Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Moravské vinařské stezky

Publikováno: 3.08.07
Počet zobrazení: 4154


      Moravské vinařské stezky tvoří síť regionálních cykloturistických tras, které spojují „to nejlepší z vinařství a památek na jižní Moravě“. Trasy jsou navrženy s ohledem na atraktivitu krajiny, malebnost vinic, polohu vinných sklepů a významných památek kraje. Hlavní stezka – Moravská vinná, spojuje Znojmo a Uherské Hradiště a propojuje deset okruhů, z nichž každý vede jednou vinařskou oblastí.

Vinařské stezky vedou převážně vinicemi, sady, a to zpravidla po místních komunikacích. Tam kde bylo nezbytné vést trasy po silnicích, usiluje Nadace partnerství o vybudování bezpečných cyklistických stezek.
Před turistickou sezónou 2002 vyšlo 9 samostatných cykloturistických map jednotlivých vinařských stezek a celková mapa (plakát) Moravských vinařských stezek s ilustracemi vinných sklípků. Všechny textové části jsou trojjazyčné: česky, německy a anglicky. V projektu vše doplňuje textově bohatý průvodce Moravské vinařské stezky (108 stran).
Grafické značení vinařských stezek v mapách rozlišuje bezpečné cyklostezky (účelové komunikace budované pro cyklisty) od cyklotras. Použité grafické značky rozlišují dále trasy podle hustoty dopravy a podle kvality povrchu. Legenda rozlišuje pět různých typů cykloturistických tras.
Kromě vinařských stezek mapa obsahuje i ostatní značené cyklotrasy (číslování KČT) a pěší turistické značení. Mapovým podkladem je mapa SHOCart v původním měřítku a podrobnosti 1:100 000 (zvětšeno na 1:65 000).

CYKLOSTEZKA KRAJEM ANDRÉ

Její délka je 18,6 km a seznamuje návštěvníky s krásami vinorodé jižní Moravy. Cyklostezka má nový povrch a dokončuje se osazení ukazatelů pro orientaci turistů. Na všech ukazatelích i ostatních materiálech je vyobrazeno nové logo této trasy, které vede návštěvníky nejen do cíle cyklostezky, ale provázelo je po všech místech, kde byl pro ně připraven bohatý doprovodný program.

Proč „Krajem André“?
Nová cyklostezka dostala jméno podle odrůdy červeného vína, která spojuje pět obcí, které se podílí na tomto společném projektu. Nová cyklostezka navazuje na již osvědčené Moravské vinařské cyklostezky. Na trase Hustopeče – Starovičky – Velké Pavlovice – Bořetice – Vrbice se nachází celá řada vinohradů, kde se tato odrůda s velkým úspěchem pěstuje. A nejen to. Má zde i svůj původ. Vznikla křížením Frankovky a Svatovavřineckého ve Velkých Pavlovicích. Je poměrně náročná na vhodnou polohu. Dobré André však dává harmonické víno, s výraznější odrůdovou vůní a intenzivní barvou.

Na která zajímavá místa cyklostezka turisty dovede?
Trať zavede její návštěvníky do vinařského muzea v Hustopečích, Starovičky nabízejí návštěvu vyhlídkového místa nad obcí s krásným výhledem na Pavlovské vrchy a Novomlýnské nádrže. Ve Velkých Pavlovicích je provede místem vzniku odrůdy André. Zavítáte také do sídla recesistické Kravihorské spolkové republiky v Bořeticích s možností vyhlídky z nové rozhledny. Cíl cesty je na Vrbici, kde romantické sklepy Na Stráži jsou mimořádným lákadlem pro turisty. Trasu je možno také absolvovat i v opačném směru.
Projekt byl finančně podporován z Vinařského fondu ČR.

VELKOPAVLOVICKÁ VINAŘSKÁ STEZKA

Velkopavlovická vinařská stezka je dlouhá 109 km- Nejnižší bod (160 m n.m.) je v Rakvicích a nejvyšší (380 m n.m.) nad Nikolčicemi.

Nástupní místa
Z Brna mohou cyklisté využít cyklistickou stezku Brno-Vídeň, která vede z velké části po vyčleněných cyklostezkách až do Židlochovic- Ideálním nástupním místem na železniční trati Brno – Břeclav jsou Šakvice, Rakvice a Podivín. Pro obdivovatele místních železničních tratí je výhodné vystoupit v zaječí a přestoupit na lokálku směr Hodonín. Trať se klikatí zvlněnou krajinou a na několika místech míjí řady malých sklepů. Vystoupit lze na místech Velké Pavlovice zastávka, Bořetice, Kobylí nebo Brumovice.

Na co dát pozor
Kvůli vyšši frekvenci dopravy je potřebné zvýšit pozornost na modřé značce na silnici 422 z Podivína směrem do Lednice a při průjezdu Velkými Bílovicemi, na silnici 421 z Kobylí směrem na Terezín a na silnici 380 v úseku Krumvíř-Kašnice.
Obtížně sjízdný povrch je mezi Hustopečemi a Šakvicemi, z Hustopečí na Starovičky a mezi Borkovany a Šitbořicemi.V současné době probíhá rekonstrukce povrchů cyklostezek na trase Hustopeče – Šakvice, Hustopeče (farma) – Starovičky.

Značení
Velkopavlovická trasa je značena žlutými kovovými tabulkami s modrým logem vinařské stezky. V případě souběhu se značenou cyklotrasou je uvedeno její číslo. Informační směrovky s ppiktogramy upozorní na zajímavosti a služby v blízkosti trasy.

Dobré tipy:

  • Oprava jízdních kol
    adresa: Zelničky 502, Kobylí na Moravě
    telefon: 519431 530
  • Servis sportovních potřeb Sport – jízdní kola
    adresa: Bratislavská 27, Hustopeče
    telefon: 519 413 619
  • ZAF VELO SPORT
    adresa: Hlavní 68, Velké Pavlovice
    telefon: 519428507, e-mail: velo@zaf.cz

Kde zapůjčí kolo a přilbu

Chcete na kolech projet jižní Moravu a krátce před odjezdem jste zjistili, že nemáte kola jak převézt? Nic se neděje, řekli by provozovatelé půjčoven sportovního vybavení. Na výlet se pojede třeba vlakem. Právě na vybraných železničních stanicích kolo zapůjčí po předložení platné jízdenky, ale i bez ní. Pak je nutné počítat s přirážkou k půjčovnému.
˝Kola lze zapůjčit na šest, dvanáct i čtyřiadvacet hodin. Předem se musí složit kauce jeden tisíc korun za jedno kolo,˝ uvedla Eva Hřebačková z pokladny hodonínské železniční stanice. Před zapůjčením kola zájemce předloží dva průkazy totožnosti. Bicykl si může kromě Hodonína vybrat i v Břeclavi, Kyjově, Veselí nad Moravou a ve Znojmě. Kola je možno mimo uvedené půjčovny vrátit také v železničních stanicích Šumná a Hrušovany nad Jevišovkou.
Na ˝jednostopé˝ výlety mohou vyrazit i rodiče s malými dětmi, které ve specializovaných půjčovnách vybaví dětskými vozíky. ˝Vejdou se do nich děti od dvou měsíců do šesti let,˝ uvedl majitel řícmanické půjčovny Martin Rovenský. Vozíky jsou jedno- i dvojmístné, vzadu mívají úložný prostor na hračky, náhradní oblečení či jídlo.
˝Rodiče mohou přijít s vlastní autosedačkou, kterou do vozíku přiděláme, nebo jim zapůjčíme vlastní,˝ doplnil Rovenský.
Děti, které na kole už jezdí, ale potřebují pomoc při výšlapu do kopce, si rodiče mohou ke svému kolu připojit tažnou tyčí. Tu půjčovny vedle dalších doplňků také nabízejí.

Seznam půjčoven železničních stanic

  • ŽEL. STANICE BŘECLAV ČD centrum
    PO-NE 7-20 hod. tel. 972 632 431, 972 632 472
  • ŽEL. STANICE HODONÍN Osobní pokladna ČD

    PO-NE 6-22 hod. tel. 972 633 599, 972 633 656
  • ŽEL. STANICE KYJOV Osobní pokladna ČD
    PO-NE 7-18 hod. tel. 972 627 917
  • Půjčení kol jen na základě rezervace v železniční stanici Veselí nad Moravou alespoň den předem.

    tel. 972 635 139, 972 635 462
  • ŽEL. STANICE VESELÍ N. MOR. ČD centrum
    PO-NE 7.45-18.30 hod. tel. 972 635 139, 972 635 462
  • ŽEL. STANICE ZNOJMO ČD centrum
    PO-NE 5.30-19 hod. tel. 972 634 149, 972 634 438

Ceny půjčovného za kolo:
S jízdenkou ČD:
- Do 6 hodin – 100 Kč
- Do 12 hodin 150 Kč
- Do 24 hodin 200 Kč

Bez jízdenky ČD:
- Do 6 hodin 115 Kč
- Do 12 hodin 170 Kč
- Do 24 hodin 230 Kč

Seznam tras, kde je možné kola bezplatně přepravovat, naleznete na http://www.cd.cz.

Zdroj: http://www.hustopecsko.net, MFDNES online, www.cykloserver.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: