Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

V létě si dobíjíme energii

Publikováno: 14.07.08
Počet zobrazení: 2187


      Když teplé měsíce roku správně využijete, mohou být pro vás zásobárnou energie a zdraví na celý rok. Slunce a teplo spolehlivě zahánějí špatnou náladu, rozhánějí chmury na duši a nabíjejí nás pozitivní energií. Protože to zdaleka není vše, co nám léto nabízí, stojí za to využít jej naplno. Trochu opatrnosti přitom ale nezaškodí, podotýkají lékaři. Léto je ideálním obdobím nejenom k hubnutí, ale také pro přechod ke zdravějšímu stravování.

Nejen vitamin D
˝Sluneční záření je hlavní součástí našeho vnějšího prostředí a v dobrém slova smyslu ovlivňuje přímo i nepřímo většinu živých forem na Zemi,˝ říká MUDr. Jaromír Astl, CSc., otolaryngolog z pražské motolské nemocnice a poradce v oblasti zdravého životního stylu. ˝Už v polovině minulého století byla s jistotou potvrzena prospěšnost slunce například v prevenci nedostatku vitaminu D,˝ zdůrazňuje odborník. Ale zdravotně profitovat ze slunečních paprsků můžeme i jinak: povzbuzují látkovou výměnu a krevní oběh, díky čemuž se naše tělo rychleji a účinněji zbavuje odpadních a škodlivých látek. Tak už tušíte, proč v létě většinou máme lepší pleť? Zdá se, že to není jen kvůli opalování.

Sluneční paradox?
Ačkoliv jsme si zvykli, že nás lékaři stále častěji upozorňují na možnost nepříznivých účinků na naše zdraví při dlouhodobém a intenzivním opalování, vůbec to neznamená, že bychom se měli slunci zcela vyhýbat. Proč? MUDr. Astl to vysvětluje na jednom zdánlivém ˝sluneč-ním paradoxu˝: ˝Američtí vědci z National Cancer Institute ve státu Maryland zjistili, že největší počet případů úmrtí na rakovinu kůže je v těch státech, kde je nejintenzivnější sluneční svit. Zároveň si ale povšimli, že v těchto státech je o poznání nižší úmrtnost na rakovinu prsu a prostaty. Vysvětlení tohoto zajímavého faktu spočívá v tom, že vitamin D zpomaluje rychlost množení rakovinných buněk, především však buněk rakoviny prsu a tlustého střeva. A syntézu vitaminu D v organismu nepodněcuje nic jiného než sluneční svit.˝

Co tedy dělat?
Slunit se s mírou a chránit se před těmi nepříznivými účinky slunečního záření, které jsou s naprostou jistotou prokázané. Jaká je ta nejlepší ochrana? Kromě notoricky známého omezení pobytu na slunci v největším žáru a používání bezpečné ochranné kosmetiky je tady i osvědčené vhodné oblečení a kvalitní sluneční brýle. Neméně důležitá je i pokrývka hlavy, nejlépe klobouk se širokou krempou, který chrání nejenom hlavu, tvář a oči, ale i šíji. Všechny tyto jednoduché bariéry nás podle odborníků chrání nejen před spálením, ale také před úpalem, úžehem či potížemi s očima. Co se týče materiálů, doporučují odborníci především textilie z hustě tkané a pokud možno i seprané bavlny. Pozor, mokré oděvy ochranu před sluncem snižují.

Elixír pro lidskou psychiku
Dobře chráněni si můžeme vychutnat i další příznivý dopad slunečního záření v létě: Je jím pozitivní vliv na produkci speciálních látek v mozku, které zvyšují psychickou i fyzickou aktivitu. Kromě dobré nálady tak můžeme díky slunci získat větší chuť k pohybu, anebo dokonce být aktivnější v sexuální oblasti. ˝Léto nám přináší skvělou možnost načerpat do zásoby sílu, energii a duševní elán. Měli bychom proto dopřát našemu tělu všechno, co potřebuje. Tedy sluneční záření v rozumné míře, čerstvý vzduch, osvěžující koupele ve vodě, a především pohyb,˝ radí lékař.

      Máte pocit, že vám v létě méně chutná? Tak to není, oponují odborníci, podle kterých mají letní vedra na velikost naší chuti k jídlu jen zcela zanedbatelný vliv. Pocit, že nám ˝tolik nechutná˝ máme proto, že se nám kvůli zvýšené srdeční aktivitě a intenzivnější činnosti oběhového systému chutě jednoduše mění. A jsou diametrálně odlišné od těch, kterým podléháme v chladných měsících roku. Jako by nám tělo chtělo říct, že už nepotřebuje žádné zásoby, ale naopak rádo by se jich zbavilo. Že potřebuje něco lehkého, stravitelného a osvěžujícího, něco, co mu kromě energie dodá i spoustu vitaminů, minerálů a dalších účinných látek.

Získejte energii
Přednost má lehká a snadno stravitelná strava s vysokým podílem ovoce a zeleniny, zejména sezonních druhů, které se sklízejí u nás. Mají prokazatelně vyšší obsah vitaminů a minerálů, protože se sklízejí zralé, konzumují čerstvé a netrpí ztrátou vitaminů v důsledku skladování a dlouhé dopravy. Ideální jsou z hlediska ozdravení jídelníčku zejména saláty, které nasytí, ale přitom tělo nijak nezatíží. Doplnit je můžeme těstovinami, bramborami, rybím a drůbežím masem. A čemu bychom se měli raději vyhýbat? ˝Tučným, smaženým a pro tělo těžce stravitelným jídlům,˝ říká nutriční terapeutka Zdenka Jirků, která také doporučuje, abychom využili letní období, kdy jsou ovoce a zelenina nejdostupnější, a zařadili do jídelníčku odlehčené dny, například ovocný nebo zeleninový.

Nechte se inspirovat
˝Při sestavování letního jídelního lístku je třeba myslet na pestrost, rozmanitou nabídku pokrmů a nápojů i na zásady zdravé výživy,˝ radí Zdenka Jirků. Podle ní by letní jídelníček mohl vypadat například takto:
* Snídaně: bílá káva 250 ml, celozrnný chléb 80 gramů, rostlinný tuk 20 gramů, krůtí šunka 50 gramů, rajče 100 gramů.
* Svačina: mrkvový salát s ananasem – 100 gramů a 50 gramů.
* Oběd: losos pečený na másle 120 gramů, míchaná zelenina s brokolicí 150 gramů, brambory s petrželkou 250 gramů.
* Svačina: vanilkový pudink s ovocem, piškoty a čerstvými jahodami – 150 gramů pudinku, 50 gramů piškotů a 50 gramů ovoce.
* Večeře: tvarohová pomazánka s pažitkou 100 gramů, moskevský chléb 100 gramů, ředkvičky 100 gramů.

Kalorická hodnota tohoto jídelníčku je jenom 2193 kcal. Výživová hodnota jídelníčku je 94 gramů bílkovin, 275 gramů sacharidů a jen 81 gramů tuku.

V létě se také skvěle hubne
Kvůli odlišným chutím, vyšší pohybové aktivitě a dobrému psychickému naladění, což všechno společně podporuje spalování tuků, je léto nejvhodnější dobou k zahájení hubnutí. Zkuste toho využít. Stačí jíst stravu bohatou na sacharidy, ale bez moučných jídel, a na minimum omezit příjem tuků. Pokud možno se vyvarovat i kaloricky vydatných a mastných jídel, která v horkém počasí zbytečně zatěžují organismus. Chcete-li zhubnout, stojí za to vsadit na čerstvé sezonní ovoce a zeleninu, zejména to, které obsahuje vysoký podíl vody. Můžete si vybrat meloun, jahody, okurky, rajčata, ledový salát, papriky nebo chřest. Doplnit je můžete odtučněným tvarohem, nízkotučnými sýry, tofu, luštěninami, kuřecím masem a rybami. A když vás přepadne chuť na něco sladkého, uvažujte o malém salátu z čerstvého ovoce. Vychlazené skvěle chutnají a horkých dnech vás osvěží.

Láhev s vodou neustále po ruce
Dostatečný pitný režim je základ letního jídelníčku. Denně bychom měli vypít mezi dvěma až třemi litry tekutin. Pohybujeme-li se v horku, těžce pracujeme nebo sportujeme, musí být příjem tekutin přiměřeně vyšší. A v případě, že člověk pobývá delší dobu v klimatizovaných místnostech, je potřeba zvýšit denní přísun tekutin alespoň na tři litry. Nechceme-li na to zapomenout, je dobré mít neustále po ruce velkou láhev o určitém objemu, popřípadě oblíbenou skleničku nebo hrníček. Důvodem je neustálá připomínka potřeby pití a také lepší přehled o celkovém vypitém objemu tekutin. ˝Základem pitného režimu měly být především nekalorické nápoje, hlavně voda, nejlépe minerální s nízkou až střední mineralizací a s vyváženým poměrem minerálů. Velmi vhodný je také zelený čaj obsahující značné množství tříslovin, antioxidantů a minerálů,˝ radí dietoložka Zdenka Jirků.

Zdroj: Měsíčník zdraví – autorka: D. Pirnerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: