Dnes je 27.07.2024, Svátek má Věroslav, zítra Viktor

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Rubrika: Důchody

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit.

Počet příspěvků: 114
Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

hana - 19.04.2016

moje máma -Hana-má pravdu..ale je třeba dodat,že my,děti se staráme..ale ne všichni starší lidi mají děti nebo někoho,kdo pomáhá..proto by měla být pol.strana pro starší lidi-důchodce.Máma říká,že je to zbytečné,že se nic nezmění.To ale nejde,nechat věci tak...

hana - 29.02.2016

Moje sestra musí ještě pracovat,byla doma s problematickým dítětem.Jezdila do spec.školy denně1,5hod.tam a zpět zase,Praha.Teď na ni v práci tlačí kolegyně,která její práci chce pro dceru...je velmi nepříjemná s poznámkami typu ,k čemu jsou důchodcům peníze' apod.Sestra je sama se 2 dětma,nyní na VŠ. Tak kde je pravda-není to náhodou v neúctě společnosti k mateřství? Vůbec se nedivím,že se rodí málo dětí a mnoho párů děti ani nechce...to nějaké přídavky nezmění...

hana - 29.02.2016

Celý život jsme pracovali, ke stáru-65let-dostanu důchod,že počítám kolik rohlíků si můžu koupit.Proti sousedům Němcům je to holá bída a oni to vědí...nečekala jsem,že se budu před Němci stydět za bídu....kdo za tohle může...hanka

Hudečková Z. - 21.09.2015

Dobrý den, přesluhuji přes důchod a ještě bych potřebovala asi 3 roky pracovat. Důchod nepobírám, chci si jej nechat vyplatit zpětně po těch 3 letech. Zajímá mě, jestli budu mít nárok také na navýšení důchodu zpětně o 0,4 za každý odpracovaný rok navíc, když si oněj požádám, z důvodu práce přes důchod. Jsem samoživitelka a dcera ještě studuje na vysoké. Z důchodu bych to sama nezvládla a od ledna k nám do práce přijde nový ředitel,
tak nevím, jestli by mě nechal dělat kdybych pobírala důchod i plat, tak to řeším tímhle způsobem.

Helena Venkovičová - 19.09.2015

Paní Ilono, je vidět, že máte pohodovou práci, ze které se vám nechce odejít do důchodu.Je zde ještě jeden důvod proč ostatní pracující důchodci se drží ve svých funkcích zuby nehty. On je totiž lákavý celkový příjem důchod + plat, a ještě navíc když se jedná o pohodové zaměstnání.Takový člověk si brzy zvykne na lukrativní celkový příjem a nedokáže se tohoto dobrovolně vzdát. Představa, že by měl žít pouze z důchodu, je pro něj nepředstavitelná. Já jsem v důchodu již 10 let, žiji v panelovém bytě se svým synem. Syn mi dává 6.000 kčs, které postačí na živobytí 2 osob, já dávám 6.000 na byt a veškeré poplatky. Důchod mám 12.000, syn má plat 17.000, někdy méně. Žijeme si královsky. A ta pohodička doma, internet, zahrádka a hlavně klid a radost ze života. Je pravda, že mám kolem sebe lidi, kteří jsou na peníze, které snadno rozhazují za šunty, po krátkém čase zase vyhazují a kupují si další. Těm se pak opravdu těžko opouští lukrativní zaměstnání.

Věra - 24.10.2014

Dobrý den.Vidím tento problém trochu z jiné strany.Je mi přes padesát a jsem déle než rok bez práce.Odeslala jsem stovky životopisů,žádostí-marně.To si nechci stěžovat,jen konstatuji.Na úřadu se potkávám se stejně ,,postiženými,, a sdělujeme si své zkušenosti s hledáním místa.Zatímco pracující důchodci řeší svůj problém ohledně slevy na poplatníka,my řešíme problém z čeho žít.Po vyplacení podpory jsem doma bez peněz,živí mě manžel,na sociální příspěvek nedosáhnu-máme lehce nad hranici životního minima.Ráda bych pracovala,ale není kde.To jen tak ve zkratce.Stát podle vás okrádá seniory,což je mimochodem pravda,ale kdo okradl nás o práci?Zvyšující se odchod do důchodu je katastrofa,kde všichni ti lidé budou pracovat?Mladí je v kolektivu nechtějí,kdo má slušné místo drží si jej i v důchodu.Kam toto povebe?A jen pro úplnost,byla jsem po celý svůj dosavadní život taky zaměstnaná,odváděla daně a poctivě pracovala.Chápe někdo beznaděj nezaměstnaných,jejich vztek a strach?

Helena - 19.08.2014

Souhlasím plně s Vaším názorem a připojuji svůj podpis!
Helena Ulčaková, Vimperk

Ilona - 13.07.2014

Také jsem přišla odebráním slevy na poplatníka o částku 2070 Kč měsíčně. Takže nyní pracuji se stejným rozsahem pracovní činnosti, ale s tím rozdílem, že mám nižší plat o 2000,- Kč měsíčně. Vnímám to jako okrádání seniorů. V průběhu 8 let před důchodem mi byl plat celkově snížen o částku 2520,- Kč, z důvodu vládního nařízení. Když k tomu nyní připočtu další 2000,- Kč, tak se dostávám na 4520,-Kč v mínusu. Nakonec jsem si nechala výplatu důchodu zastavit, ale bylo mi řečeno, že slevu mi zpět nevrátí. Jak k tomu přijdu, byla jsem celkově ve svém životě nezaměstnaná 2 týdny, celý život odvádím poctivě daně a stát se mi odmění tím, že mi sníží plat, kdyby to bylo jen o pár stokorun, ale tohle je hodně vysoká částka. Díky tomu mám i nižší výpočet důchodu. Myslela jsem si, že snížením platu je zaměstnanec potrestán za to, že špatně pracuje, což není můj případ. Zákon č. 2/1993 Sb.- Listina základních práv a svobod, článek 28 - Zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky. Podrobnosti stanoví zákon. Kde je tedy ta spravedlnost, dokáže mi to konečně někdo vysvětlit. Kdyby raději stát dbal na to, aby řádně vybral daně od povinných, místo toho, aby okrádal seniory. Čekám na to, že se už konečně začne něco dít a přestane toto sprosté okrádání seniorů. Také mne zaráží, jak málo příspěvků zde k danému tématu je.

Karel Zítek - 07.06.2014

valorizace důchodů
jedním z největších argumentů páně Kalouska a Gazdíka pro navýšení daní pracujícím důchodcům bylo, že u nás se důchody nedaní a tak "těm pracujícím důchodcům to právem můžem osolit aspoň takto ...."

Doopravdy se u nás ale důchody nedaní?
abychom si tuto otázku mohli zodpovědět, musíme nejdříve vědět co to daň je. To není problém zjistit a na internetu najít

Co je to daň:

Daň je příjmem veřejných rozpočtů (státního rozpočtu a místních rozpočtů), který ze zákona (povinně) odčerpává část důchodu subjektu (příjmu, majetku poplatníka) na nenávratném principu (společnost tyto peníze vynaloží podle potřeb, nikoliv úměrně podle výše odvedené daně jednotlivcem). Uspokojovány jsou i potřeby těch, kteří daně vůbec neplatí (princip solidarity).

Tady nevím jak to vidí kdo, ale já to vidím tak, že i důchodce má svůj příjem, a dokonce podobně jak soudci, učitelé a mnoho dalších, definovaný zákonem a to včetně valorizace v 155/1995 Sb. ; 67 (2) a pod. Tedy tak tomu do 314/2012 Sb. ze dne 5. září 2012 bylo, že toto byl důchodcův příjem, který nepodléhal dani (resp. byl zdaněn 0).

Prokazatelně co do pojmů tedy můžeme říct, že 314/2012 Sb. dočasně daní důchody a to ve výši 66 přírůstku indexu spotřebitelských cen. (snížení valorizací důchodů je de facto zdaněním důchodů). Důchod důchodců je jejich příjmem, část valorizace je pak odčerpávána do veřejných rozpočtů (neb v těchto zůstává a to je samozřejmě to samé), děje se tak na základě zákona na nevratném principu "pro blaho všech". Není samozřejmě podstatné, jestli se něco daň jmenuje, ale jestli to daní de facto podle definice je, neb splňuje všechny znaky jak je daň definována. Podobně jako u solidárního zvýšení daně (500/2012 Sb. viz dále) se zde nějak daní příjem nad xy, zde tedy nad stávající výši důchodu k 31.12. příslušného (předchozího) roku. Tedy důchodci se nějak daní ta část příjmu co je navýšením oproti 2012 a bohatci to co je nad 100.000 (zaokrouhleno z 500/2012 Sb.). Pokud se zde pojem zdanění důchodů někomu nelíbí, můžeme říkat jen, že důchodce část svého zákonem daného příjmu odvádí do státního rozpočtu neb odvádět do státního rozpočtu je logicky a věcně shodné s tím, že ve státním rozpočtu část svého důchodů ponechá a nepřevezme jej (neb mu to není umožněno).

Podle mne tedy i když tomu tak nikdo (někdo) neříká (protože nechce neb se mu to nehodí) tak podle této definice a smyslu a obsahu věci jde o zdanění důchodů ? tedy důchodců. To je ale, v porovnání s tím jak jsou ve prospěch snižování schodků veřejných rozpočtů zdaňováni ostatní (jak ostatní přispívají k vylepšení bilance státního rozpočtu), neslučitelné s Listinou ? Ústavou jak je již i ÚS opakovaně konstatováno mj. v Pl. ÚS 22/92 - str. 41 dole a další dokumentu na tomto odkazu. I zavedeni daně tam kde nebyla je samozřejmě její zvýšení. Tedy zdaněním důchodů jsem zavedl a tedy zvýšil z nula na nenulovou hodnotu daň z příjmu důchodců.



a jak je uvedeno v příspěvku předchozím
No a i s tímto jsem na ceste k US (nejprve musim podat namitky k rozhodnuti o valorizaci - to jsem ucinil - a teprve az tyto namitky ČSSZ zamitne (a na to cekam) mohu podat ustavni stiznost, resp. spravni zalobu a v ni navrhovat prezkoumani US) a muzete mi posilat sve podpisy neb potrebuji prokazat, ze nejde jen o muj zajem, ale ze vec me zajmy "vyznamne prevysuje"

valorizace.duchodu@Seznam.cz

Karel Zítek - 07.06.2014

valorizace důchodů
314/2012 Sb. nám zevedl "dočasné" snížení valorizací
jenze ono docasne neni ....
solidární zvýseni daně pro pracující s přijmem nad 100.000 měsíčně je vskutku dočasné - tedy od 2016 se jim daně a tedy i příjmy vrátí na úroven 2012 jako kdyby zadnou dan navíc nikdy neplatili.
Ne tak ale duchodcum!!! o co jim byly snizeny valorizace 2013 a 2014 (2015 se suska ze jiz ne) a tedy i duchody o to jim zustanou tyto snizeny az do smrti smtrouci ... - no a takovouto "nerovnost docasen" preci Listina nepripusti a je jiste i v rozporu s Pl. ÚS 22/92.
No a i s tímto jsem na ceste k US (nejprve musim podat namitky k rozhodnuti o valorizaci - to jsem ucinil - a teprve az tyto namitky ČSSZ zamitne (a na to celkam) mohu podat ustavni stiznost, resp. spravni zalobu a v ni navrhovat prezkoumani US) a muzete mi posilat sve podpisy neb potrebuji prokazat, ze nejde jen o muj zajem, ale ze vec me zajmy "vyznamne prevysuje"
valorizace.duchodu@Seznam.cz

Jana Poláková - 03.03.2014

Dobrý den,

obracím se na Vás s velkou prosbou o pomoc. V současné době píši diplomovou práci na téma Motivace seniorů v penzi k dalšímu pracovnímu uplatnění. Nyní mám již vyplněných pár dotazníků od pracujících seniorů v penzi, ale potřebovala bych mít větší vzorek respondentů, proto jsem se rozhodla umístit dotazník také na následující odkaz na internet http://login.oursurvey.biz/9554 , kde jej lze vyplnit online, ráda bych Vás touto cestou požádala, zda byste jej nemohli na uvedeném odkaze také vyplnit. Dotazník je zcela anonymní a je určen lidem, kteří pobírají starobní důchod a zároveň ještě pracují či si nějakým způsobem přivydělávájí.

Předem Vám děkuji za Vaši ochotu a pomoc.

Hezký týden,

Jana Poláková

Blažena - 18.10.2013

Můžete mi poradit, kde bych se mohla přihlásit na nějakou školu 3.věku, zaměřenou na historii a český jazyk? Děkuji předem za odpověď B.S.

Dvořáček Rudolf - 12.10.2013

Dobrý den, poraďte prosím, jakým způsobem mám v lednu vrátit finanční částku 45,- Kč (kterou jako důchodce dostanu přidanou)panu ministrovi financí, aby snad tato částka nescházela odcházejícím případně nastupujícím politikům až budou dostávat odstupné a ně zvolení si budou schvalovat výši svých nízkých měsíčních platů.
S pozdravem
R.D.

Jaroslav Slavík - 18.09.2013

Jsem absoltně zděšen způsobem jakým stát ohodnocuje důchodce
v zemi kde si naši tkzv.zástupci zvyšují své platy o tisíce
se přidá důchodcům 45!!! korun!!! Tohle snad stát nemyslí vážně,to se nenajde nikdo kdo by za všechny ty chudáky zvedl hlas a řekl že toto není možné? Co evropský soud pokud by byla dobře formulována žaloba muselo by se něco dít,vždyť jak se mají lidé bránit proti těm verbálním úletům
kterým ministerstvo Práce obhajuje své kroky oni sami mají máslo na hlavě a finanční -slušně řečeno nepořádek,a nejen oni!
Ptám se co dál,tohle je výsměch!
zdravím a přeji všem pevné zdraví a hlavně uvědomte si že jste lidé a není vaší chybou to co stát údajně ekonomicky ničí,prostě takhle to není.
s pozdravem
Slavík

Lucie Dubovova - 28.02.2013

Dobry den,
prosim o vyplneni meho dotazniku urcenemu seniorum od 60ti let. Jeho vyplnenim byste mi moc pomohli.
http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/volny-cas-a-cestovani-senior/

Ivan Veslar - 22.12.2012

Preji vsem lidem to aby se stali alespon v tomto Vanocnim
obdobi slusnymi a takrka prejicimi lidmi.Protoze je to zvyk
ale posleze to cely rok prestava platit.Have a Merry Christmas
Ivan.

Ivan Veslar - 14.12.2012

Stejne Vam kteri jeste jste slusni lide,preji dobre proziti
svatku Vanocnich.Je nezmenitelnou pravdou,ze na venkove se
jeste takovi najdou.V metropolich uz tezko.Preji vse dobre
slusnym lidem v ramci omezenych moznosti.

Ivan Veslar - 28.11.2012

Je pravdou, ze volba presidenta je tady dosti irevelantni,
otazka zni, najde se osoba v teto zemi,ktera by si zaslouzila
stat se presidentem nebo presidenkou a mohli by jsme jim
verit?Smutne je ze proste na to nemame lidi,mame zemi jakobinu
a jako mozna kdyby coz je nova Cestina a treba mozna snad.
Pri nejhorsim kdyz nekdo vysadi tak bude odsouzen nepravomocne a stale bude sedet ve vlade.Nemam co bych dodal
probudte se.

Ivan Veslar - 25.11.2012

Pro Danu ekonomku,mam jeden prispevek,jsem o dva roky starsi
a kdyz jsem skoncil skolu ktera jeste byla osmiletka,rekli
mi, z tvojim kadrovym posudkem,i kdyz si slozil zaverecnou
zkousku s vyznamenanim muze Ti nase strana a vlada nabidnout
pouze dve krasne moznosti,hornik nebo hutnik,na tehdejsi 11cti
letku tvoji zadost nelze poslat.Z 5 500 Cechoslovaku,kteri
jsme emigrovali do Jizni Afriky uz z nas zije asi jenom
jedno procento ale musim priznat,ze dostavam z nich vsech
asi nejvyssi duchod,skoro 9000 tisic korun,25 roku prace
v JAR se samozrejme nezapocitava ale mne se zamestnanim
a vojenskou sluzbou a praci po navratu do vlasti chybel
uz pouze 1 mesic do 25 ti let ceskeho pojisteni, a potom
jsem byl do 65 let plne invalidni,pak jsem dostal vyrozumeni,ze podle nejakeho zakona,uz nejsem ale jsem
proste stary.Tezko by jste nasli tady cloveka,ktery odpracoval v zivote 50 roku a kdyz vezmu vsechny prescasy
tak to vychazi na nejmene 60 let a neverte poveram,ze na
nas zle rasisticke belochy pracovali nejaci ubozi utrapeni
cernosi.Vsecny tovarny jsme postavili my,Nemci,Svycari,Italove,Portugalci,Rekove,Svedi,Dukonce
par Argentincu,proste my vice mene snehulaci z Evropy
a Jizni Ameriky,bylo tam par Hippies z Australie ale ti
moc toho neudelali,zajimala je jenom marianka,ta nejlepsi
ktere rikali Durban Gold.