Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jedna z nejslavnějších cyklostezek Evropy

Publikováno: 10.07.08
Počet zobrazení: 4742


      Sjezdili jste na kole celé Vaše okolí a přemýšlíte, kam se vydat dál? Láká Vás projížďka na jedné z nejslavnějších cyklostezek v Evropě nebo se chcete zapojit do štafetové cyklojízdy za lidská práva. Už jste slyšeli o cyklobusech? Přinášíme Vám informace o těchto možnostech a také mnohem více.

Kdo v Česku propadl kouzlu cykloturistiky, dříve nebo později se s touto otázkou setká. „A už jsi byl na Podunajské cyklostezce?“ Sláva této cesty podél druhého největšího evropského veletoku hory přenáší, takže se na její trase můžete setkat s cyklisty takřka z celé Evropy.

Cyklostezka, kterou stavěli už Římané

Cyklostezka podél Dunaje je označována za vůbec nejstarší tohoto typu. Její kořeny však sahají dál než vynález bicyklu. Základem této cesty je totiž hrázní silnice vybudovaná Římany jako součást „Limes“, tedy severní hranice římské říše, kterou v místech dnešního Bavorska a Rakouska tvořil Dunaj.
Tato cesta byla opatřená palisádami a strážními věžemi a vedla z Řezna neboli Regensburgu až do Semlinu (srbsky Zemunu, dnes čtvrti Bělehradu u soutoku Dunaje a Sávy). Římané podél Dunaje vybudovali tábory i civilní města: Lentla (dnes Linec), Lauriacum (Enns), Namara (Melk), Favianae (Mautern), Comagenae (Tulln) a Vindobona (Vídeň).

Kde začít?

Je spousta možností, kde začít a kde skončit. Co takhle nasednout na kolo už v Česku a skončit tamtéž? Ideální pro to je východní větev stezky: trasa Pasov-Vídeň. Jednou z možností, jak se dostat „na start“, je dopravit se (třeba vlakem) do Železné Rudy. Od hranice s Německem už to je k druhému největšímu evropskému veletoku pěkně z kopce.

Více o této cyklostezce si můžete přečíst zde.

Prospěšnou akcí, kterou můžete podpořit je 7.7. – 8.8. Štafetová cyklojízda za lidská práva po celé ČR. Cílem štafetové cyklojízdy je upozornit na dlouhodobé porušování lidských práv v Číně, Tibetu a Barmě a nesoulad tohoto jednání s olympijskou chartou, která zdůrazňuje mír, fair play a výchovu bez diskriminace.

Potvrzena města: 7.7. Praha, Jičín (~11.7.), Nová Paka (~12.7.), Hořice (~13.7.), Hradec Králové (~14.7.), Pardubice (~17.7.), 23.7. Třebíč, 24.7. Brno, 3.8. Olomouc, 8.8. Ostrava
Nejbližší etapa je: Jičín (~ pá 11.7.)

Průběh štafety:
* v každém městě nenáročná společná cyklojízda (10-15 km), které se může zúčastnit kdokoli,
* u každé etapy malý info-stánek o lidských právech,
* mezi městy pojedou štafetoví cyklojezdci,
* štafetou bude malá vlaječka tibetu či olympijské pochodně lidských práv.

Více se o této akci můžete dozvědět zde.

Každým rokem přibývá po celé České republice autobusových linek – cyklobusů, vozící cyklisty do hor a na zajímavá místa naší vlasti. Kapacita cyklobusů bývá 15 až 25 kol. Jízdné v cyklobusech se řídí běžným tarifem platným na autobusových linkách, příplatek za kolo je většinou kolem 20 Kč. Cyklobusy existují po celé republice a jsou skvělou možností, jak se podívat i na vzdálenější místa.
Pro více informací se podívejte na stránku Cyklotoulky.cz, kde kromě cyklobusů naleznete informace o cyklostezkách, zajímavých místech po Evropě, aktuálních cykloakcích či o nabídkách cyklozájezdů.

Cyklotrasu si můžete naplánovat také na dalším portále Nakole.cz, kde máte možnost účastnit se také soutěží, nebo se blíže seznámit s cyklotrasami ve Vašem okolí pomocí obrázků a občerstvovacích zařízeních po cestě.

Zdroj: MFDNES archiv – autor: T. Lébr, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: