Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravá obuv na léto

Publikováno: 22.06.07
Počet zobrazení: 8590

Lidská noha je jednou z nejzatěžovanějších částí našeho těla. Proto je důležité věnovat nohám dostatečnou pozornost a péči. Na to, jak si správně vybrat vhodnou a zdravou obuv, ale také jak správně o své nohy pečovat, jsme se zeptali Jaroslava Fešara, prezidenta České podiatrické společnosti a ředitele Centra péče o nohy a tělo. Ideální kombinací při výběru obuvi je skloubení vzhledu a kvality.

Výběr zdravé obuvi
V létě si nohou všímáme mnohem více. Není divu. V chladných měsících roku jen výjimečně odhalujeme svoje nohy tak často jako na jaře a v létě, kdy se s oblibou nosí otevřené boty. Důležité je především nosit kvalitní boty. Obecně nejkvalitnější je obuv kožená a prodyšná. ˝Velmi často se v praxi setkávám s názorem, že v mladém věku jde zejména o trendy v módě a teprve ve starším o kvalitu. Možná to tak je a tento názor se traduje z generace na generaci, ale já bych doporučoval zvolit kompromis a pomáhat tak předcházet možným problémům a komplikacím,˝ vysvětluje Jaroslav Fešar.

Jak správně vybrat obuv?
˝Nejdůležitější zásadou je pohodlné usazení chodidla na správně tvarované stélce. Obuv je nutné kupovat kvalitní a musí být prodyšná, vzdušná, lehká, ale zároveň pevná a stabilní v tvaru. Nejvhodnější je kupovat obuv z přírodních materiálů a dbát na vhodnost typu a tvaru obuvi vzhledem ke zdravotním potížím a deformacím nožní klenby,˝ říká odborník.

Otevřené, či uzavřené boty?
Těšíte se, až v létě vyměníte kozačky za sandálky? Jaké jsou výhody a nevýhody otevřené obuvi? ˝Výhodou je dobrá větratelnost chodidel, zmírnění nebo úplné odstranění potíží, jako jsou nadměrná potivost, zápach nebo náchylnost na mykotická onemocnění. Nevýhodou může být nestabilita chodidla a u některých jedinců možné zvýšené vysušování pokožky. Také vznik puchýřů je častý. Obecně v létě lze velmi doporučit otevřené boty,˝ tvrdí Jaroslav Fešar. Pokud jste příznivci tenisek a uzavřené obuvi, odborník radí: ˝Výhodou uzavřené obuvi je dobrá stabilita chodidla, jsou vhodné na turistiku nebo delší chůzi. Nevýhodou je u některých osob zvýšená potivost chodidel (zejména šetřilo-li se na materiálu). Při dlouhodobém nošení může u některých jedinců docházet k podpoře rozvoje mykóz.˝

Podpatky – ano, nebo ne?
Výška podpatků se obecně řídí společenskými zásadami a fyzickými možnostmi nositele. Ženy rády nosí boty na vyšším podpatku, protože je to opticky udělá vyššími, noha na ˝vysokém˝ podpatku vypadá dobře a hodí se k některým typům společenského oblečení. Výše podpatku by měla být úměrná zdravotním parametrům. ˝Obecně lze rozdíl tři centimetry mezi vrcholem patního podpatku a plátem ve špičce považovat za vyhovující, pět centimetrů lze tolerovat. Čím vyšší je podpatek, tím kratší dobu by se taková obuv v průběhu dne měla nosit. Uvědomme si ale, že každý z nás má jiné tělesné předpoklady a každý snese něco jiného,˝ vysvětluje Jaroslav Fešar.
Obecně jsou ženy pro krásu a eleganci ochotny vydržet mnoho. Pozor však na poškození nožní klenby, vznik patní ostruhy nebo křečových žil. ˝Potom doporučuji boty ideální výšky s důrazem na kvalitní vnitřní stélku, která příjemně usadí chodidlo. U mužů platí totéž a jejich boty jsou obvykle tvarovány s důrazem na komfort a pohodlí, zejména přední části chodidla,˝ dodává odborník.

Zdroj: Měsíčníku Zdraví – autorka: Michaela Blahutová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: