Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zažeňte depresi (a s ní i osteoporózu)

Publikováno: 8.12.08
Počet zobrazení: 4331


      Autor článku: http://www.meditorial.cz
Ženy trpící depresemi jsou náchylnější k nemocem, při kterých dochází k úbytku kostní hmoty a ke zlomeninám. Takové jsou závěry studie kalifornských vědců.

Jedním takovým onemocněním, kde deprese hraje roli v úbytku kostní hmoty, je osteoporóza. Přitom u žen bez depresí je riziko vzniku této nemoci daleko nižší.

Kvůli depresi ubývá kostní hmota
U pacientek v období před menopauzou hraje psychický stav a rozpoložení (deprese, úzkost) jednu ze zásadních rolí. Při srovnání dvou skupin pacientek bylo pomocí rentgenu zjištěno, že pacientky s depresí mají výrazně snížené množství kostní hmoty, a to zejména v oblasti bederní páteře a v oblasti tzv. krčku stehenní kosti. (V období okolo menopauzy a po ní přitom představuje zlomenina v této oblasti jednu z nejčastějších zlomenin vůbec.) Oproti tomu pacientky bez psychických problémů, bez úzkosti a deprese tímto úbytkem netrpí.

Deprese příliš aktivuje
Lékaři z amerického Národního institutu duševního zdraví vše vysvětlují tím, že depresivní ženy mají příliš aktivní imunitní systém. Při depresi je lidské tělo citlivější na různé podněty, a reaguje proto zvýšením tvorby buněk a chemických látek imunitního systému, které ho mají chránit (např. při zánětu). Tento jindy přirozený obranný mechanismus je ale depresí stimulován natolik, že v kosti spíše škodí než prospívá. Zvýšené množství látek imunitního systému způsobuje ubývání kostní hmoty.

Ženy s depresí trpí častými zlomeninami
Byla provedena studie, která se týkala 133 žen ve věku od 21 do 45 let, z toho 89 trpělo depresí a 44 nikoliv. Všechny ženy měly ostatní rizikové faktory pro osteoporózu stejné. Také příjem vápníku, kofeinu, alkoholu, fyzická zátěž, užívání perorální antikoncepce a jejich první menstruace byly u všech žen stejné. Přesto se u žen s depresí ukázalo, že právě v oblasti tzv. krčku byly jejich kosti tenčí a více u nich docházelo ke frakturám (zlomeninám), mnohdy závažným. Jelikož osteoporóza patří mezi plíživá onemocnění, první příznaky se ukážou, až když žena přijde se zlomeninou.

Autor: Arch Intern Med. 2007; 167 (21): 2329-2336, foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: