Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jedinečná Betty MacDonaldová

Publikováno: 13.03.07
Počet zobrazení: 6241

Kdo zná díla této autorky, dá mi určitě za pravdu. Je nepřekonatelná, nenapodobitelná, úžasná Díky jejím románům jsem přežila ty nejtěžší chvíle ve svém životě a stále se k těm knížkám vracím. Betty dokázala mistrným a nevyumělkovaným způsobem vystihnout nejen ženskou duši, ale svým optimistickým postojem a nadhledem dala i situacím, které mají do humoru hodně daleko, nádech neuvěřitelného komična. A tak se člověku často při čtení stává, že se směje ve chvíli, kdy to vlastně k smíchu vůbec není.

Za svůj životní nadhled vděčila Betty prostředí, ve kterém vyrůstala. Nejčastěji vzpomínala na svou svéráznou babičku, jež se s ničím zrovna moc nepárala. Vždycky mě zaručeně dostane babiččino: ˝Moc se s tím nepárejte, děvčata. Chlapi beztak sežerou všechno. Čuňata.˝ No řekněte sami, dovedete si představit lepší výukovou metodu v předmětu Vaření?

Otec byl důlní inženýr a jeho rodina se často stěhovala. Betty tak během svého dětství procestovala skoro celé Spojené státy. Vyrůstala v početné rodině, měla ještě čtyři sestry a bratra. I o nich se ve svých knihách často zmiňuje.

Svůj první román Vejce a já vydala v roce 1945. Nepřekonatelným způsobem v něm popisuje život na slepičí farmě, kam se coby novomanželka přestěhovala se svým manželem. Jako typické městské dítě musela v neprostupných horách a daleko od civilizace zažívat opravdová muka, ale nebyla by to Betty, kdyby i z této životní zkušenosti nevytěžila hromadu humoru. Farma, která na ni zpočátku působila romanticky, se brzy stala její noční můrou. Bez elektřiny, tekoucí vody, takřka odříznutá od světa a ve společnosti věčně kdákajících slepic se Betty propracovala až k přímé nenávisti k tomuto prostředí. Přesto je román nabitý humorem, a i když čtenářku mrazí jen při pomyšlení, že by měla něco podobného prožít, celou knížkou se doslova prosměje.

Na farmě se Betty narodily dvě dcerky – Anka a Janka. Manželství ale nevydrželo. S druhým manželem se přestěhovala do Seattlu, kde si koupili dům na nedalekém ostrově. Tam byl sice život též poměrně náročný, nicméně zde nebyly nenáviděné slepice. Betty byla rozhodnutá, že vejce bude důsledně pouze kupovat. První nákup vajec pak popisuje ve svém románu Dusím se ve vlastní šťávě.

Kromě již zmíněného Vejce a já vyšla Betty MacDonaldové také kniha Co život dal a vzal, jež obsahuje tři humorné romány:
- Kdokoli může dělat cokoli – zde autorka popisuje celou řadu zaměstnání, kterou prošla v době hospodářské krize
- Morová rána – vypráví o svém pobytu v tuberkulózním sanatoriu
- Dusím se ve vlastní šťávě – nový život s novým manželem v novém domě na pláži

Napsala i několik knížek pro děti: Paní Láryfáry, Čáry paní Láryfáry, Farma paní Láryfáry, Haló paní Láryfáry.

Letos v březnu by se Betty MacDonaldová dožila 99 let. Zemřela bohužel mladá, v pouhých 51 letech. Svým přístupem k životu, optimismem a smyslem pro humor si ale zajistila nesmrtelnost. Stále nové a nové generace žen sahají po jejích knížkách a většina čtenářek se k nim ráda vrací. Patříte mezi ně?

Zdroj: Internet: šťasnéženy.cz – autor: Meryl

Vaše komentáře

Celkem 12 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

02.05.2021 12:18  Ivana Tomášková

Miluji tuto autorku a její knihy, v chvílích, kdy je mi těžko se k nim stále vracím a opět se směju.

05.04.2021 15:07  Věra Nováková

Jsou to mé nejoblíbenější knihy a čtu je stále už 40 let. Nádherně napsané.Smrt Betty McDonaldové je velkáztráta. Věra

27.03.2011 21:55  Miriam

Pro Vladimíra: Betty opustila pouze prvního manžela a odešla od něj i s oběma dcerama. V některých článcích o Betty se píše, že Bob (její první manžel) byl alkoholik a násilník, který Betty vyhrožoval často zmrzačením nebo, jak píše Blanche Caffiere ve své knize, zapálením domu v případě, že se nepodvolí jeho rozmarům. O Betty vychází dost článků, pouze však v angličtině na webových stránkách jejích fanoušků. Pro velké fandy, rodinu Betty lze najít na facebooku.

11.01.2011 22:28  vladimír

Známá autorka a až teď jsem se dozvěděl, že opustila muže a dcerky. Problémy se přece řeší jinak a máma, co opustí své děti, je u mně svině.

22.09.2009 11:14  Jana

Její knihy mě provázejí celým životem. Určitě vás všechny, které jste napsaly výše uvedené komentáře, budu teď citovat, ale nemohu jinak. Když mi život nastraží do cesty nějakou neshůdnost, vezmu Bettynčinu knihu do ruky a hned je mi lépe. Ihned vím, jak se vypořádat s těžkostmi a přitom si zachovat nadhled a dobrou náladu.

25.02.2009 13:16  anna

z internetu som sa dočítala, že Betty zomrela na "ovarian cancer", čo v preklade znamená rakovina vaječníkov. Škoda, mohla ešte napísať vela krásnych vecí. Vždy, keď prežívam nejakú ťažkosť, vezmem do rúk jej knihu Vajce a ja a hneď mi je lepšie.

05.02.2009 21:19  cer.jarmila

Prosím odpovězte mi někdo, proč zemřela tak mladá. Snad v souvislosti s jejím dřívějším onemocněním tuberkulózou?

03.06.2008 13:00  Radka

Mám moc ráda Betty (zbožňuji její rodinu,její humor) a je škoda,že zemřela tak mladá.Ráda bych četla i její příběhy ze stáří,byly by určitě skvělé.Dnes jsem viděla její fotku,je to moc příjemná paní.

13.03.2008 20:23  Marta

Všimly jste si, že vyšly ještě další Betynčiny knihy pro děti? Jednak souhrnné vydání všech čtyřech knížek o paní Láryfáry s názvem Paní Láryfáry. Dále kniha s názvem Nanynka a Málinka (Nancy and Plum) a nejnověji zároveň s americkým vydáním v roce 2007 titul Všechno nejlepší, paní Láryfáry. Jsou výborné, děti se skvěle baví a my velcí se i trochu přiučíme laskavosti, tolerantnosti, vtipu a porozumnění dětské duši. Všechny myslím vydalo pražské nakladatelství LIKA KLUB.

08.10.2007 13:37  Jana

Pro mě to je nejlepší spisovatel(ka) na světě. Její knihy čtu tak často, že se mi už rozpadají. Taky mám nejraději Morovou ránu a v ní dialog-Betty a Kimi: Betty se ptá Kimi, jak může ležet bez hnutí celé hodiny a Kimi odpovídá: Snadno, v duchu mučím sestry!! No, a tím se řídím-v duchu mučím šéfy a všechny lidi, co mě naštvou.

15.05.2007 14:23  Jitka

Bettynka, to je moje kamarádka, její knihy jsou pro mě biblí a největším přítelem. Znám je nazpamět a spolu se svou sestrou si v různých životních situacích citujeme jejich obsah. Kdyby bylo možné poděkovat, křičela bych Bettynko, díky! Snad mě tam od "někud" slyší!

23.04.2007 14:59  PiXiE (gilm.dotazy.obrazky@seznam.cz)

Je skvělá, miluju její povídky, hlavně Morovou Ránu, tak je nejleší.
http://www.gilmserialek.blog.cz

Zanechte komentář: