Dnes je 29.04.2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Kviz o textilu – změna: test o divech světa – soutěž ukončena

Publikováno: 15.02.08
Počet zobrazení: 4140


      Připravili jsme pro Vás deset otázek, které se týkají sedmi divů světa. Vaším úkolem je zodpovědět správně všechny otázky, poslat nám je e-mailem a na oplátku máte možnost vyhrát knihu O fotografování .

Správné odpovědi jsou: 1a, 2b, 3c, 4a, 5a, 6b, 7b, 8b, 9a, 10b.
Výherkyní je paní Dagmar D. z Brna.

Jak soutěžit?
Podmínka k zařazení do slosování je správné zodpovězení všech otázek v testu a zaslání správných odpovědí na naši e-mailovou adresu: info@tre­tivek.cz. Do předmětu Vašeho e-mailu nám prosím napište Soutěž: divy.

Podmínky:
* Soutěž začíná zobrazením těchto podmínek (16. 02. 2008 v 10:00) a ukončení soutěže, tj. přijetí posledního e-mailu s odpovědí bude dne 28. 02. 2008 v 10:00.
* Soutěž je časově omezena, ale na rychlosti a pořadí přijatých e-mailů nezáleží.
* Počet e-mailů na jednoho soutěžícího je omezen na jeden e-mail. Při zjištění duplicit bude uživatel automaticky vyřazen. Netýká se toho, kdo odpověděl na původní otázky o textilu, může soutěžit znovu a odpovídat na nový test.

OTÁZKY: DIVY SVĚTA

1. Velká Pyramida v Gíze byla dokončena asi v roce
a) 2580 př. Kristem
b) 2450 př. Kristem
c) 2850 př. Kristem

2. Pohřebiště v Gíze stojí
a) na stejném břehu jako Káhira
b) na opačném břehu jako Káhira
c) na obou březích

3. Visuté zahrady Semiramidiny
a) zůstaly zachovány a můžeme je vidět v Turecku
b) můžeme si prohlédnout trosky na Krétě
c) nezbylo z nich nic, ale víme, že existovaly

4. Artemidin chrám v Effesu nechal vystavět Kroisos (Croesus), poslední král Lýdie ve starověké Malé Asii ( součást dnešního Turecka) na počest:
a) Bohyně Měsíce a ochránkyně zvířat a mladých dívek (Řekové =Artemis, Římané jí říkali Diana)
b) Bohyně Héry, manželky nejvyššího boha Dia
c) Afrodity, řecké bohyně smyslné lásky a krásy

5. Sochař Diovy sochy v Olympii bylsochař
a) Feidias
b) Anakreón
c) Kimón

6. Mausoleum v Halikarnasu (v dnešním Turecku zbývají jen kvádry a části sloupů) bylo zničeno
a) potopou
b) zemětřesením
c) ve válce

7. Rhodský kolos byl z
a) pískovce
b) bronzu
c) dřeva

8. Maják v Alexandrii, který stál na ostrově Faru ve Středozemním moři sestával ze
a) čtyř kamenných věží
b) tří mramorových věží
c) dvou ebenových věží

9. Chrám ANGKOR WAT je nejkrásnější chrám v rozvalinách města Angoru v
a) Kambodži
b) Vietnamu
c) Thajska

10. Prvním, kdo byl pohřben v katedrále v Salisbury, byl
a) John Constable
b) Wiliam Salisbury
c) Golding Constable

*****

Losování výherců:
Všechny přijaté e-maily se správnými odpověďmi budou zařazeny do losování, které proběhne po ukončení soutěže. Výherce bude ihned kontaktován na základě uvedeného telefonního čísla nebo e-mailu a požádán o sdělení korespondenční adresy, kam mu bude výhra zaslána.

Další podmínky:
* V případě zjištění duplicitních odpovědí nebo nepravdivých údajů (v rozporu se skutečností) si provozovatel vyhrazuje právo na nepřiznání výhry takovémuto uživateli a na úplné zrušení všech duplicitních odpovědí.
* Veškerá data získaná od uživatele jsou považována za jeho osobní a vztahuje se na ně ochrana podle zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Pořadatel se zavazuje, že osobní údaje uživatelů nebudou předávány žádné třetí osobě. Výjimku tvoří pouze data výherců, která mohou být uveřejněna na stránkách Třetí věk ve formátu ˝Jméno – Město˝).
* Výhry jsou zasílány pouze v rámci území ČR a to na adresy výherců sdělených při telefonickém kontaktu. V případě, že se výhra vrátí odesílateli z důvodu nevyzvednutí výhercem, bude po dobu 1 týdne připravena k osobnímu vyzvednutí v sídle pořadatele. Pokud výhra nebude ani v této lhůtě vyzvednuta, propadá pořadateli.
* Pořadatel si vyhrazuje právo na změnu pravidel soutěže kdykoliv v jejím průběhu.
* Výhry jsou právně nevymahatelné.
* Pořadatel neposkytuje záruku nepřetržité funkčnosti, bezchybného provozu a zabezpečení portálu.
* Pořadatel neodpovídá za jakoukoliv škodu, která byla nebo mohla být uživateli způsobena v souvislosti s jeho používáním nebo využíváním portálu Třetí Věk.
* Tato pravidla jsou vytvořena v souladu s platnými zákony a dalšími právními předpisy České republiky a jsou závazná pro obě strany. Uživatel portálu svým dobrovolným vstoupením do soutěže potvrzuje, že byl s nimi prokazatelným způsobem seznámen a zavazuje se podle nich řídit.

Autorem testu je Anna Kousalíková.

Vaše komentáře

Celkem 13 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

11.03.2008 18:53  PhDr. Zdeněk Chmel

Rád bych se také vyjádřil ke komentářům mých kvizů. Uznávám, že otázky byly příliš těžké. Já jsem si tím trochu testoval únosnost obtížnosti, protože nejsem přítelem soutěží, kde všichni znají odpověď po položení otázky. Po prvních ohlasech jsem už nabídl zlehčení testu. Ono totiž - z mého hlediska - nejde jen o položené otázky, ale také o odpovědi, které nejsou jen 1/a a pod., ale i textové. A právě tyto odpovědi vlastně tvoří určité encyklopedické heslo - tedy jak to kdysi dávno skutečně bylo. Já své testy nevnucuji. Práce mám dost. A také se necítím komentáři nijak uražen - i když některé mi podsouvaly úmysly, které jsem neměl. Ale pokud byste chtěli mé tesy se snížením náročnosti, jsem ochoten je přinést. Jinak všem děkuji za připomínky. Člověk se prostě stále učí. A to je vždy dobré. Přeji Vám hezké dny. PhDr. Zdeněk Chmel

18.02.2008 21:10  dagos

pro Vlasta Otychová Děkuji za odpověď.

18.02.2008 12:36  Vlasta Otychová

Ne, ani já nedovedu odpovědět na testy PhDr. Chmele - ale ani na testy Mgr. Ševčíka, a to přesto, že historie mě celkem zajímá. Nicméně je pravdou, že odpovědi na historické testy "jsou dohledatelné" na internetu - a o to nám přece jde - přiblížit internet i seniorům. Zajímavé je, že když si monitoruji, co je nejoblíbenější předmět na univerzitách třetího věku, je to právě historie. Osobně bych tipla, že daleko větší úspěch než historie bude mít u seniorů příroda ( zvířata, kytky...). Zatím se mi ale pro tuto oblast nepodařilo nikoho "najít". Oslovila jsem jednoho bývalého kolegu - učitele, kdysi - na školách v přírodě - jsem žasla nad jeho znalostmi. Netroufá si. Přitom na to má čas , je v invalidním důchodu. Je to zvláštní, jak se lidé izolují, "netroufají si", touží jen po klidu... A když ho mají, zjistí, že to také není ono.

17.02.2008 18:43  dakre

Souhlasím s dagos, některé odpovědi se horko těžko hledají, někdy nezbývá, než si odpověď jen tak tipnout.

17.02.2008 13:21  dagos

No teď to po sobě čtu. Jistěže má být "zabývající" se danou tématikou. Za hrubku se omlouvám.

17.02.2008 13:18  dagos

pro webmaster Vážená paní Otychová, jsem ráda, že na připomínky reagujete, že připomínky nezapadly. Nový kvíz vyzkouším, zatím se mi zdá, že by odpovědi mohly být dohledatelné. Nechtěla jsem jen kritizovat, jsem ráda, že tu soutěže jsou. Ale proste jsem se vyjádřit musela a vidím, že jsem se svým názorem k obtížnosti testu nezůstala sama. A k vaší odpovědi. Pan Chmel bude jistě odborník na dáné témá. Možná, že původně jeho testy byly zveřejněny na stánkách zabívající se danou tématikou, popřípadě v nějakém odborném časopise. Pak tam patří a zřejmě se tam pak našli i lidé, pro které tyto testy byly snadné. Ale pro lidi, kteří daný obor nestudovali, není jejich koníčkem, nemají ve své knihovně knihy úzce specializované na daný obor, to bylo opravdu nadlidské úsilí k některým otázkám něco najít. Tedy pro mě určitě. Když narazím třeba na soutěž týkající se angličtiny, tak když tento jazyk neznám, bude pro mě těžká a neřešitelná, ale pokud je na stránkách, které se angličtinou zabývají, tak to akceptuji. Toto jsou stránky především pro seniory, pro seniory různého vzdělání a zájmů. Jsou zde testy na různá témata, třeba testy králové a královny nebyly také nejlehčí, ale otázky se při troše snahy dohledat daly. A jen malou otázečku. Pokud vy sama nejste specialistkou v tomto oboru, zkuste si odpovědi na testy pana Chmely vyhledat. Jak o textilu, tak o papíru a jeho předchůdcích. Uvidíte sama, že to opravdu není jednoduché. A pokud sem napíšete, jak se vám dařilo, ráda si to zde přečtu. Děkuji

17.02.2008 12:05  webmaster (info@tretivek.cz)

Ráda bych reagovala na reakce k testům PhDr. Chmele. Je mi líto, že s nimi návštěvníci našeho portálu nejsou spokojeni a budeme je tedy eliminovat. Je těžké najít tu správnou míru ve složitosti testu z jakékoli oblasti, aby test nebyl ani příliš lehký ani příliš těžký. Stejně těžké je získat ke spolupráci lidi, kteří jsou schopni soustavnosti a bezplatné spolupráce. PhDr. Chmel měl a má testy hotové (publikoval je jinde), nemusely se znovu vymýšlet. Proto mi spolupráce s ním připadala výhodná. Nicméně uvítáme, když nám kdokoli zkusí nějaký návrh testu poslat - sám si může vyzkoušet, jaká bude návštěvnost, kolik bude správných odpovědí... Je to jistě zajímavá zkušenost. Náhradou tedy zveřejňujeme jiný, tentokrát test o divech světa, snad se bude líbit víc. Další připomínkou byla "hodnota výher". Náš portál není výdělečnou ale zájmovou záležitostí - dá se tato skutečnost přijmout jako omluva? Tím spíš bych chtěla právě v tuto chvíli poděkovala firmě TOP MORAVIA, s.r.o. za to, že nám v minulém týdnu věnovala dárky k soutěžím a testům. Snad tedy budou návštěvníci portálu i po této stránce spokojenější. A samozřejmě děkuji všem nezištným spolupracovníkům a těm, kteří nám drží palce. Vynasnažíme se i nadále dělat portál co nejvíce ke spokojenosti jeho návštěvníků. Mgr. Vlasta Otychová
http://

17.02.2008 00:53  Žofka

Vážený pane doktore Chmele, souhlasím s výše uvedenými příspěvky. Jen mě tak napadlo, že už možná máte úctyhodnou knihovnu obohacenou knihami různých žánrů, pocházejících z výher, které zůstaly po neúspěšných soutěžících. Neuvažujete náhodou alespoň o jejich zapůjčování jako cenu útěchy za námahu věnovanou vašim soutěžím? I když samozřejmě i jen samotným hledáním odpovědí si i senior ještě rozšiřuje svůj obzor vědomostí. Přeji hezký večer.

16.02.2008 23:31  burbot

Dobrý den, toto je již několikerý kvíz, u kterého je velmi obtížné najít odpovědi. Už u papíru jste se jistě sami přesvědčili, když došlo na zjednodušení otázek. Výhra mi ale za námahu přijde neúměrná!!! Navíc mě napadá, vzhledem k délce hledání, zda se někteří vaši čtenáři vůbec výsledků dožijí. Nebo v redakci předpokládáte, že jsou čtenáři "pamětníci" a odpovědi znají z vlastní zkušenosti a snadno je pak vysypou z rukávu? :-D Děkuji

16.02.2008 16:39  milag

Vy jste sice študovaný a soutěže děláte doufám pro normální lidi.Ovšem my tyhle věci nejsme schopni najít.Už minule jste psali,že nikdo neodpověděl správně.Zřejmě je to váš záměr.Stránky lidé navštíví ale není šance na výhru poněvadž otázky nejdou dohledat.Nad tím byste se měl zamyslet a pokud děláte soutěž s tím,že by někdo měl vyhrát tak je potřeba dávat takové otázky,které lze dohledat,nebo vám jde jen o to aby lidi stránky navštívili a vy nemuseli výhry posílat?

16.02.2008 16:12  silvie.s

Naprosto souhlasím s dagos i drapelkou. Najít odpovědi na otázky je velmi náročné, někdy přímo nemožné.

16.02.2008 15:32  drapelka

Pane doktore Chmelo, opravdu nevím, co tím sledujete, když dáváte takto těžké otázky, na které není v lidských silách možno odpovědět. Vůbec už pomíjím tu hodnotnou výhru za to úsilí. Jestli budete v tomto trendu pokračovat, tak se nemůžete divit, že návštěvnost Vašich stránek bude upadat.

16.02.2008 15:21  dagos

Mám vzkaz pro autora kvízu. Opravdu jsem se při hledání odpovědí na vaše soutěže moc snažila, ale otázky se mi zdají nepřiměřeně težké a někdy i nejednoznačné. Nejdřív jsem si myslela, že možná jen mně se nedaří. Ale pak jsem viděla, že kvíz o papríru musel být zjednodušen, protože se nikomu nepodařilo najít správné odpovědi. Čekala jsem, že další kvíz už bude i pro "normální" lidi, ne jen pro ty co, co vystudovali obor "historie papíru" na VŠ. Bohužel se mi zdá, že je to ještě horší než minule. Prosila bych o další soutěž i pro ty, co nemají doktorát. Děkuji.

Zanechte komentář: