Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak se v Čechách připravovala postní jídla

Publikováno: 13.10.08
Počet zobrazení: 4120


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
V době půstů se připravovala zvláštní bezmasá jídla. Ale nebyli by to naši předkové, kdyby si i v postní dny nedopřáli něco chutného. A odpočinuli si a chvíli od jitrniček, bažantů, zajíců, hovězího loje, vepřových pečínek.

Paní Rettigová se postním jídlům opravdu věnovala a mne zaujaly pro jednoduchost a i pro zvláštní fantazii. Tato jídla jsou, v našem pojetí, dietní, ale rozhodně nejsou určená pro zvláštní diety, protože jak poznáte, naše milá paní Magdalena máslem i vejci, cukrem a jinými ingrediencemi nešetří. Takže pro pěstování štíhlé linie taková jídla rozhodně nejsou dost vhodná.

Karfiol (květák) omaštěný
Květák rozdělte do růžiček a uvařte ve slané vodě s máslem. Vařte do měkka, ale pozor, aby se nerozvařil! Pak odvar slijte (bude se hodit pro postní polévku) a uvařené růžičky květáku pěkně srovnejte na talíř. Polijte ho rozpáleným máslem a posypte (ozdobně) do zlatova usmaženou strouhankou. A můžete podávat.

Zelený hrášek s mrkvičkou
Do kastrolku dejte máslo, cukr a nechte zapěnit. Pak přidejte zelený hrášek a nechte dusit do měkka. Pak ho poprašte hladkou moukou, nalijte na něho trochu hovězího vývaru a trochu vařené smetany (půl na půl). Pozor, ať nepřeteče omáčka.
Přidejte potom trochu muškátového květu, trochu na drobno nasekané petržele a přisolte podle chuti.
Do druhého kastrolku opět dejte máslo, cukr a nechte zapěnit. Vložte pak n drobno nakrájenou mrkvičku, poduste ji do měkka, opět poprašte hladkou moukou, postupujte jako u hrášku.
Na talíře dejte dušený hrášek doprostřed a ozdobte ho okolo mrkvičkou. V postní době obložte smaženými žemličkami.
Až bude po půstu, pak je to vhodná příloha ke smaženým kuřecím křidýlkům nebo karbanátkům. Ale až potom ..

Postní polévky

Čočková polévka
Čočku uvařte do měkka. Pak ji rozmíchejte a nalijte na ni odvar z petržele. Nechte ji chvilku vařit, pak proceďte a zapražte hnědou jíškou. Okořeňte majoránkou, hřebíčkem a pak nalijte na talíř, kde je připraven smažený chleba. Kdo má rád česnek, tak ho přidejte do čočky před tím, než se procedí.

Hrachová polévka
Uvařte hrách do měkka, rozmíchejte ho a vlijte na něho zeleninový vývar. Tentokrát si připravte světlou jíšku k zapražení, do které nechte na drobno nakrájenou cibulku trochu zpěnit a můžete přidat i trochu česneku podle chuti, který dobře rozetřete. Okořeňte muškátovým květem. Majoránku můžete přidat a nemusíte. Nalijte na talíř se smaženými žemličkami.

Krupičná polévka
Do připraveného hrnku dejte trochu kmínu, trochu zelené petržele a cerelu, osolte a nalijte vařící vodu. Nechte chvíli povařit, pak proceďte. Když se zase polévka začne vařit, zavařte krupici a míchejte opatrně a stále, aby se nenadělaly chuchvalce.
Do druhého kastrolku dejte žloutky, kousek másla, trochu muškátového květu, zázvoru, sladké smetany a dobře rozkvedlejte.Polévku tímto zakloktejte.
V postní den musí být polévka řídká, proto se nesmí zavařovat mnoho krupice.
To až po půstu si můžete dopřávat husté krupicové polévky.

Polévka zvaná gramatika
Chleba se pokrájí do kastrolku a na něho nalijte studené pivo. Pak přidejte trochu kmínu, osolte a nechtě vařit tak dlouho, až se chleba rozvaří.
Do druhého kastrolku přidejte celé vejce, máslo, cukr a hustou kyselou smetanu. Dobře rozmíchejte a pak vlijte do připravené polévky. Za neustálého míchání vařte a polévka je hotová. Kdo ji má rád kyselou, může si přidat trochu vinného octa a přidat cukr.
Tak a kdy tuto polévku nazýváme žebráckou?

Když místo piva dáme vodu, místo kyselé smetany dáme sladkou a vynecháme cukr.

Postní polévka z rozličných kořínků
Dvě velké cibule krájejte na koláčky, též pokrájejte kořenovou petržel, mrkev, cerel.
Do kastrolu si připravte :
Máslo, přebraný hrách, dva kousky celého zázvoru, 4 hřebíčky, dvě lžíce vody, trochu soli
a všechno nechte podusit do hněda, ale pozor, abyste ingredience nepřipálili. Když se začíná příprava pěkně pěnit, poprašte hladkou moukou a míchejte, aby se a dně kastrolu udělal škraloup. Pak nalijte slanou vodu, v které se zelená nasekaná petrželka.Pak proceďte a nalijte na talíř, kde je připravená smažená, na kousky nakrájená žemle.

Tedy, dostala jsem docela hlad! Já si tyto polévky trochu pamatuji z doby mého dětství a myslím si, že by chutnaly dětem. Kdo ví? Dříve lidé měli jiné chutě a jiné představy o vaření, než my.

Ale fantazii se meze nekladou a při pohledu na nabídku zeleniny v supermarketech nás může napadnout něco nového. Jen si myslím, že by měly být dodržovány postupy, které radí paní Rettigová. Jak je patrno, tak vaří odděleně, ne v jednom hrnci. A to je a výsledku poznat.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: