Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Česko-německé dny o důchodech

Publikováno: 29.04.08
Počet zobrazení: 8291


      Nároky na český i německý důchod, délka získaného pojištění na území SRN, výše německého důchodu a způsob podání žádosti. O tato témata se zajímalo 252 lidí, kteří se zúčastnili už čtvrtých česko-německých konzultačních dnů k důchodovému pojištění. V prostorách Krajské správy sociálního zabezpečení pro Plzeňský kraj je 8. a 9. dubna 2008 uspořádala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a německý nositel důchodového pojištění Deutsche Rentenversicherung (DRV). Cílem česko-německých konzultačních dnů bylo poradit klientům v otázkách zákonného důchodového pojištění, informovat je o individuálních kontech pojištěnců v obou státech a o přibližné výši německého důchodu.

Během konzultačních dnů se klienti často ptali na vrácení zaplaceného pojistného na důchodové pojištění ve Spolkové republice Německo, protože se rozšířila mylná informace o jeho možném zpětném proplacení. Od vstupu České republiky do Evropské unie, tj. od 1. května 2004 však už není možné zákonné pojistné odvedené do německého systému vrátit českým občanům – neumožňují to evropská nařízení. Navíc: vrácením pojistného by lidé přišli o dobu pojištění (o odpracované roky), která by jim mohla chybět při posuzování nároku na důchod z německého i z českého systému. S případnými dotazy je třeba obrátit se přímo na německou instituci, ČSSZ není příslušná k odpovědi na tuto otázku.

Konzultační dny se konaly podle připraveného scénáře. Zájemci se mohli předem objednat na konkrétní hodinu, kdy se jim věnovali odborníci na důchody z České republiky i Německa. Tým tvořili vždy dva lidé – český a německý odborný pracovník. K dispozici byl tlumočník a z české strany také právník pro zvlášť komplikované případy. Jedna konzultace trvala zpravidla dvacet minut a byla samozřejmě bezplatná. Informace dostali objednaní pojištěnci i ti, kteří přišli bez ohlášení. Konzultační dny se setkaly s mimořádným zájmem, zejména na Plzeňsku je mnoho lidí, kteří denně dojíždějí za prací do SRN.

ČSSZ a DRV se dohodly na uspořádání dalšího společného konzultačního dne v roce 2008, a to na podzim v Drážďanech. Podrobnější informace oba nositelé důchodové pojištění včas zveřejní.

Zdroj: ČSSZ – pí Filipová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: