Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Relaxujeme na horách

Publikováno: 4.01.08
Počet zobrazení: 74850


      Zimní měsíce jsou neoddělitelnou součástí ročního koloběhu. Přinášejí plískanice, sníh, led, mráz, vítr, ale i slunce, které brzy zapadá, a dlouhé večery v teple domova, jehož vlídnost si v tomto období lenošně vychutnáváme. K zimě také patří bílé hory, zasněžené stráně, sjezdovky, běžecké či turistické trasy, vleky a velká rodina těch, kdo odmítají lenošit, neboť dávají přednost aktivnímu odpočinku.

Co nabízí horské prostředí?

Pobyt a pohyb v dobrých klimatických podmínkách příznivých pro lidský organismus. Nechybí nám však městský smog? Nemáme návyk na místo, kde po celý rok žijeme? Vždyť na člověka z té přemíry čerstvého povětří padá únava. Omyl! Může za ni nadmořská výška a řidší vzduch, které k horskému prostředí neodmyslitelně patří, a naše nedostatečná fyzická kondice.

Zábava i nebezpečí

Když už si konečně připneme sjezdovky, běžky nebo se jdeme projít, nezbývá nám než se oddat bílému zimnímu sportování. S chutí, s odvahou, ale také s jistou dávkou opatrnosti. Protože pokud na horách nežijeme a nejsme s nimi „srostlí“, mohou nás i ohrozit. Stačí přecenit své síly a vybrat si příliš náročnou běžeckou nebo turistickou trasu či zvolit sjezdovku, na kterou nestačíme. Aby se nám právě toto nepřihodilo, měli bychom znát některé z následujících údajů.

Kolik unese lidský organismus

      Pokud si dopřáváme celoroční pravidelný pohyb s trochou sportovní činnosti, nebude pro nás pobyt na horách nárazovým zatížením, ba téměř šokem. Naopak přinese pocit uspokojení a radost z lyžování, z procházek i z diskotéky, hlavně však posílíme svou fyzickou kondici. Jestliže nesportujeme a máme sedavé zaměstnání, zahájíme raději zimní sezonu několika lyžařskými víkendy – začneme tedy po troškách. Teprve uprostřed nebo až ke konci zimy prožijeme příjemný týden na lyžích. Naše tělesná kondice už bude na takové úrovni, že nám přinese potěšení z pohybu.

Co bychom měli vědět

Nejnáročnější je sjezd. Jsou při něm silně namáhány dolní končetiny – jejich svaly a klouby, hlavně však kolena, dále pak kyčle a páteř. Kotníky dostatečně chrání pevná lyžařská obuv. (Nejčastější úrazy: zlomeniny nohou i rukou, luxace ramen, úrazy hlavy při vjezdu do lesního porostu, poškození páteře.)
Běžecké lyžování rovněž zatěžuje celý pohybový aparát. Co do obtížnosti je však pro lidský organismus mnohem příznivější a úrazy při něm nejsou tak časté. Nepřehlédněme ale riziko, které zdánlivá snadnost pohybu na běžkách přináší: Nenasazujme si túry, na něž „nemáme“. Nepřepínejme zbytečně síly. Pokud přátelé vzdají trasu, sami v ní nepokračujme. Právě v tomto okamžiku hory znamenají nebezpečí!
Na túru si nezapomeňme vzít dostatek tekutin a energetických zásob.

A jak to vyjde finančně?

Pokud budete jen lyžovat, pořídíte týdenní pobyt na tuzemských horách včetně permanentky v průměru zhruba za tři až osm tisíc korun, podle toho, které hory a středisko si vyberete.
Za další služby a atrakce zaplatíte další stovky až tisíce korun. Například dvě hodiny individuální výuky lyžování s odvozem na sjezdovku a domů přijdou ve Špindlerově Mlýně na 1200 korun, sklenka alkoholu v takzvaném apres-ski baru, tedy v místě, kam se chodí rovnou ze sjezdovky, zhruba na 80 až 100 korun.

Mimo velká centra je levněji
Česká republika je obkroužená horami a sjezdovkami, stačí si vybrat podle ceny a nároků na lyžování. K dražším místům patří Krkonoše, především kvůli nejznámějšímu zdejšímu středisku Špindlerovu Mlýnu. Provozovatelé menších krkonošských areálů se však nechávají slyšet: Krkonoše nejsou jen Špindlerův Mlýn, jinde jsou ceny i poloviční.
Zatímco například týdenní pobyt na Pustevnách v Beskydech přijde včetně permanentky zhruba na 3500 korun, v Peci pod Sněžkou je nutné počítat i s dvojnásobnou cenou. Záleží především na typu ubytování a blízkosti sjezdovek.

V některých centrech, ubytováních nebo poskytovnách služeb se zaměřují na slevy pro mládež a pro seniory. Může se také jednat o zvýhodněné permanentky. Podmínkou bývá mládežnická karta nebo senior pas.

Cenovou konkurencí pro tuzemská střediska začínají být i Alpy. Obecně jsou tu ceny zhruba o dvacet až padesát procent vyšší v porovnání s velkými českými centry, ale najdou se týdny, kdy nemusí návštěvník zaplatit o nic víc než například v Krkonoších.
Manželé z Ostravy v důchodovém věku využili nabídky týdenního mimosezonního pobytu v rakouském Wagrainu pro návštěvníky nad 60 let s permanentkou zdarma. Za ubytování v penzionu přímo na sjezdovce zaplatili dohromady 15 tisíc korun. Podle nich je škoda, že takové nabídky nenajdou lidé běžně v cestovních kancelářích. Oni sami si pobyt si zařídili prostřednictvím internetu, žádná cestovka v jejich okolí jim podobný nenabídla.

A co Vy? Chystáte se na zimní lyžování, běžky nebo turistiku na horách? Jaké máte zkušenosti?

Zdroj: Měsíčník zdraví, Idnes.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: