Dnes je 29.04.2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Naučné stezky v České republice 5

Publikováno: 30.01.09
Počet zobrazení: 4247


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Máslovická naučná stezka
Máslovická naučná stezka spojuje vltavský přívoz u Libčic nad Vltavou s obcí Máslovice. Konečným místem je Malé máslovické muzeum másla, kde naleznete expozici související s tradiční výrobou této potraviny. Naučná stezka seznamuje s faunou, flórou, přírodními a geologickými poměry okolí Máslovic a přírodní rezervace Máslovická stráň.

Na prvních zastávkách za přívozem v Máslovicích-Dole se seznámíme s životem politika a novináře Dr. Julia Grégra, který zde měl svou vilu. Také zde sídlí Výzkumný ústav včelařský a zde se můžete seznámit s historií a současností včelařství v této lokalitě.

Co Máslovickou stezku odlišuje od mnoha ostatních? To jsou originálně pojatá jednotlivá zastavení, jejichž podoba vzešla ze sochařského sympozia Máslovice 2003. Na trase tak naleznete např. ˝včelí úl˝, který uvnitř ukrývá informace o životě včel, ˝objímací strom˝, ˝kukačku˝, ˝orchidej˝ seznamující s význačnými rostlinami v okolí, ˝ptačí strom˝ informující o ptactvu, nebo ˝kompas˝ ukazující směr k mnoha metropolím a dalším místům u nás i ve světě. Vyvrcholením naučné stezky je pak návštěva Malého máslovického muzea másla, kde je možné se seznámit jednak s historií Máslovic, ale také spatřit historické máselnice, formy na máslo, zahraniční obaly z másla, a v čase Vánoc též tradiční betlém vyrobený z másla.

Na Máslovické naučné stezce a muzeum je budována díky nadšení místních obyvatel a stojí za to ji navštívit.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: