Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vláda schválila návrh důchodové reformy

Publikováno: 26.02.08
Počet zobrazení: 7299

Vláda schválila návrh novely zákona o důchodovém pojištění, tzv. první etapu důchodové reformy. Mezi nejvýznamnější schválené úpravy patří postupné zvyšování důchodového věku až na 65 let u mužů a žen, které nevychovaly žádné dítě nebo jedno dítě, a 62 až 64 let u žen (podle počtu vychovaných dětí), pokud vychovaly aspoň dvě děti. Součástí úpravy je i postupné prodlužování potřebné doby pojištění až na 35 let pro vznik nároku na starobní důchod.

Důvody pro reformu celého důchodového systému jsou nasnadě: důchodců bude přibývat a dětí se nejspíš víc rodit nebude. Dnešní systém vyplácení penzí by nejspíš brzy zkolaboval. Už dnes jsou důchody jednoznačně největší položkou státního rozpočtu a vláda nemá peníze na to, aby je dokázala zvedat podle růstu životní úrovně. Brzy hrozí, že průměrný důchod spadne pod hranici 40 procent průměrné hrubé mzdy. Scénáře budoucího vývoje v prvním pololetí pro politické strany propočítala nezávislá komise ekonomů. Ukázalo se, že stát nebude schopen vrátit mladým lidem to, co od nich dnes vybere. Za padesát let by v Česku mělo žít kolem deseti milionů lidí, z toho tři miliony důchodců starších pětašedesáti let. Dnes jich není ani polovina.

Vláda rozdělila reformu penzí do tří etap. Chtěla je stihnout do voleb v roce 2010. První etapu upravuje navrhovaný zákon. Třetí pak počítá s takzvaným opt-outem, tedy možností přesměrovat část odvodů do spoření u fondů.

Zákon mění i invalidní penze. Místo částečných a plných důchodů by měly existovat tři stupně podle omezení schopnosti pracovat. Výše penze by se lišila také podle doby odváděného pojistného. Už přiznané částečné důchody by se ale neměly měnit. Upravit by se měly i podmínky pro pracující důchodce. Mohli by pobírat polovinu penze a dál si „nadělávat“ na důchod, tedy zvyšovat procentní výměru.
Při nároku na vdovský a vdovecký důchod se sjednotí věková hranice žen a mužů. Doposud měly ženy-vdovy nárok na důchod o čtyři roky dříve než muži-vdovci.

Předčasné důchody jsou v módě
Mnoho Západoevropanů v současné době přestává pracovat těsně po šedesátém roku a hojně využívají předčasné důchody. V Česku je situace obdobná a mnoho občanů raději odchází do penze dříve i za cenu nižší státní penze a využívá tak možnosti čerpání tzv. předčasného důchodu. Možnost odejít do předčasného důchodu se v Evropě v průměru pohybuje od dvou do pěti let (nejčastěji tři roky), nejdříve mohou do předčasného důchodu odejít občané v 55 letech (Francie, Polsko, Portugalsko a Řecko).

Odchod do penze v Česku nyní a v budoucnosti
Nárok na předčasný důchod mají občané tři roky před řádným odchodem do starobního důchodu. Musí ovšem splnit podmínku 25 let pojištění. Předčasný důchod je nižší, je krácen o 0,9% za každých 90 dní odchodu dříve do důchodu. Nárok na starobní důchod má občan, jestliže dosáhl důchodového věku a získal potřebnou dobu pojištění (25 let anebo 15 let při dosažení věku 65 let). Důchodový věk se v současné době zvyšuje tak, aby v roce 2012 byl potřebný věk pro odchod do důchodu 63 let pro muže. U žen závisí na počtu vychovaných dětí (63 let pro ženy, které nevychovaly žádné dítě, 62 let pro ženy, které vychovaly jedno dítě, 61 let pro ženy, které vychovaly dvě děti, 60 let pro ženy, které vychovaly tři nebo čtyři děti a 59 let pro ženy, které vychovaly pět a více dětí). Věková hranice pro odchod do důchodu v 65 letech nás asi nemine, jestli to však bude konečný důchodový věk ještě není zdaleka, vzhledem i k vývoji ve světě, jisté.

Co nás ještě čeká?
Změny, o kterých hovoříme výše, by se měly dotknout současných čtyřicátníků. Novinek ale můžeme očekávat mnohem více. Čeká nás ještě druhá a třetí etapa důchodové reformy.
Druhá etapa by se přitom měla týkat změny financování důchodového systému a opatření týkajících se penzijního připojištění a životního pojištění. Třetí etapa se zaměří na rozložení zdrojů příjmů ve stáří. Lidé by měli mít volnější ruku při výběru důchodového pojištění a pojištění bude více na bázi dobrovolnosti.

Zdroj: Internet, mpsv.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

27.02.2008 23:09  zdenka

nová reforma zdravotnictví, která připravuje placení za lékařskou péči v nemocnicích sníží počet důchodců v budoucnosti.

Zanechte komentář: