Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Na co si dát pozor na dovolené

Publikováno: 18.07.07
Počet zobrazení: 2907

Jen párkrát za rok jedete na dovolenou, kterou si chcete opravdu užít. Někdy i vědomky se tak dopouštíte chyb ve stravování i životosprávě, kterým se tělo špatně přizpůsobuje. Návrat do „normálního“ režimu je doprovázen pocitem únavy a vyčerpání. Dejte si pozor na následující dovolenkové radovánky.

Ponocování a dlouhé dospávání
Tvorba mnohých hormonů (pohlavní hormony, hormony nadledvinek, apod.), tvorba moči, regulace příjmu potravy, sexuální funkce, imunitní systém- to všechno podléhá 24-hodinovému cyklu, který je ve velké míře řízený spánkovým rytmem. Narušení spánkového stereotypu a nedostatek spánku během dovolené „rozhází“ regulační mechanizmy často na dlouhé období.

Přejídání
Švédské stoly jsou sice plné jídla, ale kolik tlustých Švédů jste už viděl? Nepřejídejte se jen proto, že nabídka je velká a lákavá. Nemusíte přece jíst pokaždé ze všeho a pokaždé něco jiného a obrovskou porci. Snídaně je důležité jídlo, ale opravdu potřebujete najednou tři nožičky pečené klobásy, omeletu se šunkou, broskvový kompot a croissanty s nutellou? I doma sníte tolik? Už o tom píše i pan Viewegh:
„A večeře? Nedivte se, že za dva týdny přiberete i 4 kilogramy, když se hostíte do půlnoci tím nejmastnějším a nejsladším, co je na stole anebo po ruce a po tom do rána popíjíte místní vína nebo nějaký tvrdší drink. O tom, že srdce a játra jenom čekají na konec tohoto útoku „zbraněmi cíleného ničení“ ani nemluvě.“

Celodenní pasivita
V noci jste spali málo, v 10. hodin jste dojedli svoji obrovskou a těžkou snídani. Co teď? Lehátko čeká, větřík pofukuje, je nejvyšší čas položit se a nepohnout se, až dokud vás nevzbudí vykřikování plážového prodavače nanuků anebo nějakých pořádně sladkých a sluncem „unavených“ dezertů. Případně se na chvíli přesunete do samoobslužné restaurace a vyplníte mezičasem vzniklý prostor po odeznívající snídani. V lepším případě jste ještě stihnul chvíli postát u bazénu nebo na břehu a zkontrolovat děti.

Nadměrná fyzická aktivita
Na druhé straně, ideální není ani to, když si z ničehož nic z dovolené uděláte reprezantační soustředění před olympijskými hrami. Nemusíte přece stihnout všechny druhy sportu, které se vám nabízejí a nemusíte se každý den zničit tak, že se sotva vlečete na večeři Jasně, že někomu to může chutnat, a dokonce to potřebuje, ale i většina mužů šesti hodinami fyzické aktivity může přivodit při nejmenším svalovou horečku anebo poranění z únavy. Takže, buďte aktivní, ale podle svých možností a zdravotního stavu.

Spálení pokožky slunečním zářením
Udělejte všechno, abyste si nespálili kůži. Ochráníte se nejen před rakovinou, ale také před probdělými nocemi. Opravdu se špatně spí člověku, který nemůže ležet ani na břiše, ani zádech a každý pohyb ho bolí až do kostí. Nevyspalý člověk je otravou pro celé své okolí. Pokud se chcete dobře vyspat, nespalte se.

Dehydratace
Hodně se potíte, pijete málo tekutin- také to samé sladké nealko, ale dopřejete si i alkohol a kávu. Výsledkem bude úbytek tělesné vody- a to je dobrá zkratka k migrénovým bolestem hlavy, slabosti, únavě apod. Dejte si záležet na pitném režimu, ale bez takových vtipů, že také pivo, víno a pálenka je tekutina.

Střevní infekce
Snědl jste něco, co se jíst nemělo, anebo jste byl neopatrný ve styku s exotickým prostředím? Vždyť víte, že jíst vajíčka, zmrzlinu a majonézu v létě je nebezpečné. Měl byste také vědět, že cesta do exotických zemí (Afrika, Asie apod.) se spojuje s nezbytností udělat důsledná hygienická opatření, která mají zamezit přímý kontakt s jinou mikroflórou, což může neopatrnému rekreantovi pořádně zkomplikovat život. Je dobré několik dní před cestou do rizikových oblastí začít užívat probiotické bakterie ve formě výživového doplňku, protože probiotické mléčné výrobky nestačí.

Zdroj: doktorka.cz – autor: MUDr. Igor Bukovský, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: