Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Přibývá důchodů vyplácených do zahraničí

Publikováno: 2.07.08
Počet zobrazení: 1860


      Lidem, kteří trvale bydlí v cizině, se důchody vyplácejí na adresu v cizině, na osobní účet u peněžního ústavu v cizině nebo na osobní účet u banky/spořitelny v České republice. Na adresu v cizině se důchody vyplácejí 4x ročně vždy v březnu, červnu, září a prosinci, a to zpětně za čtvrtletí.

Celkem 47 049 důchodů vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení k 31. březnu 2008 do zahraničí. Oproti stejnému období roku 2007 jich bylo o 5 465 (tj. o cca 11,6 %) více. Tehdy se jednalo o 41 584 důchodů. Nejvíc důchodů do zahraničí v prvním čtvrtletí letošního roku ČSSZ vyplácela na Slovensko, a to 13 394, důchodcům do Polska (11 357) a do Spolkové republiky Německo (7 446). ČSSZ přitom do zahraničí vyplácí všechny druhy důchodů, tedy důchody starobní, invalidní i pozůstalostní. Výplata důchodů do zahraničí si k 31. březnu letošního roku vyžádala celkové náklady 506 674 000 Kč. Důchody se vyplácejí do 62 zemí světa.

Výplata na účet v zahraničí se provádí v měně daného státu nebo v jiné volně směnitelné měně, a to bezhotovostně prostřednictvím České národní banky a příslušné korespondenční banky v cizině, vždy za zpětnou dobu a v časových intervalech, které si příjemce důchodu určí. Výplata na účet v České republice je vždy v českých korunách za zpětnou dobu, a to prostřednictvím České národní banky.
Ve státech Evropské unie se důchody vyplácejí v souladu s Nařízeními Rady (EHS) 1408/71 a 574/72, které jsou nadřazeny národním zákonům členských států. Smyslem těchto nařízení je mimo jiné vyloučit nepříznivý důsledek situace, kdy například osoba, která byla pojištěna ve více státech, nezíská v některém z nich (nebo v žádném z nich) potřebnou dobu pojištění. V tomto případě členský stát přihlédne i k dobám pojištění získaným v ostatních členských státech – pojištění se sčítá.
Pokud se nejedná o členský stát Evropské unie, je pro případnou výplatu důchodu důležité, zda má Česká republika se zahraniční zemí uzavřenou mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení. Základním smyslem těchto smluv je zajistit práva osob, které se přemisťují mezi dvěma smluvními státy. Úplný přehled mezinárodních smluv včetně jejich obsahového a věcného rozsahu je na webu ČSSZ.

Deset států, do nichž ČSSZ k 31. 3. 2008 vyplácela nejvíc důchodů

Zdroj: ČSSZ – pí Filipová

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

03.07.2008 12:17  Ladik

Na papire to vypada velice hezky, ale v praxi je to na zvraceni. Zkuste si ze zahranici pozadat o ceskou penzi a budete prekvapeni kolik let se budete handrkovat o par korun. Najednou se "ztratily" vsechny udaje o firmach, ktere v minulem rezimu existovaly a ktere s rezimem padly. Tudiz Vam schazi vsechna leta, na ktera nemate v rukou dukazy kde jste pracovali, ci studovali. Kde jsou vsechny osobni udaje, ktere mel drive "Penzijnak"??? Kazdy vi, ze za minuleho rezimu bylo protizakonne se nezapojit do pracovniho pomeru, tudiz vsichni museli byt zamestani. Neznam nikoho kdo by si pri uteku v 68 bral na "dovolenou" treba vyplatni pasky, ci jine doklady. Je pravda, ze Vam ted poslou formular a Vy si musite sehnat dva svedky, kteri po uredne overenem podpisu Vam mohou dosvedcit, ze jste u te firmy pracovali. Ne kazdy ma stesti ze jeste nejake svedky sezene. Dostanete proste vymer penze proti kteremu neni odvolani. Take dostanete adresu soudu, kam muzete do dvou mesicu poslat svoji stiznost. Proste na zadost o ceskou penzi clovek potrebuje silne nervy a jeste hodne casu. Kdyz se podivam na horejsi tabulku, tak vidim ze do zapadnich statu kam se utikalo, jde kolem 15 tisic duchodu. Kdyz v 68 udajne uteklo na sto tisic lidi, tak vetsinou jsou jiz vsichni v penzijnim veku. Kde jsou ty duchody???

Zanechte komentář: