Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Veletržní palác představí v rámci Festivalu čínské kultury dva zajímavé projekty…

Publikováno: 25.09.09
Počet zobrazení: 1415


      Autorka článku: Petra Jungwirthová
Od 9. 10. 2009 do 10. 1. 2010 bude pro veřejnost otevřena nová výstava konaná při příležitosti oslav 60. výročí diplomatických vztahů mezi Čínou a Českou republikou
V rámci Festivalu čínské kultury konaného pod hlavičkou Ministerstva kultury ČR a Ministerstva kultury ČLR bude v Národní galerii v Praze představena výstava s názvem
˝Stíny na jevišti – Vybraná díla stínového divadla ze sbírek Čínského muzea národního umění˝. Další projekt s názvem ˝Otevřená vize˝ přiblíží současnou čínskou malbu…


Čínské muzeum národního umění je jediným národním muzeem v Číně chovajícím téměř 60 000 exponátů čínského lidového umění a zároveň desítky tisíc jedinečných děl čínského umění 20. století, která společně odrážejí bohatou historii země.

Vystaveno bude celkem 47 souborů uměleckých děl z provincií Šan-si, Pekingu, Ťiang-šanu a Liao-ningu, vytvořených v rozmezí od 17. po 20. století, přičemž většina exponátů pochází z 19. století. Výstava je rozčleněna do tří oddílů – ˝Stínová figura˝, ˝Stínový objekt˝ a ˝Stínové divadlo˝. První oddíl se zaměřuje na ústřední prvek stínového divadla – jeho hlavní postavy. Ty mají podobně jako v tradičních operách různé a přesně stanovené role a podle obličejových rysů se dělí do čtyř kategorií: učenci, elegantní dámy, odvážní bojovníci a komické postavy. V jednotlivých příbězích není třeba hlavy kombinovat s konkrétním tělem – dají se nasadit na jiné části těla odpovídající stejnému typu postavy. Jednotlivé postavy a role se tak vytvářejí právě tímto ˝měněním˝ hlav.

Oddíl ˝Stínový objekt˝ uvádí předměty a pozadí užívané v představeních – od malých objektů jako stoly, židle a svícny až po pavilóny, zahrady a paláce – které situují příběh v čase a prostoru a v nichž se zrcadlí reálné prvky architektury a míst dávných období čínských dějin.

Figurky i pozadí stínového divadla se snažíme představit nezávisle na dalších prvcích hry, a poskytnout tak divákům možnost ocenit jejich jedinečnou krásu. V oddíle ˝Stínové divadlo˝ pak diváky seznámíme s tradičními divadelními hrami.

Otevřená vize
Současná čínská malba se v posledních desetiletích vyrovnává s vlivy tzv. západní kultury (to znamená evropské, poněvadž tam je její základ, až mnohem později derivovaný v severní Americe). Náhlé přijetí odlišných principů, a to nejen formálních – jde v podstatě o změnu vnímání životních hodnot, způsobilo v čínském umění bouři, která ještě neskončila.

Během velmi krátké doby (cca od poloviny 80. let 20. století) se v čínském umění projevily vlivy všech proudů euroamerického umění od impresionismu až po současnost. Generace čínského ˝uměleckého obrození˝ se naráz zmocnila exprese, popartu, akčního umění
a objevila přitažlivost otevřené politické i sexuální konfese. Tímto velkým chvatem a propojením až zmatením nejrůznějších technik, materiálů a především způsobů uvažování, vznikaly osobité čínské postoje zbavující se tradice a reagující na současný svět, jehož měnící se podobu čínská společnost spoluvytváří. Milan Knížák, generální ředitel Národní galerie v Praze dodává: ˝ Současná čínská umělecká tvorba se tak stala zajímavým hráčem ve světovém umění. Současně s rapidně rostoucí ekonomikou se z umění stává ˝bubble economy˝, jejíž osud je pro budoucnost nejistý, ale v současnosti významný.Odklon od tradice ještě nekončí, určitě bude pokračovat dál, ale věřím, že se čínští umělci skrze nabytou svobodu budou vracet (svobodně, dobrovolně a možná nevědomky) k principům, které po tisíciletí udržovaly v Číně společenskou mravnost, jež je nám možná cizí, ale která musela být velmi silná, když vydržela tak dlouho.”

Zdroj: Petra Jungwirthová,tisková mluvčí Národní galerie v Praze

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: