Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak člověk zůstane v duchu stále mladý 4

Publikováno: 15.01.09
Počet zobrazení: 2790


      Autor článku: Zdeněk Vohradník
Luštění hádanek oddaluje stárnutí.
Články v tomto seriálu jsou určeny kolegům seniorům, kteří řeší otázku jak zůstat v duchu mladý i při odchodu do důchodu. Dr. J. Murphy , učitel pozitivního myšlení, k tomu říká: ˝Nikdy nepřipusťte, aby Váš duch odešel do důchodu. Buďte stále přístupni novým myšlenkám a nápadům. Právě teď máte příležitost dělat to, po čem jste toužili, když Vám zaměstnání nedopřávalo dost času.˝


Postupně zde uvádím některé náměty, které se mně i rodinným příslušníkům v tomto směru osvědčily. Mohly by mít také společné název Co dělat proti stárnutí. Seznam dosud zveřejněných článků je uveden dole.
Ani luštění hádanek není, jak by se mohlo zdát, konzervativní činnost. Objevují se jak nové druhy hádanek, tak nové způsoby luštění.
Největší novinkou poslední doby v tomto oboru je logická hra Sudoku. V Evropě se stala populární nejdříve ve Velké Britanii a to teprve koncem roku 2004. Postupně se rozšířila do ostatních zemí, včetně ČR. Také já jsem podlehl této návykové hře. I po několika letech luštění Sudoku mám po shlédnutí prázdné tabulky stále nepřekonatelnou chuť se do ní hned pustit. Při tom si odpočnu, zklidním se a po vyluštění obtížnější hádanky mám i krásný pocit uspokojení. Zkuste to. K luštění postačí jen tužka.


Hádankářka

Na rozdíl od sudoku vyžadují některé hádanky, zejména křížovky, hodně pomůcek. Luštitelé křížovek bývají při práci obložení slovníky a encyklopediemi. Také doma jich máme celou řadu. Manželka, jako členka hádankářského kroužku, však stále častěji slyšela od svých kolegů, jak jim pomáhá při řešení počítač. Nechci předcházet speciálnímu tématu, které připravuji – senioři a počítače – ale musím již zde uvést, že se manželka, která dosud s počítačem nepracovala, naučila přes hádanky základní práce s PC. Na obrázcích je luštitelka s papírovými pomůckami, které později zredukoval počítač.

Začalo to tím, že k Vánocům dostala Velký křížovkářský slovník, který jsme nainstalovali do počítače. Je v něm velká slovní zásoba, kterou je možné různě třídit a upravovat podle potřeb luštitele. Pak jsme zjistili, že výbornou univerzální encyklopedii je i pro tento účel internet. Je v něm obrovské množství údajů, které se neustále aktualizují a doplňují. Jsou v něm i vícejazyčné slovníky a další pomůcky.
Problémem pro luštitele však není technika ovládnutí počítače, ta se naučí, ale umění se vhodně vyhledavače zeptat, aby mohl správně odpovědět. Např. skoro detektivní prací bylo najít vrch Čartak v Beskydách. Zábavné bylo i přesvědčit Gogole, že John Roderigo Dos Passos, jak vyšlo v osmisměrce, se nepíše Rodrigo bez e. Dalším problém u nás doma začíná však být i to, jak se u počítače vystřídat.
Seznam dosud probraných témat:
1. Dobrým lékem proti stárnutí je rekreační jízda na kole, 2. I při výletech na kole je třeba hledat něco nového, 3. Hádanky relaxují mozek i ducha.
Uvítáme, když nám k tomuto tématu nebo i k předchozím článkům, napíšete .
Autor: Zdeněk Vohradník, Foto: Zdeněk Vohradník

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

17.01.2009 15:52  Zdeněk Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Děkuji za komentář k tomuto článku a omlouvám se, že odpovídám pozdě. V seriálu v 3V zveřejňuji náměty, které se mně i rodinným příslušníkům v tomto směru osvědčily. Jazyky však mezi ně nepatří. Ale vyzývám čtenáře, aby mně daly další typy. Pokud budete souhlasit mohu na konci mé řady zařadit článek o učení jazyků i v pozdním věku. Samozřejmě s Vaším autorstvím. Těším se na odpověď. Z. Vohradník
http://www.vohradnik.webnode.cz

15.01.2009 21:45  JUDr. Irena Novotná ()

A zde je informativní odkaz na možnost získat Magickou angličtinu: http://www.magicka-anglictina-extra.com/
http://www.bylinky.webnode.cz

15.01.2009 20:38  JUDr. Irena Novotná ()

Existují moderní metody výuky, kdy se lidé velmi snadno a bez psychických zábran naučí jazyk. K tomu pomůže jistě nová a moderní metoda, tzv. Magická angličtina. Ta se mi moc líbí. I když anglicky umím, přeci jen si potřebuji jazyk stále oživovat a tak se vracím k základům, opakuji se a nikdy nic nestuduji otrocky, násilím. Mozek je jako počítač a tak přijme nové věci docela snadno. Člověk se musí učit motivován, s radostí a chutí, jinak se nenaučí nic. Také jsou pěkné knihy angličtiny pro mládež s obrázky, to je výhodné, mysl si zafixuje obrázek i se slovem. Zprvu musíte postupovat pomalu a trpělivě a pak to jde rychleji. A hlavně poslouchat - slova písní, filmy (titulky si zakrývat a odkrýt, až opravdu ztratíte souvislosti), číst si noviny, časopisy. Věnovat tomu čas, veškerou soustředěnou pozornost a těšit se na další lekce. Nyní je moho množností, jak se naučit pěkně, lidé si často sami dělají duševní zábrany a obavami si sami hází klacky pod nohy. Já jsem naprosto přesvědčená, že na studium jazyků není nikdy pozdě, i když si to hodně lidí myslí. Je to vynikající cvičení. Můžete studovat ve dvou, za pomocí učitele nebo CD.
http://www.bylinky.webnode.cz

15.01.2009 16:51  Zdeněk Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Milá paní Mauro, vřele s Vámi souhlasím. Napiště o tom, prosím, pár vět. Já jsem jen tzv. stálý začátečník. Z. Vohradník
http://www.vohradnik.webnode.cz

15.01.2009 09:52  Maura ()

A nejen luštění! Doporučovala bych oprašovat si znalosti cizích jazyků! Nyní existuje hodně metod, jak si osvojit například angličtinu nebo němčinu. Pokud jste tento jazyk už někdy studovali, není od věci pomalu ve studiu pokračovat. Chce to jen soustředění a trpělivost. Znám seniory, kteří navštěvují jazykové kurzy. Nikdy nezapomenu, jak naše latinářka na gymplu říkala, že studium jazyka je nejlepší na aktivitu mozku.
http://www.povidky.pise.cz

Zanechte komentář: