází ze starobylého indického obřadního jazyka sanskrtu a znamená v překladu ˝kruh˝ či ˝oblouk˝. Mandala začíná i končí v jednom středu, ˝bindu˝, který označuje božské jádro nebo vlastní bytostné Já. Je to bod, který však nemá ani rozměr, ani místo, je symbolem jednoty, celistvosti, dokonalosti a Boha. Z tohoto centra vycházejí všechny tvary, které můžeme v mandalách pozorovat.
Ve svém původním náboženském významu mandala představuje mystický diagram, a to buď ve tvaru kruhu, nebo ve tvaru mnohoúhelníku. Mandaly symbolizují celý svět, Boha, člověka, život, jsou symbolem pro jednotu a harmonii. Z mandal vychází zvláštní síla, mocná energie, kterou můžete načerpat při jejich malování. Byla známa již starým kulturám a zabývá se jí i současná psychologie.
Mandala nám poskytuje prostor pro meditaci, realizaci vlastního já, uvolnění nahromaděného stresu a potlačených emocí. Při tvorbě mandaly se zklidňuje mysl, zlepšuje se schopnost koncentrace a mohou se tak objevit i nová, lepší a konstruktivnější řešní problémů s nimiž si nevíme rady. Můžeme také pocítit příjemný příval jemné osvěžující energie, ale můžeme se cítit i příjemně unaveni poté co odezní napětí nahromaděné po několik dní.

Existují různé druhy mandal – očišťující, posilující určité vlastnosti či jednotlivé oblasti lidského života. V nejširším smyslu jsou mandaly diagramy, které ukazují, jak se chaos stává harmonickou formou. Nejstarší obrazce tohoto druhu se vyskytují už v paleolitu. Dá se také najít v půdorysu staveb ze starého Egyptu, Babylónu a Jávy.
Obrazy se vytvářejí z obarveného písku, rýžové mouky či jiného sypkého materiálu. Jejich tvorba vyžaduje velkou pečlivost a trpělivost, čímž představuje určitý rituál. Mandala je vytvářena obvykle při příležitosti nějaké slavnosti či obřadu a její forma se řídí smyslem a významem příležitosti, ke které je vytvářena. Tvůrce na jejím povrchu vyjadřuje geometrickými obrazci a pro zasvěcené srozumitelnými symboly svoje vidění světa, přírodních sil, koloběhu života, astrologických znamení, božstev i svoje nejniternější náboženské vyznání. Při ukončení slavnosti nebo obřadu, pro který byla mandala vytvořena, je tato veřejně smetena a vržena do řeky, nebo rozprášena po větru.
Čtyři brány otevírající se do čtyřech hlavních světových stran (vzpomeňte si na doporučení spát v ose sever-jih, hlavou k severu), směřují ke všemu, co leží mimo naše vědomí, k tomu, co je mimo naši kontrolu, v temnotě, co je ale dosažitelné pomocí různých symbolických postav hrozných bodhisattvů – démonů. Proto jsou brány často ˝střeženy˝ hrozitánsky vyhlížejícími strážci (jmenují se vighnánatakové, přičemž vigná je překážka, tedy ničitelé překážek), kteří nás chrání jak před zlými a nečistými silami zevnitř, ale také před zlými silami v místě, kde kde konáme rituál mandaly.

Člověk a mandaly
Mandaly jsou všude kolem nás. Kruhový tvar mandaly provází člověka od nepaměti a vždy představuje něco posvátného, např. rituální místo k uctívání božstev. Můžeme je objevit i v přírodě v letokruzích stromů, květech, pavučinách
Tibetští mnichové tráví týdny tvorbou mandal z jemných barevných písků, aby je pak nechali rozfoukat větrem – poukazují tak na pomíjivost života. Nejsou to však jen budhisté a hinduisté kdo ve svém životě využívá mandalu. Nalézáme ji také v křesťanství jako rosety v oknech chrámů nebo jako kruhové labyrinty na podlahových dlaždicích, které slouží k motlitbě. Šamani indiánských kmenů používají kruhové obrazce k léčení nemocných, jako své štíty proti zlým duchům nebo jako lapač snů pro zachycení moudrosti ˝ducha˝.

Více informací o mandalách například na stránce Stavíme mandalu.cz.

Zdroj: autorka článku Milena Sedláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: