Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Valorizace důchodů

Publikováno: 18.12.07
Počet zobrazení: 9689

Od 1. ledna 2008 se zvýší všechny důchody vyplácené z českého důchodového systému. Tedy řádné i předčasné důchody starobní, plné i částečné invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí důchody. V září o tom rozhodla vláda, když schválila nařízení č. 256/2007 Sb.

Základní výměra důchodu, jednotná pro všechny důchody, se zvýší z 1 570 Kč na 1 700 Kč měsíčně. Procentní výměra vzroste o 3 %. Navýšení procentní výměry nově, na rozdíl od předchozích let, nezávisí na tom, zda se jedná o tzv. starodůchodce či ostatní důchodce. Všechny důchody, tedy přiznané před 1. lednem 1996 i přiznané od 31. prosince 1995 do 31. prosince 2007, vzrostou od Nového roku stejně.

Příklad valorizace starobního důchodu:
Pobírá-li v roce 2007 důchodce starobní důchod například 9 250 Kč, tvoří ho základní výměra 1 570 Kč a procentní výměra 7 680 korun. Od lednové splátky důchodu v roce 2008 se základní výměra zvýší o 130 Kč na 1 700 Kč a procentní výměra o 3 %, tj. o 231 Kč (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkem tedy důchod vzroste o 361 Kč. Po valorizaci tak bude občan dostávat starobní důchod 9 611 Kč měsíčně.

O zvýšení důchodu není třeba žádat. Úpravu provede ČSSZ, stejně jako v předchozích letech, automaticky. Všichni poživatelé důchodů obdrží oznámení o zvýšení důchodových dávek. Lidé, kterým důchod vyplácí v hotovosti Česká pošta, dostanou oznámení současně s výplatou důchodů za leden 2008. Pokud se jedná o bezhotovostní výplatu důchodu na účet klienta, tito lidé dostanou oznámení poštou jako běžnou listovní zásilku.

Od ledna 2008 se o 3 % zvýší také příplatky k důchodu vyplácené podle zákona č. 357/2005 Sb. a nařízení vlády č. 622/2004 Sb. perzekvovaným osobám z období komunistického režimu a účastníkům národního boje za vznik a osvobození Československa a některým pozůstalým po nich.

Více informací naleznete na stránkách ČSSZ zde.

Zdroj: ČSSZ – pí Š. Filipová

Vaše komentáře

Celkem 16 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

31.01.2022 12:31  Vladimír Sobotka

Důchody musíme srovnávat nikoli s chudými rozvojovými zeměmi, nýbrž s vyspělými zeměmi, k nimž údajně patříme. A jediným relevantním parametrem pro srovnání příjmů a důchodů je t.zv. DISKREČNÍ ZŮSTATEK, což je částka, která důchodci zůstane po vynaložení všech mandatorních - nezbytných výdajů, např. za bydlení, stravu, léky, daně, dopravu, očacení a obuv, TV a rozhlas, nezbytnou kulturu, energie, vodné a stočné, hygienické a zdravotní potřeby (brýle, zuby...), teplo apod. A tento diskreční zůstatek je často i záporný a člověk pak upadá do spárů exekutorů. Exekucí u nás v současnosti probíhá cca 5 milionů. V souvislosti s valorizací důchodů zakázat výraz "PŘILEPŠIT", protože v reálné hodnotě nikdy o přilepšení nejde. Naopak se reálná hodnota důchodů vždy sníží. A inflace je vlhký sen vlády, protože při dostatečné výši umožňuje bez jakéhokoliv přičinění vyřešit státní rozpočet i důchodovou reformu, stačí nic nedělat, nezvyšovat důchody a platy státních zaměstnanců. Hlavní příjem státu - daň z příjmu - je totiž stanoven procentuálně a s inflací se automaticky navyšuje.

11.02.2012 10:12  Šéfredaktorka

Valorizace je prováděna na základě zmocnění dle § 390 odst. 2 ZP, naposledy se tak stalo NV č. 9/2012 Sb.

10.02.2012 11:56  Jiří Těžký

Měl jsem pracovní úraz a organizace mě přestala vyplácet náhradu škody za ušlý zisk. Věc jsem předal soudu, který po mně požaduje přesný přehled a výši škody. Nikdo mi není schopen tuto škodu vypočítat. K výpočtu je třeba valorizaci průměrného výdělku. Valorizace je shodná s valorizací důchodů- kde je najdu na netu? Poradí mě někdo PROSÍM Děkuji

08.01.2010 17:15  Mila

Důchod mám skoro 12.000 a když jsem pracovala, našetřila jsem si pro sebe na stáří půlmilionu.Jsem vysmátá, jezdím po světě,dělám co mě baví, spolu se svoji kamoškou.Chlapy necháváme doma,protože jen nadávají a kazí náladu všem.Každý za mlada utratil co se dalo a teď plače.A zase, jsou to jen chlapi,nestačí jim to na kuřivo a chlast a automaty.Kdo za mlada žil zdravě, tak je zdravý i ve stáří a lékaře ani nepotřebuje.Přeci vždy valorizovali důchody,až tento rok to jaksi nevychází.Jak to bude,kdyby byl bankrot a důchody se neplatili nikomu.To by mě tedy zajímalo, kolik mrtvých z hladu bych na chodniku uviděla ležet.Tak pořád nenaříkejte do té smrti to chlapi nějak vydržíte. A neplačte pořád co mají říkat mladí, když ti mít důchody nebudou. ti nahoře,jen ať si přidají peněz, jídla a požitků,ať všichni puknou tloušťkou a požitkami.Stejně jednou nás všechny postupně dva anděli zvednou a všichni budou mít všeho dost. konečně.

04.01.2008 14:44  Josef

Nenaříkejme, bude hůř - demokraticky a tržně...

25.12.2007 10:03  Zbyněk

Omlouvám se, v předchozím příspěvku jsem napsal "nálemné" to nevím jak se mi tam dostalo, to mělo být důchod.

25.12.2007 10:02  Zbyněk

Když nám "zvyšují" důchody, tak ať vynechají slovo průměr. To mi hned připomene tu hlášku: Já měl k obědu celý kuře, ale v průměru jsme měli každý půlku. Suma o kterou údajně v průměru zvyšují nálemné, tak tu nemáme s manželkou ani dohromady a to máme odpracovaná všechna předepsaná léta. Je sprosté na příklad zvyšování cen elektřiny a potom se honosit, jaké mají miliardové zisky navíc. A to v elektřině "jede" i stát. A nadále se chystají zdražovat. A je fakt, když stále někdo chce srovnávat ceny výrobků a služeb s cenami v cizině. Ať nejdřív začnou se srovnáváním důchodů. Fascinovalo mne když jsem pžed lety četl, že v některém nizozemském státě je plat hlavy státu vypočítán jako pateronásobek platu uklízečky a platy pohlavárů se tedy odvíjejí od nejnižšího platu ve státě jeho násobkem. Přeji všem důchodcům hlavně hodně zdraví.

24.12.2007 15:20  vasek

i ja se radim mezi duchodce.do roku 2007 to slo z duchodci z kopce,v roce 2008 to bude pad z letadla.kde je tisic korun slibenych Topolankem?preju mu aby ho jeho milenka Talmanova nakopla a vyhodila.duchodcum zdar

23.12.2007 15:13  Pavel

Jsem jeden z důchodců,nemám auto ani chatu,nejezdím na dovolenou.Zkrátka žiji podprůměrem českého důchodce.Zato jsem vážně nemocen.Přeji této garnituře a všem" reformátorům",aby se dožili vysokého věku ve zdraví a s důchodem,který chystají jiným.

21.12.2007 21:32  Jiří

Pak vážený občane - důchodče, jsi jedním z těch, co pobírají nadprůměrný důchod. S tím normálním se nedá vyžít. Pokud ano, tak dnešní důchodce nemá ani na to aby si dovolil i tu nejlacinější dovolenou.

21.12.2007 18:41  Karel

Vážení důchodci ,jsem jeden z Vás a na rozdil od přečtených příspěvků si pamatuji jak nám bylo před 20 lety a jak se máme dnes.

20.12.2007 18:07  Frata říká:

Jedná se o sprosté chování a jednání lidí, kteří v současné době jsou u moci. Neustále slyšíme o zdražování a to všeho na co si vzpomenete. Ti, kteří jsou dočasně u vesla této republiky, neustále srovnávají ceny se sousedními státy Německem a Rakouskem. Zapomínají na velice důležitý fakt, že o důchodce v těchto zemích je ve srovnání s námi slušně postaráno a jejich životní úroveň se naprosto nedá srovnávat s ubohými důchodci této kocourkovské republiky. Vše si dělají občané, tento český národ si nezasluhuje pro svoje zbabělé postoje a švejkovský přístup ničeho!

20.12.2007 16:11  Honza

Každý vzpomíná na něco jiného.Jeden na důchod 130,00 Kč,druhý na poplatel od MNV k pobytu na nějaké chatě a já vzpomínám a současně vidím, jak zahraniční autobusy vozí seniory po naší vlasti,kteří zdravím většinou kypí,jsou správně zvědaví, fešácky oblečeni a přijedou si z Rakouska, USA či Japonska apod.Oni i naši senioři odváděli stejnou duševní a fyzickou práci, ale s rozdílem že oni mají takový důchod, který jim umožňuje dožít aktivní život. S valorizací 340,00 Kč a stávajícím důchodem si můžeme tak do Kocourkova pěšky zajít.Budou to taky jednou hezké vzpomínky na nás od privaterizérů dnes žijících v JaR,Karibiku apod.???

20.12.2007 16:02  Karla

Ja zajímavé, ža důchody se zvedají o 3 %, když mzdy v průměru stoupají o 7,5 % a našim představitelům rostou mzdy o několikanásobek oněch udávaných 361 Kč. Asi tak30 x více dostanou přidáno měsíčně. Já mám na to takový názor, že nikdo nemá být " nenažraný". Nechci měsíčně desetitisíce, ani statisíce, ale tolik, abych po zaplacení bydlení a lékařské péče mohla důstojně žít, stravovat se jet na dovolenou a dopřát si trochu koltury. Na to ale oněch uvedených průměrných 8.000.- Kč měsíčně dnes nestačí. Proč se nepřidá za této situace alespoň těch 8 %. Na opravdu skromné živobytí by to již stačilo.

19.12.2007 20:51  Jaroslav

Já zase na rozdíl od luciny pamatuji rodiče, oba dělníci. že v 70 a80 letech měli důchod, zs kterého bez problému zaplatili nájem, jíslo, oblečení, zdravotní péči a léky měli bez doplatků a 2x ročně od bývalého pobytu 14 dní v chatě za symbolický poplatek a MNV pro ně a ostatní důchodce pořádal výlety za 30 Kčs.

19.12.2007 13:13  lucina

Samozřejmě to není částka, která by mě přinutila si sednout, ale - zaplaťpánbůh. Vzpomínám na babičku, která měla důchod 140 Kčs, o valorizaci ani zdání (taky se "nezdražovalo"). A bylo hodně starých lidí, kteří neměli národ na důchod vůbec, protože byli soukromníci, živnostníci nebo, nedej pámbu, kulaci, a jejich majetek propadl a mnohdy sami byli vězněni a po propuštění zcela bez prostředků a přežívali jen díky zahrádkám a ve městech, pokud mohli vůbec ve městě zůstat, jen živořili - vzpomínáte?

Zanechte komentář: