Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Projekt Senioři 2008

Publikováno: 11.07.08
Počet zobrazení: 7029


      Populace v České republice stárne. Na začátku roku 2008 přerostl počet seniorů pobírajících starobní důchod dva miliony. A i přes tento fakt si česká společnost dostatečně neuvědomuje, že odchodem do důchodu život nekončí. Cílová skupina seniorů jako by nebyla atraktivní ani v oblasti kultury, ani obchodu. Tendence v západní Evropě však dokazují opak.

Společnost GlaxoSmithKline (GSK) se rozhodla prostřednictvím značky Corega rozšířit své obchodní aktivity i do oblasti kultury a zdravotnické osvětové činnosti. Projekt s názvem Senioři 2008 má za hlavní cíl zaktivnit život českých seniorů a to dvěma cestami – odbornými přednáškami stomatologů v domovech důchodců a besedami s herečkou Valentinou Thielovou v knihovnách všech krajských měst ČR.
Problém vypadávání zubů je celopopulační, nicméně Česká republika patří v měřítkách střední a východní Evropy mezi země s nejvyšším výskytem zubních náhrad ve věkové skupině občanů nad 55 let; částečnou nebo úplnou zubní náhradu má v této kategorii cca 40 % populace, což představuje 1.160.000 obyvatel. Bohužel český pacient stále ještě není zvyklý se o svůj náhradní chrup dostatečně starat. Fixační přípravky na zubní náhrady používá pouhých 19% a čistící tablety dokonce 18% pacientů, ačkoli například v Německu jsou tyto výrobky díky své účelnosti zcela běžné; fixativa používá 29% a tablety dokonce 63% pacientů.
Špatnou péčí o zubní náhrady si ovšem pacienti mohou způsobit nemalé potíže. Nejde jen o špatný estetický dojem z případného zápachu z úst nebo uchycených zbytků jídel, ani o faux pas z padání protézy při jídle, ale nedostatečnou hygienou ústní dutiny se zubní náhradou může docházet k množení mikroorganismů, které způsobují některá onemocnění jako kandidózu, lokální záněty sliznice, pálení jazyka atd.
Mnoho seniorů v domovech důchodců má málo informací o možnostech péče o zubní náhrady. Málokdo z nich navštěvuje pravidelně každý půlrok zubního lékaře. Navíc mezi seniory panuje chybný názor, že když mají v ústech umělé zuby, tak kontrolu stomatologa nepotřebují. Tělo se totiž v průběhu času mění a držení zubní náhrady ovlivňuje i např. váha člověka. Často to tedy dopadá tak, že komu náhrada špatně drží, odloží ji úplně. Avšak nezatěžování ústní dutiny kousáním vede k úbytku kosti a kritickým vyústěním může být situace, kdy stomatolog nemá na čem novou zubní náhradu uchytit.

˝Informací o péči o zubní náhrady je kritický nedostatek. Naše firma GlaxoSmithKline samozřejmě propaguje své výrobky Corega nicméně se paralelně s našimi obchodními cíli usilovně snažíme o aktivní podporu osvěty – ta je pro nás v této kategorii klíčová. Proto organizujeme besedy se stomatology, kde mohou lidé bez ostychu klást dotazy odborníkovi na téma, které bezprostředně ovlivňuje jejich běžný život. Chceme podporovat celkovou informovanost o možnostech ve stomatologii a tím přispět ke zlepšování kvality života našich seniorů,˝ říká Brand Manager firmy GSK Ctirad Capůrka.

Ing. Trefilová, ředitelka Centra Rožmitál pod Třemšínem, poskytovatele sociálních služeb, k tomu dodává: ˝Problém zubní péče seniorů je třeba vnímat šířeji. V domovech důchodců jsou lidé z celé republiky, těžko tedy mohou dojíždět za svým zubním lékařem do místa původního bydliště. A místní stomatolog má často plný stav, což je ale obecný problém nedostatku zubařů, který se netýká jen seniorů. Vítám tedy jakoukoliv osvětovou aktivitu podobného typu. Lidé z našeho domova se na přednášce stomatologa dozvěděli nové a potřebné informace. Například že pojišťovna hradí každé tři roky celkovou zubní náhradu a některé nejjednodušší typy částečně snímatelných náhrad.˝

Kromě edukace má projekt Senioři 2008 i svůj kulturní cíl a smysl. Knihovny všech krajských měst navštíví během celého roku známá hvězda českého stříbrného plátna paní Valentina Thielová. ˝Účinkování v reklamě na Coregu pro mě bylo novou hereckou zkušeností, ale spolupráce na projektu Senioři 2008, kdy mám možnost besedovat se svými vrstevníky a fanoušky o své herecké minulosti, společně s nimi zavzpomínat na známé herecké kolegy a filmy, které jsme spolu natočili, je pro mě obrovskou radostí. Naše Povídání vždy zakončíme autogramiádou a lidé si společně s podepsanou fotkou odnášejí šťavnaté červené jablko a vzorek Coregy˝, shrnuje herečka Valentina Thielová.

Projekt Senioři 2008 bude probíhat po celý rok. Společnost GSK plánuje během celého roku uspořádat na 30 besed v domovech důchodců a s paní Thielovou objet zbylá krajská města České republiky. Informace o plánovaných akcích v rámci projektu Senioři 2008 jsou k dispozici na stránkách http://www.corega.cz.

Nejbližší plánované besedy

- Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, 17.9.2008 od 17. hodin v hudebním sále
- Knihovna Jiřího Mahena v Brně, 21.10.2008 od 17. hodin v přednáškovém sále

Zdroj: T.C.B. – CZ s.r.o. – D. Majdáková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

29.04.2011 15:11  Ilona Smejkalová, tisková mluvčí a manažerka Studia Ypsilon (smejkalova@ypsilonka.cz)

Květen je nejen měsícem lásky, ale také MĚSÍCEM VESELÝCH SENIORŮ. Alespoň ve Studiu Ypsilon! Letošní jubilejní, 45. sezóna Studia Ypsilon je zasvěcena oslavám půlkulatého výročí. Neustále avizujeme, že v oslavách hodláme pokračovat i nadále, vždyť důvodů k radosti máme i na konci sezóny mnoho – např. veleúspěšnou premiéru „Vratkých prken“ či patnácté výročí oblíbené inscenace „Prodaná nevěsta“! Proto jsme – také jako určitou formu poděkování Vám, našim milým divákům – vyhlásili v březnu tzv. MĚSÍC DÁRKŮ. A teď přicházíme s dalším dárkovým balíčkem. Ve spolupráci s nadačním fondem „Veselý senior“ vyhlašujeme akci MĚSÍC VESELÝCH SENIORŮ. Všichni senioři nad šedesát let mohou po celý květen využít SPECIÁLNÍ TŘICETIPROCENTNÍ SLEVU na zakoupené vstupenky. A pozor – při zakoupení dvou lístků na reprízy inscenace „Z jejího života“ platí senioři pouze jednu vstupenku! A Vy ostatní, kteří jste magickou hranici šedesáti let ještě nepřekročili, nesmutněte! Ostatně, proč by se květen, mimo jiné i měsíc lásky, nedal oslavit například romantickou návštěvou některého z představení Ypsilonky? www.ypsilonka.cz; tel. 224947119
http://www.ypsilonka.cz

Zanechte komentář: