Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pátrání po projektu Senior v tísni

Publikováno: 25.01.08
Počet zobrazení: 4605

Autor článku: Petr Kurka

      Problém pečovatelských služeb a jejich nabídky… Pokud se snažíte získat informace nebo dokonce službu, která Vám má být pomocí, ať už jsme pohybově méně zdatní, nebo pouze jistotou, že kdybyste pomoc potřebovali, a nevíte, kam se obrátit, zkuste si pročíst následující informace. Bohužel nejsou příliš radostné. Pan Petr Kurka se již dlouhodobě snaží získat kontakty a informace o dříve zmiňovaných teoretických službách, které byly na portále zveřejněny, praxe je bohužel těžší.

          Pátrání po městských policistech, poskytujících pomoc seniorům v tísni, mě zavedlo až k panu Kotroušovi, řediteli MP Praha, ve kterém bylo:
začátek citace:
„Podobný projekt jako Vámi zmiňované projekty městských policií ve Zlíně a Chodově v okrese Sokolov (reakce na článek Strážníci zajistí lidem v ohrožení rychlou pomoc – pozn. red.) realizuje Městská policie hl. m. Prahy pod názvem ˝Pomoc v tísni – centrum tísňového signálu˝ již od roku 2002.
Princip centra tísňového signálu je založen na funkci pultu centralizované ochrany. Technické možnosti tohoto zařízení umožňují nejen připojení objektů, ale i přijetí tísňového signálu vyslaného osobou v tísni prostřednictvím zmáčknutí tlačítka na osobním pageru. Při zachování přísných nekomerčních pravidel využití poplachového monitorovacího systému Městské policie hl. m. Prahy je k němu připojena signalizace, která umožňuje v tuto chvíli několika desítkám vážně nemocným, handicapovaným, případně osamoceným starším občanům, žijícím zejména na Praze 14, za použití tísňového tlačítka vyslat prostřednictvím pevného telefonního přístroje zprávu o ohrožení, nebo tísňovém stavu.
V letošním roce se bude Městská policie hl. m. Prahy snažit tuto službu rozšířit a nabídnout ji, pokud možno i za využití bezdrátových sítí, dalším vážně nemocným, handicapovaným, či osamoceným starším spoluobčanům žijícím na území hl. m. Prahy. S pozdravem, Mgr. Vladimír Kotrouš (ředitel Městské policie hl. m. Prahy)

konec citace.

          Jelikož jsem se chtěl rychle dozvědět to nejpodstatnější, tj. jak se sám do tohoto sytému zapojit, použil jsem opět internet a telefon. Zpočátku marně, na Operačním středisku MP Praha 4, kam mě internetové stránky napoprvé nasměrovaly, opět o pomoci seniorům v tísni zpočátku nevěděli vůbec nic. Teprve když jsem jim do telefonu přečetl e-mail jejich ředitele Kotrouše, policejní mozky konečně zapracovaly:
          ˝Tohle nemáme na starosti my, tady odsud řídíme naše strážníky. Dám vám číslo na Oddělení prevence, tam by o tom projektu měli něco vědět.˝
          A také že věděli, jenže to, co mně řekli, bylo značně pesimistické:
          ˝Zatím sledujeme dva upravené paneláky na sídlišti Praze 14. Bydlí tam většinou vozíčkáři.˝
          ˝A kdepak to vlastně je, ta Praha 14?˝ ptám se, neznaje nové pražské čtvrti.
          ˝To je sídliště Černý Most. Ale jestli chcete, zapíšu vás do pořadníku žadatelů, už tu mám 3 žádosti, vy byste byl čtvrtý. Ale zatím nemůžu nic slíbit, protože na další rozšiřování tohoto systému nejsou peníze.˝
          Takže abych to shrnul: jenom dva paneláky v celé Praze a 4 evidované žádosti (počítaje v to i tu moji). To je na město velikosti Prahy zoufale málo a zejména překvapující je nízký počet žádostí, který si vysvětluji jen naprostou neinformovaností veřejnosti, která tudíž nevyvíjí žádný tlak na rozšiřování tohoto systému pomoci seniorům. Velká města prostě zůstávají stranou.
          Jsou zde však i jiné organizace než městská policie a v tomto případě zafungovala moje Pečovatelská služba – na dotaz o poskytování pomoci v tísni mi okrsková sestra poslala po pečovatelce leták o systému AREION, který by měl umět totéž, co v některých městech nabízí městská policie, ale systém je provozován Občanským sdružením Život 90. První telefonický kontakt byl tristní: do systému zapojujeme osoby jen na základě sponzorského daru !!! Pak ale následoval dotaz na mé bydliště a když jsem řekl, že jsou to Nusle, dostal jsem radu:
          ˝Zavolejte si tam u vás Sociální odbor Obvodního úřadu, oni zrovna sepisují zájemce.˝ Tak jsem to udělal. Dozvěděl jsem se, že zatím také nejsou peníze, ale možná brzy budou a proto jsou již seznamy pořizovány. Dotazník mi přijde poštou, musí jej podepsat i obvodní lékař a náklady na provoz (1000 kč za zřízení a 200 kč/měsíc na provoz) lze hradit z Příspěvku na péči, který je od 1.1.2007 oprávněný žadatelům vyplácen.
          To je zatím vše, co jsem dokázal zjistit o akcích typu Senior v tísni. Novinářské články, přetiskované ve Třetím věku, se ukázaly být přehnaně optimistické (jak často takové články bývají). Jedna vlaštovka ještě jaro nedělá a všechny uveřejněné články zatím mluvily pouze o městských policiích v různých městech. O systému AREION tu nepadlo ani slovo. Proto jsem vynaložil maximum námahy, abych se mohl do systému zapojit. Zatím sice dostávám „jen“ závratě ve vaně, ale jsem z Prahy a nejbližší příbuzné mám až na Moravě a jsou ještě starší než já. Proto se cítím morálně oprávněn zapojit se do systému, určeného pro monitorování nemocných a osamělých lidí.

Prosím pomozte nám, předejte své informace nebo zkušenosti. Sdělte nám vlastní názor pomocí komentáře pod článkem, nebo nám napište na e-mail: info@tretivek.cz.

Zdroj: Autor článku: Petr Kurka, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

24.04.2020 09:50  Holanka Eduard

Reaguji na Váš příspěvek a na telefonu 491204111 se dozvíte o službě pro seniory,kdy máte stálou péči v případě potřeby.Služba je v provozu ve dne v noci,já ji mám a jsem s ní velmi spokojen,může být přívěsek na krk,nebo hodinky na ruku.

28.01.2008 11:10  Verona

Dobrý den ,asi vás vůbec nepotěším ,ale mám podobnou zkušenost s těmito službami .Starala jsem se o maminku ,bylo ji 82 let .Když ji na podzim propouštěli z nemocnice ,nepřály jsme si ,aby byla umístěna na LDN .Slíbila jsem ji ,že se o ni postarám na konci života.V nemocnici mě sice poslaly o patro níž ,kde mi prý s touto péčí poradí .Řekly mi ,že mohu mít sestru pomocnou na domácí péči a dali mi dokonce kontakt .Nikomu bych nepřála toto zažít.Za dva dny měla maminka přijít domů ,samozřejmě byla nepohyblivá a já jsem spěchala ,abych tuto sestru sehnala.Bydlím asi 20 km od krajského města ,ale sestry z tohoto města neměly dosah do 20 km .Pouze v tom městě.Obvolala jsem všechna menší města v mém okolí ,ani 20 km vzdálené nebyly ,ale spádově jsme nepatřily pod ně.Přímo naše městečko o počtu obyvatel 8000 .má 4 lékaře ,máme zde i dva domy s pečovatelskou službou ,ale ani oni nenabízely tyto služby ,protože maminka měla ošetřujícího lékaře jinde.Ani maminky ošetřující mi nedokázal poradit ,řekl mi at si sestru nějak seženu ,on že je ochotný ji potvrdit ,že nám pomohla ,aby to dostala zaplacené .Nakonec jsem ji sice sehnala ,po dohodě s maminky lékařem .Ale to martýrium nikomu nepřeji.Šlo vlastně o domácí péči ,více méně abych věděla jak o takového člověka pečovat .Sama jsem v invalidním důchodě se zádama ,tudíž jsem tu sestru potřebovala.Všude se křičí jak důležité je ,aby takový člověk byl na konci života mezi svými ,a když to chcete udělat ,nikdo vám nepomůže ,neporadí .Tak takhle u nás funguje druh této péče.

Zanechte komentář: