Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 17

Publikováno: 23.05.08
Počet zobrazení: 1884


      Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
Minule jsme si vyprávěli příběh paní Z., která prožila řadu různých strachů. V mládí trpěla strachem z lidí (neměla žádné kamarádky), z neúspěchu (na střední škole měla špatné vysvědčení a maturitu složila ˝s odřenýma ušima˝) a strachem ze života. Měla pocit, že úplně ztratila smysl života, nedokázala se z něho radovat, nechtělo se jí žít. To vyústilo v několik pokusů o sebevraždu. Proto si také pobyla nějaký čas na psychiatrii.

Vždycky jí někdo ponižoval a ubližoval. Negativně na ni působily časté hádky rodičů ale i manželovo psychické násilí. Trpěla mnoha komplexy. Dávala si za vinu i nemoc dcerky
Říkali jsme si také, že na psychických problémech paní Z. má velkou ˝zásluhu˝ i její okolí. Tím, že jí nevěří, že ji podceňuje, tím, že jí neustále říká, že je neschopná. To ji sráží a ona si pak myslí, že je opravdu neschopná a k ničemu. Výsledkem jejích strachů pak je i neklid, nesoustředěnost, nervozita, netrpělivost. Měla strach jít i do práce, aby tam něco nepokazila. Dokonce měla kvůli tomu i několik absencí. Prostě se bála a tak místo do práce sedla do autobusu a jela do Prahy. Sama to vidí jako únik z reality, ale také jako relaxaci a dovolenou (odpadly jí starosti a obavy). Spouštěcím momentem tohoto zkratového jednání obvykle byl nějaký neúspěch. Stejně jako u sebevražedných pokusů.

Když jsem s paní Z. rozmlouval, bylo mi jasné, že se v prvé řadě musí zbavit všech svých strachů. Že se musí rozhodnout k překonání strachu, že musí získat zdravé sebevědomí a také si stanovit životní cíl. (Ona ho vlastně má, protože mi přiznala, že jejím snem je dělat ošetřovatelku třeba až do osmdesáti let.) Jakmile se vědomě rozhodne, že se zbaví strachu, jakmile získá sebevědomí, pak začne působit léčivý účinek podvědomí.

Proto jsem jí ˝naordinoval˝ následující modlitbu:
Všechny mé strachy jsou neopodstatněné. Nekonečná moudrost podvědomí mi pomůže všechny mé strachy odstranit. A já všechny své strachy překonám. Nemám se čeho bát. Nejsem neschopná, nejsem neodpovědná, nejsem hloupá. Všechno se naučím, všechno zvládnu. Chci žít šťastně a spokojeně jako jiní lidé. Věřím, že se mi splní mé přání pracovat jako zdravotní sestra. Budu ošetřovatelkou až do osmdesáti let.

A protože paní Z. má také obavu o zdraví své dcerky, upravil jsem pro ni jednu z modliteb dr.Murphyho:
Duševní síla obklopuje také moji dcerušku. Chci jí pomoci v jejím fyzickém utrpení. Proto vysílám své představy, jimiž se zcela vyléčí. Tatáž nekonečná síla, která stvořila její tělíčko se všemi jeho orgány, teď prostoupí a vyléčí každý atom její bytosti. Spojuji se s nekonečným principem lásky a života a vím, že tyto myšlenky přinesou mé dcerce zdraví.

Už jsem předeslal, že po našich rozhovorech už došlo u paní Z. k velkému zlepšení. Řekla mi to sama a tlumočila mi i názor své matky. Dokonce změnila zaměstnání, které je blíže uskutečnění jejího ošetřovatelského snu. Přiznám se, že z toho mám dobrý pocit. Ještě však není úplně vyhráno. Strach bychom totiž mohli také definovat jako negativní obsah myšlenek. Když tyto negativní myšlenky nahradíme pozitivními, zbavíme se strachu. Ale negativní myšlenky se rády vracejí. Musíme být proti nim ve střehu. Nedovolit jim návrat.
To všechno také souvisí se štěstím a úspěchem v životě. O tom ale zase příště.

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

26.07.2008 22:02  PhDr. Zdeněk Chmel

Vážený pane nebo paní, Máte pravdu, že zápory oslabují sílu modlitby. Já ale každou sci-modlitbu, kterou vytvořím probírám s klientem (proto, aby věřil-a každému slovu) . V tomto složitém případu jsem dočasně ustoupil přání klientky, která ještě nebyla připravena na to, aby si řekla: Jsem schopná, jsem odpovědná, jsem chytrá. Ona se musela dostat z hluboké deprese - a to, že připustila, že není neschopná, že není neodpovědná, že není hloupá (když jí celé okolí říkalo, že je), bylo jejím prvním vítězstvím. Podívejte se na 2. sci-modlitbu. Tam není jediný zápor, protože šlo o její malou dcerušku)

27.05.2008 10:54  mraz

Rád věřím v sílu této modlitby, ale oč silnější by asi byla, kdyby se v ní nevyskytovato 7 záporů (dokonce 2x2 zápory "nejsem neschopná" a pod.) by se mohly nahradit "jsem úspěšná". Také by mě zajímal její věk.

Zanechte komentář: