Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

LDN v popředí pozornosti

Publikováno: 12.07.08
Počet zobrazení: 3020


      Tiskem proběhla smršť článků kolem LDN ( léčebny dlouhodobě nemocných). Reportér MF dnes v roli zaměstnance strávil na jedné LDN v Praze týden a je z toho téměř pohroma. Sleduji v tisku, jak se celá kauza ubírá, rady nemaje, budiž nám útěchou, že se něco děje a trochu se ˝ rozčeřily vody˝. V pátek 11. července v 11.00 hodin se pořádá Česká gerontologická a geriatrickou společností tiskovou konferenci. Tato společnost ve spolupráci s ostatními organizacemi vytyčila následující body, které možná stojí za přečtení ( a zamyšlení) . Proto vytyčujeme: ˝Tucet zásad dlouhodobé péče (nejen) o seniory˝

1. Prevence potřeby dlouhodobé péče: podpora samostatného života, zachování zdraví, léčba a rehabilitace, diferencované geriatrické zdravotnické služby.

2. Právo na celoživotní domov: účinnější podpora života v domácím prostředí i při zdravotním postižení a chronické nemoci a nesoběstačnosti.

3. Podpora pečujících rodin a dobrovolnictví: poradenství, služby, sociální dávky.

4. Obce jako hlavní partner a opora občanů – klientů dlouhodobé péče: nové kompetence, nástroje i finance pro obce.

5. Nové formy a nová úroveň koordinace multirezortních komunitních služeb a komunitního plánování.

6. Cílevědomá strategie využití moderních informačních a komunikačních prostředků

7. Kvalifikované posouzení stavu funkčního stavu a potřeb s adekvátním příspěvkem na péči (a kontrolou jeho účelného využívání).

8. Překonání kompetenčních konfliktů – bariér a „území nikoho“ mezi různými odbornostmi, rezorty i úrovněmi veřejné správy.

9. Diferencovaná odborná péče: doléčení a rehabilitace doma či v odborném zařízení, komplexní komunitní služby, dlouhodobá ústavní péče tam, kde není možné zajistit péči doma.

10. Transformace ústavní péče – otevření ústavů jako komunitního prostoru a jejich maximální nahrazování komunitními službami

11. Kvalita péče a zajištění důstojnosti cestou typových standardů a doporučení: zvláštní pozornost věnovat nemocným trpícím demencí a eliminaci omezovacích prostředků i jiných forem nevhodného zacházení a zneužívání

12. Právo na důstojné umírání: podpora domácí hospicové péče a paliativních programů ve zdravotnických i sociálních zařízeních.

Zdroj: MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: