Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Trápíte se postavou?

Publikováno: 28.07.08
Počet zobrazení: 7535


     
Do schránky mi přišel zajímavý obrázek z jednoho časopisu z roku 1939. A propaguje plnou postavu, která značí zdraví a vitalitu. Existují však někteří lidé, kteří mají s přibíráním problém. Pro ně přinášíme tipy jak přibrat.

Myslím, že na základě onoho obrázku a článku, bychom se všichni měli zamyslet nad tím, kam ta dnešní společnost spěje. Spoustu žen (na věku nesejde) trápí to, jak vypadají. Že nemají míry 90-60-90 a 178cm. Je to ale normální požadavek? Není. Ženská je ženskou proto, aby byla ženskou se vším, co k tomu patří – prsa, boky, pěkné linie. Když se zamyslíme, co je hezčí? Dnešní modelky, na kterých by se dala vyučovat kosterní soustava a slouží pouze jako ramínka pro šaty, nebo ženské, kde neleze žádná kostička, mají prsa, boky, zadek? Určitě se shodneme na tom, že holka, která má normální váhu nebo nějaké to kilo navíc, je prostě sexy.

Takže koukněte níže a vemte si příklad z toho, jak by měla žena vypadat.

JAK PŘIBRAT?

Tento většinou bývá genetického původu. Metabolismus štíhlých lidí bývá velmi rychlý, takže spalují velké množství energie i bez větší námahy. Většinou také příliš na jídlo nemyslí, a pokud jsou ve stresové situaci, dochází u nich k poklesu chuti k jídlu (což je pravý opak zvýšené konzumace jídla u obézních lidí).

Začněte cvičit

Pokud chceme přibrat svalovou hmotu, nikoli tuk, je nutno nejen tomu přizpůsobit jídelníček, ale také přidat fyzickou aktivitu, která nám nárůst svalů umožní, tj. nikoli aerobní trénink, ale silový.
V posilovně Vám poradí, jak začít s tréninkem. S posilováním můžete začít doma. Nejdříve se zaměřte na svalový korzet – oblast trupu, tj. břicho a záda. Pokud chcete předejít jakýmkoli zdravotním potížím a vyhnout se zraněním, nikdy nepřeskakujte tuto úvodní část.
Postupně přidávejte další svalové skupiny, nohy, paže, hrudník a nakonec můžete přidat i nějakou zátěž – činky, gumičky, závaží atd. Cviky určitě najdete na stránkách zaměřených na kulturistiku a posilování.

Nezapomínejte jíst

Strava člověka, který chce přibrat, musí být hlavně zdravá – zapomeňte na čokolády, tyčinky, dortíky! Potraviny musí mít vyvážený poměr bílkovin, sacharidů i tuků, dostatek vitamínů a minerálů.
Denní kalorický příjem by měl přesahovat Váš dosavadní (průměrně se pohybuje kolem 10.000 kJ). Zkuste si zapisovat všechno, co přes den sníte. Většina lidí, co mají s přibíráním problémy, jedí velmi málo a často se najíst zapomenou.
Stravu si rozdělte na 5-6 porcí (to platí jak při hubnutí, tak při přibírání) a nevynechávejte je. Při hladovění by mohlo docházet při nízkém obsahu tuku v těle ke spalování svalů. Velmi pomáhají také kvalitní potravinové doplňky, ať už se jedná o bílkovinné koktejly po cvičení, či doplňky vitamínové (zejména vitamín B, který může povzbuzovat chuť k jídlu). Pamatujte na to, že přibírání by mělo probíhat postupně (ca 1-2 kg / měsíc).

Protein

Na to abyste přibrali se uvádí 2g proteinu na 1 kg tělesné váhy za den. Řada odborníků uvádí že by mělo stačit 1,5g kvalitní bílkoviny – proteinu na 1kg tělesné hmotnosti na jeden den. Velmi důležité je jak a s čím maso kombinujeme. V neposlední řadě to také závisí na metabolismu každého z vás.

Sacharidy

U sacharidů to není tak kritické jako u proteinu. Pozor! Je důležité dodržovat výši příjmu sacharidů, jenže zajistit dostatečný příjem sacharidů je mnohem jednodušší než zajistit dostatečný příjem kvalitního proteinu. Obecně lze stanovit hodnotu příjmu sacharidů na cca. 700g na den.

Nezapomínejte

Musíte prostě jíst cca každé 2 až 3 hodiny. Jezte hlavně : maso, rýže, těstoviny, tmavé pečivo, sýry, jogurty….
A takto by to mohlo vypadat :
7:00 snídaně (převážně sacharidy)
9:00 svačina
12:00 oběd
15:00 svačina
17:00 svačina
19:00 večeře
21:00 něco lehčího (druhá večeře)
22:00 protein (před spaním)

A na závěr protikuřácká kampaň: nikotin urychluje metabolismus, což znají ti, co se pokoušejí přestat kouřit a mají strach z přibírání kil. Pokud přestanete kouřit, tělo se tomu pomalu bude přizpůsobovat a během této doby byste tak 3-4 kg mohli nabrat!

Autor: Lamáčková Gabriela, Internet / Fitness, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

28.07.2008 19:24  Marie

Ja prestala kourit a pribrala jsen 7 kg.Nevadi mi to,kourit kvuli tomu nazacnu.zato jsem na diete a prave tento postup pouzivam u me.jenom ten protein mam jako snidani ve forme prasku z ktereho si delam vyborny koktejl.Ja vzdycky hrozne rada bastila,ale u teto diety hlad nemam nikdy.

Zanechte komentář: