Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Levandule

Publikováno: 22.07.08
Počet zobrazení: 2049


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Levandule by měla mít v naší osobní péči přední místo. A to nejen pro svou nádhernou vůni, ale také pro své léčivé i kosmetické účinky. V našem věku, po padesátce, se nám stává, že nemůžeme usnout a nebo se v noci zbytečně probouzíme. Já si pro tento případ nakapu do aromalampy trochu levandulového oleje a dřív, než se uchystám ke spaní, zaplním vzduch v pokoji vůní levandule. Ale pozor, před usnutím lampu zhasněte, nikdy ji nenechávejte bez dozoru hořet !

Nechme se hýčkat vůní levandulí

Levandulový olej do koupele
Levandulová silice má dezinfekční, antiseptické a regenerační schopnosti.
Proto si kapu, tak jednou týdně, levandulový olej do teplé lázně.Vyrábím si ho sama. V lékárně si koupím dvacet dekagramů olivového oleje, naliji ho tmavé čisté skleněné láhve a nasypu tak hrst sušené levandule. Protřepu, zavřu víčkem a nechám 10 dní vyluhovat. Sem tam, během té doby, lahev protřepávám. Pak olej několikrát přeliji přes filtrační papír, až je tekutina čirá. A tak je koupelový olej připravený k používání. Lze se s ním i masírovat. Výborně to pomáhá při bolesti šíje a nebo nohou. Levandulový olej je možné účinně použít proti komárům a klíšťatům jako přírodní repelent.

Levandule jako antistress
Levandulová vůně je jako stvořená pro uklidnění z každodenního stresu. Necháme-li působit t účinky levandule na naše smysly, přeneseme do světa úplného rozjímání.

Sušené květy levandule – čaje a odvary
Sušené květy levandule seženete docela snadno v prodejnách s léčivými bylinami.
Čaj z levandule má relaxační a uklidňující účinky, je vhodný v boji s nespavostí, nervozitou, stresem, depresí, s pocity napětí, při bolestech hlavy, při nepříjemných stavech v období klimakteria. Levandulový čaj můžeme používat i při trávících potížích, pomáhá při žaludeční nevolnosti, plynatosti a žaludečních a střevních kolikách. Přidávat ji můžeme i do bylinného čaje pro léčbu nemocí z nachlazení, spojených s dýchacími problémy, jako je angína, chřipka, rýma, bronchitida, zánět dutin. Ve středomoří se lístky levandule používají jako koření do dušených pokrmů, pro úpravu ryb a grilovaných a pečených mas, pro svou nahořklou chuť a výrazné aroma je však potřeba s ní šetřit.

Další léčivé účinky levandule při zevní aplikaci
Vdechované aromatické silice levandule jsou tím pravým balzámem pro neklidnou duši. Polštářky a pytlíčky plněné sušeným levandulovým květem jsou odedávna pomocníkem lidem trpícím nespavostí, stresem, depresí či bolestí hlavy. Dříve se nosily i na krku či po kapsách, s čímž se dnes již pravda nesetkáme, zato máme k dispozici spoustu přípravků a výrobků s obsahem levandule, které nám prokáží minimálně stejně dobrou službu. Levandule má i ochranný účinek při aplikaci na kůži. V době morových epidemií se věřilo, že při mytí rukou ve vodě s levandulí se lidé vyhnou nákaze. Pravdou je, že látky obsažené v levanduli ochraňují kůži před přílišným rozmnožením škodlivých mikroorganismů.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: