Dnes je 19.05.2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Výrazná pomoc nezaměstnaným

Publikováno: 3.07.09
Počet zobrazení: 1061


      Autor článku: MPSV
˝Jednou z našich priorit je zmírnění dopadu ekonomické krize na lidi, kteří ztratili zaměstnání. Proto chceme zvýšit na přechodné období od 1. 11. 2009 do 31. 12. 2010 podporu v nezaměstnanosti a prodloužit podpůrčí dobu pro její vyplácení. Novela je předložena k podpisu prezidentu republiky,˝ říká Petr Šimerka, ministr práce a sociálních věcí.


Úřady práce v těchto dnech zpracovávají a zasílají na MPSV údaje o počtech uchazečů o zaměstnání k poslednímu dni června. Oficiální výsledky budou známy za několik dní a zveřejněny 9. července. Situace na trhu práce se v červnu ve srovnání s předchozím měsícem výrazně nezměnila. Z evidence úřadů práce ještě stále odcházeli uchazeči o zaměstnání zejména do pracovních poměrů v sezónních profesích a odvětvích, což zmírňovalo nepříznivou situaci v důsledku dopadů celosvětové hospodářské a finanční krize. Na druhé straně však mezi nově evidovanými uchazeči o zaměstnání již mohou být i noví absolventi škol, jejichž počty mohou být v důsledku krize vyšší než v předchozích letech, kdy v důsledku nedostatku pracovních sil a rekordních počtů volných pracovních sil s uplatněním na trhu práce problémy většinou neměli. Předpokládá se, že dojde podobně jako v předchozích dvou měsících k mírnému zvýšení počtu evidovaných uchazečů o cca 5 tisíc, což by znamenalo nárůst míry nezaměstnanosti o 0,1 p.b.

Zvýší se podpora v nezaměstnanosti
Zmírnit dopady ekonomické krize má za cíl zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, kterým se mimo jiné novelizuje i zákon o zaměstnanosti. Panu prezidentovi byl doručen k podepsání 26. 6. 2009.
Tato právní úprava se bude vztahovat pouze na ty uchazeče o zaměstnání, kteří v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získali zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 24 měsíců.
Podpůrčí doba poskytování podpory v nezaměstnanosti bude prodloužena o 1 měsíc u všech věkových skupin uchazečů o zaměstnání:
- ve věku do 50 let z 5 měsíců na 6 měsíců
- ve věku od 50 do 55 let z 8 měsíců na 9 měsíců
- ve věku nad 55 let z 11 měsíců na 12 měsíců.
Výše podpory v nezaměstnanosti bude za první 2 měsíce podpůrčí doby zvýšena na 80 % a po zbývající podpůrčí dobu na 55 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Podpora při rekvalifikaci bude poskytována po celou dobu rekvalifikace ve výši 85 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Uchazeči o zaměstnání, který navíc ke dni zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání splní podmínku alespoň 35 let doby důchodového pojištění včetně náhradních dob důchodového pojištění a kterému budou po uplynutí podpůrčí doby chybět do dosažení důchodového věku nejvýše dva roky, bude poskytována podpora v nezaměstnanosti ode dne následujícího po uplynutí podpůrčí doby do dosažení tohoto důchodového věku, a to ve výši 50 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Všem uchazečům o zaměstnání, kterým k 1. 11. 2009 neuplyne celá současná podpůrčí doba, bude podpora v nezaměstnanosti i podpora při rekvalifikaci přepočítána podle nové právní úpravy.

Ostatním uchazečům o zaměstnání, kteří nesplní základní podmínku pro uplatnění nové právní úpravy, tj. nezískají v posledních třech letech alespoň 24 měsíců doby důchodového pojištění, ale prokáží dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců v posledních třech letech, bude náležet podpora v nezaměstnanosti podle stávající právní úpravy.

Poznámka: Podpůrčí doba nyní činí 5, 8, resp. 11 měsíců a podpora v nezaměstnanosti je poskytována po dobu prvních 2 měsíců ve výši 65 %, po dobu dalších 2 měsíců ve výši 50% a po zbývající podpůrčí dobu ve výši 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Podpora při rekvalifikaci se poskytuje po celou dobu rekvalifikace ve výši 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Trendy ve vývoji nezaměstnanosti
Vývoj nezaměstnanosti v letošním roce je zcela neobvyklý. Doposud se nezaměstnanost mírně zvyšovala vždy v lednu, v únoru byla buď stabilní, nebo již klesala. V letošním roce zatím nezaměstnanost meziměsíčně nepoklesla. První náznaky zmírnění růstu nezaměstnanosti se objevily v dubnu (nárůst již jen o 7,8 tisíc uchazečů) a v květnu (nárůst jen o 835 osob), kdy dopady současné hospodářské recese byly částečně zmírněny sezónními vlivy.

Vývoj nezaměstnanosti v roce 2009 (stavy ke konci měsíce)

  Měsíc:     leden     únor     březen     duben     květen  
  Uchazeči o zaměstnání (v tis.)     398,1    428,8    448,9    456,7    457,6 
  Míra nezaměstnanosti (v %)    6,8    7,4    7,7    7,9    7,9 
  Volná místa (v tis.)    68,5    64,9    55,4    50,5    48,3 

Další vývoj na trhu práce je těžké odhadovat zejména s ohledem na vysokou závislost české ekonomiky na zahraničních trzích a poptávce. Předpokládáme, že průměrná míra nezaměstnanosti za celý rok 2009 přesáhne hodnotu 8 % (aktuální predikce MPSV je cca 8,3 %), hodnota míry nezaměstnanosti na konci roku ale může přesáhnout i 9 %.

V důsledku probíhající privatizace a následné restrukturalizace ve druhé polovině 90. let dosáhla míra nezaměstnanosti svého prvního maxima v lednu 2000, kdy úřady práce evidovaly 508,5 tis. uchazečů o zaměstnání a pouze 34,7 tis. volných pracovních míst. V dalších dvou letech, v důsledku mírného oživení ekonomiky, byla nezaměstnanost stabilní a další mírný nárůst byl zaznamenán až v letech 2003 a 2004. V lednu 2005 byla úroveň nezaměstnanosti historicky nejvyšší – počet uchazečů o zaměstnání dosáhl 561,7 tis., což představovalo míru nezaměstnanosti 9,8 %. Od té doby v důsledku ekonomického růstu nezaměstnanost klesala.
Průměrná míra registrované nezaměstnanosti na základě evidence uchazečů o zaměstnání na úřadech práce se v roce 2008 sice snížila až na 5,4 %. Změna trendu ve vývoji nezaměstnanosti byla patrná již ve druhém pololetí a zejména v posledních měsících roku. Ke konci roku se míra nezaměstnanosti zvýšila na 6,0 %, což byla hodnota stejná jako na konci roku 2007. Míra nezaměstnanosti ke konci května 2009 (7,9 %) je již o 2,9 p.b. vyšší než před rokem.

Struktura nezaměstnaných
Nejvíce nově hlášených uchazečů o zaměstnání přichází z odvětví průmyslu – z celkového počtu uchazečů, kteří přišli do evidence úřadů práce od počátku roku, tvořil jejich podíl cca 40 % (v rámci zpracovatelského průmyslu to bylo 39,2 %). K dalším odvětvím, které přispívají k růstu počtu uchazečů o zaměstnání, patřilo odvětví obchodu (11 %), odvětví činností v oblasti nemovitostí a pronájmu (7,1 %) a odvětví dopravy, spojů a skladování (4,2 %). Podle profesní skladby jsou to především pomocní a nekvalifikovaní dělníci v průmyslu, kováři, nástrojaři, zámečníci, prodavači, provozní pracovníci stravování, montážní dělníci, řidiči motorových vozidel.

Ubývá pracovních příležitostí hlavně v oborech, v nichž pracují převážně muži (výroba a zpracování kovů a činnosti na ni navázané, automobilová produkce, logistika), proto roste rychleji jejich nezaměstnanost. Doposud mezi nezaměstnanými převažovaly žen, v letošním roce se zvýšilo zastoupení mužů, v evidenci jich je letošním roce v průměru přes 51 %.
V evidenci úřadů práce výrazně roste počet mladých ve věku 20 – 25 let (od počátku roku 2009 do konce března vzrostl jejich počet o 16,8 tis. na 59,2 tis. (tj. o 39,6 %). O 47,5 tis. na 185,7 tis. osob (o 34,3 %) se zvýšil počet uchazečů s výučním listem, kteří jsou nejpočetnější skupinou uchazečů o zaměstnání (tvoří 41,4 % všech evidovaných uchazečů o zaměstnání).
Z regionálního pohledu se za prvních pět měsíců roku 2009 nezaměstnanost relativně nejvíce zvýšila v Olomouckém (o 42,1 %), Libereckém (o 42,0 %), Zlínském kraji (o 39,9 %) a Královéhradeckém (o 37,4 %), v 9 okresech vzrostl počet uchazečů o zaměstnání o více než polovinu, nejvíce v okrese Česká Lípa (o 68,3 %), Nový Jičín (o 65,4 %), Plzeň jih (o 63,3 %) a Rychnov nad Kněžnou (o 61,5 %).

Nejvyšší absolutní nárůst uchazečů o zaměstnání byl patrný v krajích s největším počtem obyvatel – v Moravskoslezském (o 16,6 tisíc osob) a Jihomoravském kraji (10,2 tisíc osob), z okresů pak v Ostravě (4,2 tisíc osob), Olomouci (4,1 tisíc osob) a Novém Jičíně (3,6 tisíc osob).

EUROSTAT (statistický úřad Společenství) zatím zveřejnil údaje o harmonizované míře nezaměstnanosti (používané pro mezinárodní srovnání) pouze za měsíc duben. V České republice dosáhla 5,7 % a byla 5. nejnižší v rámci EU27. Nižší míru vykazuje pouze Dánsko 5,5 %, Kypr 5,4 %, Rakousko 4,2 % a Nizozemsko 3,0 %. Průměrná hodnota za EU27 v dubnu 2009 představuje 8,7 %.

V roce 2008 dosáhla v EU27 průměrná míra nezaměstnanosti podle této metodiky hodnoty 7,0 %, v České republice 4,4 %, v dubnu 2008 byla hodnota v EU27 6,8 % a v České republice 4,3 %.

Autor: MPSV, Foto: ČSSZ

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: