Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hygienici varují turisty před epidemií infekce v severní Itálii

Publikováno: 21.09.07
Počet zobrazení: 3690

Před epidemií horečnatého onemocnění chikungunya v severní části Itálie varuje české turisty hlavní hygienik ČR Michael Vít. Nákazu přenáší z člověka na člověka moskyti, cestovatelům lze tedy doporučit důsledné používání repelentů, uvedl Vít. Až dosud byla infekce rozšířena pouze v některých částech Afriky, jihovýchodní Asie a na indickém subkontinentu.

Infekce se většinou projevuje akutní horečkou, bolestmi svalů a kloubů. Inkubační doba se pohybuje průměrně od pěti do sedmi dnů, v ojedinělých případech může dosáhnout až 12 dnů.
Během prázdninových měsíců bylo v blízkosti města Ravenna zaznamenáno 197 případů onemocnění chikungunya. „Jelikož tuto oblast často navštěvují čeští turisté, je potřeba na toto onemocnění myslet i u nás, u lidí vracejících se z dovolené v inkriminované oblasti,“ informoval Vít.

Tropická horečka chikungunya je přenášena z nemocného na dalšího člověka sáním krve komárem rodu Aedes Albopictus. Mezilidský přenos nebyl nikdy prokázán. Turistům proto hygienik doporučuje důsledné používání repelentů a sítí, zejména ráno a večer, v období největší aktivity moskytů.

Těhotné ženy a děti mladší 12 let by měly před použitím repelentů kontaktovat svého lékaře nebo lékárníka, novorozenci do tří měsíců by repelent neměli používat vůbec. V případě poštípání by měli lidé po inkubační dobu věnovat pozornost výše uvedeným projevům a v případě jejich objevení kontaktovat svého praktického lékaře.

O pomoc při varování turistů požádal Vít i Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur. „Naše asociace ihned o tomto faktu informovala všechny naše cestovní kanceláře a agentury,“ sdělil dnes ČTK Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí asociace. Podle něj je Itálie pro Čechy po Chorvatsku a Slovensku třetí nejpopulárnější turistickou destinací. Letos ji navštíví více než půl milionu českých občanů.

Autor: ČTK

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

17.10.2007 15:25  Naštvaný Čech

Tak jsem zvědav kdo a co konečně udělá s tou bandou cikánskou Chorvatskou. Jednání fašistické policie které bylo natočeno mě utvrzuje, že Chorvatsko do EU ROZHODNĚ NEPATŘÍ !!!!! Nehledě na skutečnost, že je spousta Chorvatů na příjmech od Čechů přímo závislá ! Spívají sprosté písně bijí ženy CO JE TO ZA LIDI !!! Hlavně, že lezou doprdele Němcům ! Myslím, že Němky jsou daleko ošklivější než Češky, ale ubohý Chorvatský "umělec" by jistě proti nim hanlivé songy neskládal ! Proč tam teda jezdíme ??? Protože jsme blbý splachovací Češi !!!??? Postaví se za nás daňové polatníky konečně někdo, nebo budou ministerští úředníci jenom "tlachat" jako obvyke ????????????

Zanechte komentář: