Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

O služby pro seniory je zájem

Publikováno: 6.02.07
Počet zobrazení: 5708

Domovy důchodců jsou plné, stále více rodin hledá jiné cesty, jak se postarat o rodiče a prarodiče. Využívají většinou služeb denních center, kde senioři tráví čas pod dohledem podobně jako děti v mateřské škole. Zařízení nabízejících tyto služby přibývá. Je to dobře? Co když se tam seniorům nechce, ale příbuzní je nutí?

Ačkoli v kraji přibývá lůžek v domovech důchodců i privátních penzionech, seniorů, kteří marně čekají na volné místo v nich, jsou tisíce. Jen v Ostravě se počet nevyřízených žádostí pohybuje okolo sedmi tisíc. Stále více rodin se tak potýká s problémem, jak zvládnout zaměstnání, péči o děti a seniora. V kraji proto přibývá organizací, které takovým rodinám nabízejí pomoc. Některé se o seniory starají jen ve dne, jiné i v noci. Některé pečují jen o relativně soběstačné lidi, některé se věnují také imobilním klientům.

Například Charitní Dům svaté Alžběty v Ostravě je zařízení pro přechodný pobyt seniorů ze zdravotním postižením. Za den a noc včetně stravy zaplatí klient 260 korun. ˝Máme přes čtyřicet lůžek a jsme obsazení,˝ řekla vedoucí střediska Jarmila Grollová s tím, že většina klientů čeká na umístění v domově.
˝Dvě naše lůžka jsou určená klientům, o které se starají příbuzní doma, ale potřebují krátkodobou pomoc v mimořádných situacích, například, když si chtějí odpočinout na dovolené nebo se třeba sami chystají na zákrok do nemocnice,˝ líčí Grollová. Podotkla, že i o tuto službu je velký zájem, termín pobytu je proto nutné objednat předem.

˝Rozhodně je dobře, že vznikají denní centra pro seniory,˝ tvrdí ostravský lékař, geriatr Hugo Přibyl. Pro koho je to dobře? Pro rodiny, které potřebují zaopatřit rodiče?
Pro ně také, protože mohou pracovat, ale především pro samotné seniory. Pobyt v centru je pro ně velkým přínosem po všech stránkách.

V čem jim pobyt tak prospívá?
Příznivě ovlivňuje jejich psychickou i fyzickou kondici. Osamělý senior má často pocit, že jen on má potíže související s věkem a nemocemi. V centru tráví den ve společnosti dalších lidí, se kterými si může povídat a sdílet své starosti i radosti. Vlastní potíže pak snáší lépe.

Ale co když si to senior nemyslí?
Každý případ je nutné posuzovat individuálně. Většina lidí je v kolektivu spokojenější. U seniorů trpících například Alzheimerovou chorobou je nutné zohlednit stupeň postižení a někdy podat antidepresiva. Senioři totiž nutně potřebují pohyb a podněty k aktivitám. Cokoli je lepší než ležet a čekat, až přijde konec. Třeba i společenské hry?
Určitě. Studie prokázaly, že v lehčích fázích Alzheimerovy choroby dokáže mentální cvičení paměti často více než léky. Třeba hra pexesa: nevyléčí, ale procvičí paměť a může oddálit hlubší projevy nemoci.

Stoletá žena ráda hraje karty
Charitní dům v Ostravě – Mariánských Horách nabízí i služby denního centra pro seniory. Je jedním z pěti v krajském městě. Nové denní centrum včera Charita otevřela v OstravěJihu. Stejné služby nabízí od listopadu také Domov důchodců na Opavské ulici v Ostravě-Porubě.
˝Začínali jsme se dvěma klientkami, teď už jich máme pět a další čtyři zájemci postupně nastoupí. Zbývá nám tak už jen jediné volné místo,˝ řekla vedoucí S-Centra při Domově důchodců Hana Rišková.
Služby tohoto centra si chválí nejstarší občanka Poruby Františka Střížová, která nedávno slavila 101 let, i její dcera Alena Rossi. ˝Ráno maminku doma vyzvednou, odpoledne mi ji autem přivezou. V centru maminka nejraději hraje karty, ale baví ji i jiné hry,˝ řekla žena, která se o maminku stará už třicet let.
Péče v centrech včetně stravy a dopravy stojí 100 až 250 korun na den, ale ne všem vyhovuje.
˝Mamka má Alzheimerovu chorobu, sama už se neobleče ani nenají. Uvítali jsme pomoc centra, ale ona tam být nechtěla. Plakala a tvrdila, že jí ubližují. Taťka už péči nezvládá, my s manželkou pracujeme a máme školou povinné děti. Nezbývá než doufat, že se uvolní místo v domově důchodců,˝ svěřil se muž z Ostravy.

Zdroj: Internet: MFDNES online – autor: Ivana Lesková, Foto: Internet

Zaměření: Důchodce, senior a zdraví, zdraví pro důchodce a seniory, penze a důchody

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: