Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babka bylinářka 20

Publikováno: 29.09.09
Počet zobrazení: 951


      Autorka článku: Maura
CHENOPODIUM ALBUM AGG. (MERLÍK BÍLÝ)
Jednoletka, až 2 m vysoká, bíle pomoučená(měchýřkovité trichomy); květenství lichoklas z velkého počtu několikakvětých klubíček; nažka v blanitém oplodí. Rumiště, archeofyt.


Chenopodium zahrnuje přibližně 300 druhů, které rostou převážně v mírných pásmech.
Popis: Jednoletá, mírně pomoučněná, 10 až 150 cm vysoká bylina. Lodyha vzpřímená, obvykle větvená, vícehranná, rýžkovaná, někdy červeně pruhovaná. Listy střídavé, řapíkaté, dolní a střední kosníkovité, zubaté, horní kopinaté, drobně zubaté až celokrajné. Květy nahloučeny v klubíčkách tvořících lichoklas, květní obal pomoučněný, květy bělavě zelené. Kvete v V až X.
Stanoviště: Rumiště, pole, zahrady, břehy, na půdách dusíkatých.
Rozšíření: V ČR roztroušeně až hojně, celkově roste téměř na celém světě, převážně v mírných pásmech.
Merlík v Českém herbáři z roku 1899: Jeden druh považován dříve za jedovatý; jiný druh pěstuje se v zahradách, má chuť a vůni příjemnou a používá se za thé proti prsním nemocím.
Obecný, roste v západní Indii a přichází též do Evropy. Zapáchá silně, zvláštně, také chuť má zvláštní, podobnou kafru; obsahuje mnoho etherického oleje, pryskyřice, gumi a j., jest dobrým lékem proti čivním neduhům.
Jiný druh roste u nás jako obecný merlík. Jindy potřebovaly se kořen a nať za lék, jenž čistil krev a léčil rány, užíval se proti vyraženinám; též za obkladky na bolavé vředy, uvnitř pak proti zánětům a souchotím se dával. Mladé výběžky jedí se tu a tam jako špargl, a mladé listy jako špenát.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: