Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jihočechy ohrožují infikovaná klíšťata

Publikováno: 23.11.06
Počet zobrazení: 1747

Obyvatelé jižních Čech a lidé, kteří se v kraji často rekreují, stále podceňují nebezpečí klíšťové encefalitidy, kdy počet nemocných stále vzrůstá. Konec roku je přitom pro očkování nejvhodnější a nejlevnější.

V celorepublikovém žebříčku výskytu klíšťové encefalitidy se Jihočeský kraj drží dlouhodobě na prvním místě. Zánětem mozku způsobeným virem, který přenášejí klíšťata, onemocnělo v kraji do konce října už 155 lidí. Toto číslo však bude podle hygieniků do konce roku ještě nejméně o několik desítek pacientů vyšší.
˝Nejvíc pacientů s klíšťovkou dosud nahlásili lékaři na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Překvapivě nízký počet nemocných má zatím Prachaticko,˝ uvedla krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.
Podle věku zaevidovali letos hygienici nejvíc pacientů s klíšťovou encefalitidou v kategorii od 55 do 64 let, a to třicet sedm. Na druhém místě jsou pacienti ve věku 35 až 44 let, jichž čelilo této záludné nemoci sedmadvacet. Bohužel Jihočeši zaznamenali i jedno úmrtí – na metabolický rozvrat po klíšťovce zemřel v létě důchodce z Českých Budějovic.

Kolik klíšťat si asi přinesl během svého života z přírody osmasedmdesátiletý důchodce z Českých Budějovic, než se letos v létě setkal s tím, které mu přineslo smrt? To už nikdo nezjistí.
Fakt je, že tento senior, který se nakazil v Rudolfově u krajského města a podlehl těžkému průběhu klíšťové encefalitidy, byl typickým příkladem většiny Jihočechů. Nechránil se proti záludnému onemocnění, ačkoli celé jižní Čechy patří k tradičním ohniskům s výskytem infikovaných klíšťat a vedou s velkým náskokem žebříček s největším počtem pacientů s klíšťovým zánětem mozku, neboli klíšťovou encefalitidou.
Do celostátní statistiky nahlásili letos lékaři z Jihočeského kraje ke konci října celkem 155 pacientů s klíšťovkou. V krajích Vysočina a Středočeském, které obsadily druhé a třetí místo, zaevidovali lékaři o třetinu méně nemocných – 106 a 104 pacienty.
˝A kdyby se neevidovali nemocní podle místa bydliště a dohledávalo se místo nákazy, zjistili bychom, že z jižních Čech exportujeme klíšťovku i jinam, protože náš region patří k nejoblíbenějším rekreačním územím,˝ míní primář infekčního oddělení budějovické nemocnice Václav Chmelík.
Přitom letošní sezona je poměrně netypická – zatímco na počátku sezony zbrzdila výskyt klíšťat dlouhá zima, poté lékaři zaznamenali dva zhruba stejně velké vrcholy nárůstu nemocných.
˝První vlna klíšťovky byla v červenci a druhá v září. Letos je u obou výrazný vzestup onemocnění. Druhou vysokou vlnu lze vysvětlit tím, že bylo dlouho teplo a lidé si užívali přírody a chodili na houby,˝ uvedla krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.
Zajímavé je dosavadní srovnání jednotlivých jihočeských okresů – zatímco vloni za prvních deset měsíců s převahou vedlo Českobudějovicko se 47 nemocnými před Českokrumlovskem se 32 pacienty, letos se dělí Českobudějovicko s Českokrumlovskem a Jindřichohradeckem svorně o první až třetí pozici se 28 pacienty. Nejpříznivější pozici si zatím letos drží Prachaticko s devíti nemocnými.

Nadprůměrný počet pacientů zaznamenal i primář neurologického oddělení jindřichohradecké nemocnice Jiří Loučka. ˝Letos jsme léčili zhruba dvakrát víc pacientů než vloni. Naštěstí žádný z nich neměl vážnější komplikace – léčili jsme pacienty s přechodnými bolestmi hlavy,˝ popsal.
Pacienti z jindřichohradecké nemocnice patří do menší skupiny šťastlivců, která přežila klíšťovku bez vážnější újmy – podle statistiky krajské epidemioložky mělo letos lehčí průběh pouze patnáct procent pacientů. Naopak celých sedmdesát devět procent nemocných trápil těžký průběh nemoci se zánětem mozku i mozkových blan a řadou dalších komplikací.
Ačkoli lékaři a hygienici každoročně především mimo sezonu apelují na lidi, že se mohou před touto zákeřnou chorobou spolehlivě ochránit placeným očkováním, prevence stále využívá málo lidí. Většina lidí žijících v ohniscích s infikovanými klíšťaty se stále mylně domnívá, že už jsou proti klíšťové encefalitidě imunní.
˝Očkování doporučujeme všem, ať již jde o děti, dospělé nebo seniory. Řada starousedlíků už na svůj postoj doplatila dlouhým a bolestivým vyřazením z aktivního života, často s trvalými následky,˝ podotkla Luňáčková.

Zdravotní pojišťovny nehradí vakcínu. V chladných měsících roku je očkování nejvhodnější. Základní očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze tří dávek – první se aplikuje co nejdřív, druhá od jednoho do tří měsíců po první dávce a třetí devět až dvanáct měsíců po druhé dávce. Přitom každé tři roky lékaři doporučují obnovit účinnost očkování jednou dávkou.
Vakcína není hrazena ze zdravotního pojištění, některé zdravotní pojišťovny na ni přispívají v rámci svých nadstandardních programů. ˝Pokud lidé přijdou do očkovacích center zdravotního ústavu ve všech okresních městech kraje nyní, mohou na očkování ušetřit. Do konce roku stojí jedna očkovací dávka 250 korun, zatímco od ledna podraží na 350 korun,˝ uvedla Ludmila Sattranová z budějovického pracoviště zdravotního ústavu.

Počet nemocných

Rok 2005 2006
Českobudějovicko: 47 28
Českokrumlovsko: 32 28
Jindřichohradecko: 17 28
Písecko: 7 18
Prachaticko: 17 9
Strakonicko: 14 25
Táborsko: 13 19

Poznámka: údaje jsou vždy do konce října

Zdroj: Internet: MFDNES online – autor: Ludmila Mlsová – 21.11.2006

Důchodce, senior, penzista a zdraví
Důchodci, senioři, panzisté a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: