Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Kde si o dovolené dát pozor

Publikováno: 10.07.07
Počet zobrazení: 3548

V turisticky atraktivních oblastech čeká na výletníky řada nástrah. Ti, kteří nepřecení své schopnosti a dají na dobré rady záchranářů, by neměli zapomínat, že někteří z nás se chovají jako neřízené střely. Důležitou věcí na cestách je i dobře vybavená lékarnička. Víte, co si přibalit?

Nebezpečí nehrozí o prázdninách v Královéhradeckém kraji jen adrenalinovým sportovcům, ale i turistům, plavcům či cyklistům. Adršpašsko-Teplické skály, Broumovské stěny a Prachovské skály patří k místům, kde k úrazům dochází nejčastěji. ˝Snadno se tam uklouzne. Výjimkou nejsou ani pády ze skal,˝ řekl lékař jičínské nemocnice Lubor Vokrouhlický.

Na horách nejčastěji zachraňují kolaře

Na horách je nebezpečné hlavně míjení cyklistů a chodců. Kolaři by tam neměli přeceňovat své síly, měli by jezdit opatrně a dávat pozor na závory, které uzavírají lesní cesty.
˝Letos jsme v Krkonoších zasahovali u několika těžkých úrazů. V případě cyklistů většinou jde o závažná poranění hlavy, páteře či rukou. U pěších turistů jsou většinou podvrtnuté kotníky, ale i zlomeniny nohou,˝ řekl náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš. Nemají-li turisté vhodné vybavení, v Krkonoších jim hrozí nebezpečí téměř na všech horských stezkách. ˝Rizikové jsou zejména méně frekventované stezky, třeba cesta údolím Bílého Labe, Labským a Obřím dolem či stezka od Špindlerovy boudy na Sněžku,˝ uvedl Klepš.
Cyklisté by si v Krkonoších měli dávat pozor na všech dlouhých sjezdech, kde lze dosáhnout velké rychlosti. ˝Nedávno se při sjezdu z Horních Míseček do Špindlerova Mlýna vážně zranila cyklistka. V bezvědomí jsme ji transportovali do nemocnice,˝ sdělil Klepš. V Orlických horách patří mezi rizikové zejména cesta z Velké Deštné. Ve směru na Jelenku je pod kopcem prudká zatáčka, v níž často dochází k haváriím. Nebezpečné jsou také sjezdy z Koruny pod Valinovým pramenem a pod Tetřevem.
˝Cyklisté na horách si musí uvědomit, že i když jedou po vyasfaltované cestě, není to běžná cyklostezka někde ve městě. Je to pořád lesní cesta s hrboly a prudkými zatáčkami,˝ řekl Josef Hepnar z Horské služby v Orlických horách.
Novou hrozbou pro cykloturisty je sjezd z Olešnice v Orlických horách k česko-polskému hraničnímu přechodu na turistické stezce v oblasti Kutl. Opravená silnice, která je na hranici přehrazena závorou, svádí k rychlé jízdě a cyklisté mají co dělat, aby před ní dobrzdili. Překážka na silnici není označena.

Velkým nebezpečím mohou být o prázdninách zatopené lomy, písníky a rybníky. Na koupalištích, kde jsou plavčíci, bývá úrazů méně.
˝Za velký problém považuji skoky do vody. Týká se to hlavně mladých lidí, kteří často nevědí, co je pod hladinou. Při skocích do vody v kraji ročně zemře nebo se těžce zraní až deset lidí. Většinou se jedná o závažná poranění páteře. Pokud takto zraněný člověk přežije, zpravidla ochrne na všechny končetiny,˝ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka. Na Jičínsku se nejvíc úrazů spojených s koupáním stává v oblasti Jinolických rybníků a na přírodním koupališti Blata u Mladějova, na Hradecku u písníků v okolí krajského města, na Rychnovsku u řeky Orlice a na Náchodsku u přehrady Rozkoš. Ta je největší vodní plochou v kraji a třeba vloni v létě tam záchranáři ošetřili bezmála 170 lidí, z nich pětadvacet utrpělo vážnější poranění.
Rekreanti by měli znát i kvalitu vody, v níž se koupou. Nebezpečný může být výskyt sinic, které způsobují nejen poškození kůže, podráždění očí nebo zažívací potíže, ale i jaterní poškození.

Ani v čase dovolených nepomíjí riziko dopravních nehod, zejména na hlavních silnicích a tam, kde po cestách vedou značené cyklotrasy.

Na dovolenou v cizině si vezměte dobře vybavenou lékárničku

Na dovolenou v cizině se vyplatí vzít dobře vybavenou lékárničku, radí Jan Rutsch z Centra cestovní medicíny. Podle něj by člověk měl při balení lékárničky zohlednit, jak dlouho bude na cestách, jaký je jeho zdravotní stav a jaká rizika ho na cestě čekají. Měl by si také zjistit, zda je v místě dostupná lékařská péče. Čím hůře je dostupná, tím lépe by se měl vybavit. Podle Rutsche by lidé měli počítat i s tím, že kvalita léků v některých zemích je pochybná. Někdy se tam prodávají léky, které neprošly žádnou kontrolou. Proto je lepší vzít s sebou dostatečnou zásobu léků, které člověk pravidelně užívá.
V lékárničce by měla být obinadla, gáza, náplasti, alkoholové tampony, trojcípý šátek a škrticí pryžové obinadlo. Dále dezinfekce na drobná poranění, léky na bolest a horečku, přípravky proti nevolnosti při cestování a proti průjmu. Vhodné je přibalit i směs na přípravu rehydratačního roztoku a chladivý gel proti svědivým vyrážkám a pokousání hmyzem.

Vezměte si i širokospektrá antibiotika
Rutsch doporučuje také oční kapky, zásyp na houbová onemocnění kůže a pinzetu, jednorázové injekční stříkačky a jehly, nůžky a teploměr. Do míst s výskytem malárie radí vzít antimalarika. V lékárničce by neměly chybět ani prostředky na dezinfekci vody, přípravky na odpuzování hmyzu a insekticidní prostředky na jeho hubení.
Pokud člověk cestuje do oblastí, kde je lékařská péče špatně dostupná, měl by si vzít také antibiotika se širokým spektrem účinku. Pokud ale je to možné, měl by se i tam poradit s lékařem dříve, než je začne užívat.

V zemích, kde se vyskytuje žlutá zimnice, požadují místní orgány mezinárodní očkovací průkaz s potvrzením o očkování. S odborníky z center cestovní medicíny by se člověk měl před odjezdem poradit, jaké očkování potřebuje. A samozřejmě by měl mít zdravotní pojistku.

Zdroj: MFDNES online – autor: Tomáš Kučera, Novinky, ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: