Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Festival zábavy pod hrady Špilberk a Veveří

Publikováno: 23.05.08
Počet zobrazení: 3384


      BRNO – město uprostřed Evropy
Letos se již po jedenácté promění jihomoravská metropole – město Brno a jeho okolí v rozsáhlý zábavní a prezentační park. Brněnské historické centrum, rekreační oblast Brněnské přehrady, areál výstaviště, známé brněnské dominanty hrady Špilberk a Veveří i další místa se postupně od 23. května stávají dějištěm 11. ročníku kulturního, zábavního a prezentačního festivalu. Pro letošní ročník festivalů jsou připraveny v průběhu 17ti dnů pro návštěvníky desítky zajímavých zábavných a zejména ohňostrojných akcí. Mezi nimi i několik novinek včetně sportovních aktivit pro příchozí veřejnost i profesionální sportovce.

SOCHY V ULICÍCH – Brno Art Open (23.5. – 27.6.)

V centrální části Brna bude zahájena nová akce z oblasti sochařského umění. Na volných prostranstvích, na náměstích a historicky zajímavých místech se setkají zájemci o sochařské umění s uměleckými díly umělců z Česka a několika evropských zemí. Statutární město Brno ve spolupráci s dalšími partnery tak zakládá tradici venkovních krátkodobých městských galerií, které zpříjemní putování místních obyvatel i návštěvníků centrem města.
Výstava je umístěna v prostorách Denisovy sady, Dům pánů z Kunštátu, Nová radnice, park pod Špilberkem, Moravské nám., Jakubské nám., nám. Svobody, Stará radnice a Malinovského náměstí. Veřejná vernisáž výstavy proběhne v pátek 23. 5. od 18.30 hodin v Denisových sadech (u obelisku) v návaznosti na akce prvního festivalového dne v Brně. Výstava potrvá až do 27. června. (Více informací na http://www.dumb.cz.)

NOC KEJKLÍŘž – divadlo na Zelném rynku (23.5.)

V pátek 23. 5. se po roce znovu uskuteční pouliční happeningové setkání. Divadlo Husa na provázku společně s Národním divadlem Brno, Městským divadlem Brno, Loutkovým divadlem Radost a dalšími partnerskými divadly, kulturními soubory a scénami oživí Zelný trh a okolní centrum města. Brno se tak na den a noc znovu stane velkým cirkusovým šapitó s možností nahlédnout do prostor brněnských divadel.
V odpoledních hodinách je možné brněnské kulturní scény navštívit při ˝dnu otevřených dveří˝
i v zákulisí. Do programu je ve 22.30 hodin zakomponováno úvodní ohňostrojné Prelude I. přehlídky STAROBRNO-IGNIS BRUNENSIS v Denisových sadech pod Petrovem, v podání brněnské společnosti THEATRUM PYROBOLI. Program Noci kejklířů pokračuje i po skončení ohňostroje. (Více informací na http://www.ignisbrunensis.cz).

      BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC – noční návštěvy muzeí a výstav v Brně (24.5.)

V sobotu 24. 5. bude možné bezplatně navštívit ve večerních a nočních hodinách brněnská a okolní muzea, galerie a výstavní prostory a současně se i pobavit při doprovodných zábavných programech. V provozu bude i zvláštní autobusová linka DPMB, která propojí některá místa v době konání muzejní noci. Historická tramvaj Caroline a historické autobusy spojí centrum města a Technické muzeum na Purkyňově s areálem jubilujícího výstaviště.
(Více informací na http://www.brnenskamuzejninoc.cz)

VÝSTAVIŠTĚ OPEN, 80 LET – den otevřených dveří (24.5.)

Den otevřených dveří pro širokou veřejnost (24.5.) od 12 do 24 hod. – součástí programu bude vystoupení skupiny Kamelot a Buty, výstavy, příležitostné poštovní razítko, lety balonů a další atrakce zdarma. Vyvrcholením bude ohňostrojné Prelude II., které slavnostně připomene 80. výročí od vzniku architektonického skvostu z období funkcionalismu – brněnského výstaviště. Pro návštěvníky budou i v návaznosti na muzejní noc (24.5.) připraveny zajímavé večerní a noční prohlídky historické části areálu výstaviště, kde v roce 1928 probíhala tehdejší zahajovací ˝Výstava soudobé kultury v Československu ˝.
(Více informací na http://www.bvv.cz/80.)

50 LET LETIŠTĚ BRNO – DĚTSKÝ DEN NA LETIŠTI (25.5.)

Další Den otevřených dveří se uskuteční při příležitosti kulatého jubilea nejvýznamnějšího moravského vzdušného přístavu – Letiště Brno. Pro návštěvníky bude od 12 do 19 hod připraven bohatý zábavní program se zaměřením na prezentaci letectví pro děti i dospělé, dětskými atrakcemi, ukázkami záchranných systémů. (Více informací na http://www.airport-brno.cz.)

ZÁBAVA POD HRADBAMI (6. – 8.6.)
s Lidovou hradní slavností na Špilberku (8. 6.), Dětskými dny uprostřed Evropy (1. 6.) a kulturními pořady ˝Bez opony˝ (7. 6.)

Po dobu tří dnů je v různých historických částech centra města připraven bohatý zábavný program. Na centrálním pódiu na náměstí Svobody bude ve dnech (6. – 8. 6.) připravena řada zajímavých akcí ve spolupráci s Českým rozhlasem Brno a dalšími partnery. Na hlavním pódiu jsou v sobotu (7. 6.) v programech zařazeny po celý den hudební a divadelní pořady složené z tvorby jednotlivých uměleckých scén a souborů působících v Brně (Městské divadlo v Brně, Národní divadlo v Brně, LD Radost, soubor Kantiléna, Divadlo Husa na provázku, DIFA JAMU, HaDivadlo, VUS ONDRÁŠ). Celodenní sobotní pořad pod názvem ˝Bez opony˝ završí veřejný koncert Filharmonie Brno ˝V náručí gospelu˝. Pro příznivce tradic jsou připraveny po dva večery oblíbené pořady ˝Folklór uprostřed Evropy˝ (6. a 7.6.), které jsou připravovány ve spolupráci s Vojenským uměleckým souborem ONDRÁŠ.
Ve festivalovém programu se představí znovu pořad ˝Jazz uprostřed Evropy˝, který navazuje na tradiční jarní festival JAZZFESTBRNO. Připraveny budou také další prezentační pořady, prodejní jarmark řemeslníků, stánkové občerstvení a další zajímavosti. V centru budou probíhat také prezentace oficiálního partnera festivalů značky FORD.
Už v předstihu v tradičním termínu v neděli (1.6.) prožijí zejména malí návštěvníci hradu Špilberku a parku v podhradí poznávací soutěže a akce při DĚTSKÝCH DNECH UPROSTŘED EVROPY připravené týmem partnerů pod vedením České tábornické unie. Ve stejný den (1.6.) připravil MIDWAY MINI NAVY CLUB Brno v Rakovecké zátoce na Brněnské přehradě unikátní ˝Bitvu o Brněnskou přehradu˝ s modely lodí 1:100 a letadel 1:13 s výstavou modelů a dalším programem (1.6.)
(Více informací na http://www.midwayclub.cz).

PŘEHLÍDKA OHŇOSTROJž – 23.5. – 6.6.2008

Nejlákavější akcí bude i letos přehlídka ohňostrojů ˝STAROBRNO-IGNIS BRUNENSIS˝. Letošní přehlídka, garantuje velkolepou podívanou. Podařilo se zajistit opět vynikající světovou účast soutěžních i dalších realizačních ohňostrojných společností z Belgie, Japonska, Francie, a České republiky. Soutěžní ohňostroje trvají 22 minut. V úvodní části všech soutěžních show jsou závazné dvě minuty skladby ˝Furiant˝ z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany pro zpracování v ohňostrojném pojetí.

Ohňostrojnou přehlídku tradičně zahájí v pátek 23. května úvodní ohňostrojné Prelude I. pod názvem ˝ŽIVLY PLANETY ZEMĚ˝, komponované na hudbu světoznámých skladatelů Vangelise, Georga Friedricha Händela, Sergeje Prokofjeva a Wosciecha Kilara. Den poté, 24. května bude při příležitosti 80. výročí vzniku brněnského výstaviště odpáleno ohňostrojné Prelude II. nazvané ˝HVĚZDY NAD VÝSTAVIŠTĚM˝, které ozáří oblohu s podkresem swingových a jazzových skladeb.

Více informací na http://www.ignisbrunensis.cz.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: