Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 6

Publikováno: 18.02.08
Počet zobrazení: 2126

Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
V předchozích článcích jsme si pověděli o bolesti a o tom, jak na ni vyzrát. I přesto, že bolest z medicínského hlediska je vlastně sama o sobě pozitivní, protože upozorňuje, že v našem organismu není něco v pořádku. Poskytl jsem vám i vlastní sci-modlitby, které se velice osvědčily. Dnes si tuto kapitolu nejprve dokončíme a pak si povíme, jak můžeme využívat metodu Dr. Josepha Murphyho a pozitivního myšlení i v jiných případech.

Minule jsme si rovněž řekli, jak je někdy dobré – pro zvýšení účinnosti – propojit různé metody. Jako příklad jsme si ukázali kombinování sci-modlitby s prstovou jógou. Samozřejmě lze využít i soustřeďovací cviky skutečné indické jógy či jiné vhodné cvičení spolu se sci-modlitbou, nebo relaxaci či autosugesci. Jóga spojuje výhody relaxace a cvičení. Samozřejmě nelze toho, kdo trpí bolestmi, nutit k tomu, aby stál na hlavě. Sám už bych to – ve svém věku – také nezvládl. Jóga má však ve svém sortimentu i cviky snadné, jednoduché a příjemné. Je to například ˝kočka˝, ˝tygří protažení˝ nebo ˝sfinga˝. Důležité u ní je, že naše pohyby jsou zpravidla plynulé a kontrolované, tlumí bolest a mohou usnadnit i léčení. Pokud jde o relaxaci, i tu lze navodit rozličnými technikami a působí proti bolestem různého původu – od bolesti hlavy a zubů až k pooperačním bolestem. Je dobrá i proti chronické bolesti. Relaxace rovněž mírní úzkost i deprese a snižuje únavu.
A na konci této kapitoly si uveďme metodu, která nás nestojí žádnou námahu a je pro nás – kromě zapřisáhlých škarohlídů – naprosto přirozená. Je to smích. MUDr. Karel Nešpor ve své knize ˝Léčivá moc smíchu˝ popsal asi padesátku druhů smíchu a říká: ˝Využívejte každou dobrou příležitost, jak se zasmát a rozveselit.˝ Vybízí k tomu, abychom se na něco veselého těšili a také vzpomínali. Doporučuje rovněž vnitřní úsměv nebo ˝zlaté světlo˝. Na něj dosáhneme tím, že při otevřených očích si představíme, že na jejich druhé straně, uvnitř hlavy, nám září zlaté světlo – to pak necháme vyzařovat otevřenýma očima ven a ˝koupeme˝ se s radostí v jeho oparu.
Teď ale obraťme list. Jedna moje čtenářka mi namítla: ˝Jsou lidé, kteří s rakovinou nebo jinou těžkou nemocí bojují a přesto boj prohrají.˝ Ano, máte pravdu. A můžeme si dát řadu příkladů. Prvním je zesnulý vynikající herec Národního divadla v Praze Boris RĂśsner. Prohrál boj s rakovinou. Jeho lékař ale o něm prohlásil: ˝Před takovým člověkem by měli lidé smeknout — do poslední chvíle byl neuvěřitelně silný.˝ Samozřejmě před ním smekám – byl to pan Herec a nepochybuji ani o tom, že byl silný a statečný. Ale možná, že kdyby znal metodu dr.Murphyho, mohl ještě být mezi námi.
Druhý příklad je z historie a navíc se v něm ani moc ˝nebojovalo˝. Jde o císařovnu Alžbětu – legendární Sissi. Mnoho let trpěla anorexií a hlubokými depresemi. A v nich už myslela jen na odchod ze života, jak to dosvědčuje verš z jejích tesklivých básní: ˝chtěla jsem, aby má duše unikla k nebi přes malý otvůrek srdce˝ Jeden z historiků o ní napsal, že atentátník, který ji probodl pilníkem, jí vlastně ˝poskytl službu˝. Jenže císařovna Sissi neznala a ani nemohla znát moc podvědomí a pozitivního myšlení.
A poslední příklad, který dokazuje, že není možné slovy ˝bojovat˝ a přitom si třeba hned po odchodu od ošetřujícího lékaře zapálit ˝nezbytnou˝ cigaretu. Z filmového plátna nebo televizní obrazovky si určitě pamatujete Rudolfa Hrušínského v roli takového pacienta. Já jsem jich poznal celou řadu přímo v nemocnici. Nebudu jmenovat, ale takto se chovala i jedna velmi známá herečka, která už také není mezi námi. Možná právě proto, že si nedokázala odříci to své ˝žváro˝. A kdyby jen jedno! Stovky těchto ˝hřebíků do rakve˝
Na druhé straně bychom mohli uvést pozitivní příklady, které skončily vítězstvím člověka nad zhoubnou chorobou. Je jich také celá řada. Opět nebudu jmenovat – určitě jste o nich také četli. Například je to známý trampský písničkář, který překonal mozkovou příhodu, jiný známý zpěvák zvítězil nad rakovinou, dalšímu praskl vřed na dvanácterníku. Byl hodně dní v umělém spánku, měl narušenu funkci mnoha orgánů – včetně těch hlasových. Oba se z toho dostali a začali znovu i zpívat. Možná neznali moc podvědomí, ale určitě jim pomohlo – třeba ˝nevědomě˝ a necíleně – jejich pozitivní myšlení. A pro takové příklady nemusíte ani chodit nikam daleko. Některé znáte ze svého okolí i ze stránek tisku.
Ale vraťme se ještě trochu do historie – i když poměrně nedávné. Jsou lidé, kteří prožili první i druhou světovou válku, bojovali v legiích a zahraničních armádách, trpěli ve fašistických koncentračních táborech a komunistických lágrech a přesto se dožili 92 i více let. Znáte jistě ženy, které ztratily postupně syna nebo dceru a manžela – a také tuto bolest překonali. Někdy si člověk říká: ˝Kde ti lidé berou takovou sílu?˝ Samozřejmě, že to nevím. Jen se mohu domýšlet. Určitě to nemohou být pesimisté a lidé odevzdaní osudu.
Nad branou starořecké věštírny v Delfách byl nápis: ˝POZNEJ SÁM SEBE A BUDEŠ ZNÁT SVĚTY A BOHY.˝ V této větě je obsažena hluboká moudrost. Poznat sám sebe je velmi důležité. Člověk žije v prostředí, které není jen hmotné a přírodní, ale i duchovní. A to prostředí je samo výtvorem člověka. Život jedince se trvale zaměřuje na jiné osoby, podle druhých upravuje své chování a sám očekává určité chování k sobě. Žádný člověk nepřichází na svět hotový, ale neustále se rozvíjí, zdokonaluje a dotváří svou osobnost. Záleží jen na něm, jak se bude vyvíjet.

PhDr. Zdeněk Chmel

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: