Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Procházka historickou Prahou 4 – Svatovítský poklad

Publikováno: 26.06.08
Počet zobrazení: 7506


      Autor článku: Slavomír Ravik, autor obrázků : Václav Rytina, spolupráce Olga Janíčková

Svatovítský poklad založil císař Karel IV. ve druhé půli 14. stol. sbíráním ostatků svatých a vzácných relikviářů. Nejvzácnější část pokladu je ukryta ve svatovítské katedrále. Je to královská koruna, jedna ze čtyř jediných dochovaných v Evropě.

Její váha činí dva a půl kilogramu, je posázena 91 drahokamy a 20 perlami. Z 9 největších známých safírů je jich na české královské koruně 6. Největší z nich je v čele koruny.

Ke korunovačním klenotům a svatovítskému pokladu náleží i symboly státní moci, přilba, drátěná košile a meč. Košile vytvořená z ocelových kroužků pochází, právě tak jako přilba, z 10. století. Přilba připomíná Vikingy, a je pravděpodobně severského původu. Meč pochází podle znalců až z počátku 14. století. Ke koruně náleží ovšem ještě jablko a žezlo, vyroběné později než koruna, totiž před polovinou 16. století. Materiálem bylo osmnáctikarátové zlato, zdobení je provedeno perlami, drahokamy a reliéfy s biblickými motivy.

Mezi poklady svatovítské katedrály patří relikviář ve tvaru bysty svatého Václava, zhotovené v 15. století. Bysta uchovává část světcových ostatků, a je vytvořena ve skutečné velikosti světcova poprsí. Tvůrcem je nejspíše Václav z Budějovic, který tvořil svá díla ze stříbra na konci 15. století.

Korunovační kříž si vysoce hodnotil i Karel IV., který rozhodl, že by tato relikvie měla být uložena trvale na Karlštejně. V kříži mají být uloženy nejcennější ostatky, totiž relikvie spojené s umučením Krista. Zlatý ostatkový korunovační kříž je zdobený drahokamy a kamejemi a byl vytvořen vedruhé polovině 14. století.

Poprsí biskupa Vojtěcha, jednoho z řady českých národních světců, je rovněž relikviářem. Obsahuje totiž část památek připomínajících osobu světce, a byla vytvořena stejnou rukou jako relikviář svatého Václava, koncem 15. století.

Zidealizovana portrétní bysta sv. Víta, světce, jemuž byla zasvěcena celá svatovítská katedrála. I tentokrát se vyznamenal Václav z Budějovic, který koncem 15. století vytvořil relikviář ze zlaceného stříbra.

Relikviář s ostatky svaté Kateřiny. Je i tvarově dílem 14. století. a svým tvarem připomíná opěrné konstrukce skutečných katedrál.

Bysta sv. Ludmily byla vytvořena ve skutečné velikosti ale ve zidealizované podobě ve 14. století. Jde, jak víme, o babičku sv. Václava, která byla zavražděna v rámci mocenských a náboženských šarvátek právě tak jako svatý Václav.

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

30.04.2012 13:24  Dana Stehlíková

Svatovítský poklad je již vystaven a má také nový katalog!

Zanechte komentář: