Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Infekční komplikace nejen na cestách – průjmy

Publikováno: 4.07.07
Počet zobrazení: 3950


      Parné léto svádí k cestování. Ať už jste v zahraničí nebo v Česku, měli byste znát rizika, která jsou spojena s ochutnáváním místních specialit. Maso upravené na grilu, smetanová zmrzlina, zeleninové saláty a další dobroty jsou plné choroboplodných zárodků. Ty v drtivé většině vyvolávají průjem – jednu z nejčastějších zdravotních komplikací.

Mimo zmíněných pochutin v sobě ale nejedno nebezpečí skrývá i prostá voda. Kromě toho ještě při současných vedrech stoupá riziko, že se zkazí i potraviny, které si povezete s sebou.

Nepříjemnosti v jídle
Mikroorganismy, které mohou udělat ve střevech pěkné posvícení, číhají opravdu prakticky všude. Známé jsou salmonely, které bydlívají v majonézových salátech, ale také třeba ve smetanové zmrzlině nebo masu. Dalším nepříjemným mikrobem je kampylobakter, nejčastěji obývající kuřecí maso. Průjmy při onemocnění těmito organismy jsou vodnaté a velmi úporné. Většinou začínají během 48 hodin po požití infikované potraviny a mohou vést až k odvodnění organismu. Doprovázeny bývají silným zvracením a teplotou a musí se léčit antibiotiky.

Existují i další původci velmi podobných průjmů, kteří se ale nedají spojovat s charakteristickým jídlem. Spíše obývají tělo člověka, který může jídlo připravovat či servírovat. Takový přenašeč pak může zkazit příjemné posezení celé výpravě. Kuchař může mít na rukou hlavně bakterie zvané Escherichia coli nebo virovou částici známou jako rotavirus, která je někdy v odborných kruzích s notnou dávkou černého humoru přezdívána ˝rychlá rota˝.

Zvláštní kapitolou jsou chorobné produkty bakterií – známé též jako toxiny. Někdy se prostě může stát, že bakterie již dávno potravinu opustila, ale hladovému strávníku v ní pro jistotu ponechá dárek na památku. Střevní onemocnění způsobené toxinem má většinou mnohem rychlejší nástup – někdy i jen po 2-3 hodinách od pozření potravy.

Léčba všech těchto chorob je většinou nutná zejména u dětí, protože při úporných průjmech může rychle dojít k odvodnění a ztrátě důležitých prvků z těla. Následuje rozvrat vnitřního prostředí organismu a při neléčení smrt. Při každé cestě po exotických krajinách je potřeba si uvědomit, že v zemích třetího světa je průjem naprosto nejčastější příčinou úmrtí dětí. Tím se dostáváme k dalšímu nebezpečí, které na cestovatele v zahraničí i u nás číhá – kontaminované vodě.

Živá voda – mrtvá voda
Voda je nezbytná pro život. Jídlo si do určité míry lze vzít na dovolenou s sebou, ale mít navíc úplné zásoby vody je zcela nemyslitelné. Proto musí každý cestovatel dříve či později vzít zavděk vodou z místních zdrojů. Každá cestovatelská příručka doporučuje pít v zahraničí jen balenou vodu. Při výpravách v přírodě je potřeba vodu ze zdroje vyčistit pomocí volně prodejných preparátů, které jsou k tomu speciálně určeny a většinou jsou k dostání ve formě kapek, rozpustných tablet či prášku.

Nejhorší a nejtypičtější nákazou, která číhá ve vodě, je tyfus. Vyskytuje se ve zdrojích vody zejména v Indii a dalších asijských lokalitách. Rozlišujeme dva druhy onemocnění – tyfus a paratyfus – proti prvnímu lze očkovat a proti druhému zatím vakcína neexistuje. Oba nicméně probíhají prakticky stejně a jejich zrádnost je v tom, že se neprojeví ihned. Inkubační doba trvá obvykle 5-24 dní, průměrně většinou dva týdny. Mnohdy se stane, že pacient chytí nemoc v cizině, ale ta se projeví až po návratu.
Tyfus nemusí být doprovázen vždy průjmy – častější jsou naopak zácpy. Charakteristické jsou horečky a bolesti hlavy, pro které se mu lidově přezdívalo ˝hlavnička˝. Tyfus je závažný a léčí se na infekčním oddělení. Bakterií s podobnou lokalitou působení je také cholera. Proti ní očkování existuje a při cestách zejména do Asie a východní Afriky se vehementně doporučuje.

Jak se chránit?
Obecně lze doporučit, aby si každý před jakoukoliv cestou doplnil lékárničku o živočišné uhlí, vhodné jsou i preparáty obnovující správnou střevní flóru. Před cestováním za exotikou je dobré se v dostatečném předstihu (3 měsíce) informovat na nejbližším oddělení cestovní medicíny. Doporučí tam vhodné očkování a správné postupy při případném onemocnění.
Kromě léků je dobré dodržovat úzkostlivě hygienu - mýt si pravidelně ruce, převařovat vodu, jíst jen jídla spolehlivá a od důvěryhodných prodejců, oplachovat zeleninu.

Zdroj: MeDitorial, České noviny.cz, Autor: MUDr. Jiří Náhlovský, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: