Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nezbytné ošetření již zdarma

Publikováno: 4.01.07
Počet zobrazení: 3393

V Bulharsku a Rumunsku mají od počátku letošního roku občané České republiky nezbytné zdravotní ošetření zdarma.

Mluvčí Centra mezistátních úhrad Václav Janalík ČTK sdělil, že po vstupu obou zemí do EU stačí českým občanům, aby tamnímu lékaři předložili evropský průkaz zdravotního pojištění, případně potvrzení dočasně nahrazujícího tento průkaz. Stejně budou postupovat i občané obou zemí v Česku, pokud budou potřebovat lékařské ošetření.

Nárok na nezbytnou péči mají Češi pobývající v Bulharsku a Rumunsku na přechodnou dobu, například turisté, vyslaní pracovníci a studenti. Češi, kteří v Bulharsku nebo Rumunsku pracují, podléhají podle Janalíka výlučně tamním právním předpisům. To znamená, že budou pojištěni v těchto zemích a mají povinnost se odhlásit od české zdravotní pojišťovny.

Janalík upozornil, že každé české zdravotnické zařízení, které má smlouvu alespoň s jednou českou zdravotní pojišťovnou, je povinno akceptovat doklady, které mu předloží občané Rumunska a Bulharska.

Také uvedl, že od 1. ledna vstoupila v platnost smlouva ČR s Makedonií o sociálním zabezpečení. Vyplývá z ní, že Češi mají v této zemi zajištěnu nutnou a neodkladnou péči. Před odjezdem si ale musejí vyzvednout ve své zdravotní pojišťovně formulář CZ/RM 111 a s ním se pak zaregistrovat u pobočky Makedonského fondu zdravotního pojištění (FZOM). Čeští občané pracující v Makedonii budou pojištěni výlučně v Makedonii a musí se odhlásit od české zdravotní pojišťovny.

Zdroj: Internet: ČTK, Foto: Internet

Důchodce, důchodci, senior, senioři, seniorům, penzista

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: