Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Únor bílý, vůle sílí – povídka

Publikováno: 29.10.09
Počet zobrazení: 1847


      Autorka článku: Simona Monyová
Jana se oblékla do béžového kalhotového kostýmu a při pohledu do zrcadla seznala, že v něm vypadá jako nešizená domácí jitrnice. Přišlo to plíživě. Zpočátku jen několik galusek v oblasti pasu, později rozsáhlý otok spodních partií těla. Jako kdyby si přičapla do vosího hnízda.
˝Tři týdny jsem neměla v puse čokoládu, na televizi koukám už jedině z rotopedu a slovo šlehačka u mě vyvolává Pavlovův reflex˝, postěžovala si kolegyni v kabinetu.


˝Ty máš co mluvit,˝ odvětila jí s plnou pusou pařížského salátu kolegyně, přezdívaná žáky z vyšších ročníků Mašina.
Jana hlasitě polkla a nezvladatelnou chuť na svačinu zapila půllitrem neslazené minerálky.
Ano, proti Karle byla sice poloviční, ale ve srovnání s ní dopadala přesto mizerně. Karla měla ve svém rodinném domku dvě dítka, přičinlivého mužíka a v létě pojede k moři. Zato Jana se ve svých pětatřiceti letech dopracovala pouze k prolhanému ženáči, garsonce v paneláku a oprýskanému kolu značky Eska. A o prázdninách pojede, jako každoročně, na brigádu.
˝Nastal čas pro radikální řez,˝ zapřemýšlela nahlas.
Karla zahýkala: ˝Vykašli se na řez radikální a dej si se mnou punčovej. Tchán včera slavil šedesát˝
˝Já chci taky tchána,˝ zaúpěla Jana a pro jistotu si přisedla obě ruce, aby ji náhodou nenapadlo natáhnout se po zákusku.
˝S tchánem většinou vyfasuješ i tchyni. A to někdy bývá horší než chytnout žloutenku,˝ poučovala kolegyně, která zjevně nevěděla o čem mluví. Martin Karásek ze 3.A žloutenku prodělal v loňském školním roce a ještě pořád byl na dietě. To by Karlu zabilo, pomyslela si Jana a do notýsku k soupisu novoročních předsevzetí: ZBAVIT SE SEDMI KG A JINDŘICHA, OPATŘIT SI HODNÉHO CHLAPA A POTOMKA si připsala poznámku – TCHYNI BRÁT I KDYBY MĚLA LEPRU. Notýsek s potěšením zaklapla a plná bojovného nadšení si telefonicky smluvila schůzku s Jindřichem.

˝Ty někoho máš?˝ divil se, když mu hned mezi dveřmi oznámila, že vyčerpal veškeré zásoby její trpělivosti.
˝Nejde o to, jestli já někoho mám nebo ne,˝ pokoušela se mu vysvětlit, ˝jde o to, že ty máš manželku, se kterou se sedm let rozvádíš. Ovšem pouze verbálně.˝
˝Od začátku jsi věděla, že to chvilku potrvá˝ namítl ublíženě.
˝Zeptej se chlápka, kterej po sedmi letech opouští žalář, jestli mu to připadalo jako chvilka˝
˝To snad nechceš srovnávat!˝ pohoršeně odfrkl.
˝Víš co nechci?˝ otázala se s hranou převahou. ˝Tebe už nechci.˝
Příval slz se dostavil naštěstí až poté, co Jindřich uraženě opustil její garsoniéru.
Jana, poučena odbornou literaturou z oblasti psychologie, byla rozhodnuta čelit duševní trýzni cílenou činností. A ačkoliv nutně potřeboval vyluxovat koberec, změnila plán a vyluxovala pouze lednici. Zato důkladně.
To bylo pořád strachu, že teď už nebudu mít příležitost někoho obejmout, říkala si k ránu, na hony vzdálená duševní harmonii, křečovitě objímajíc záchodovou mísu.

˝Tebe to teda sebralo,˝ přivítala ji růžolící Karla ve sborovně školy.
˝Jediný co mě sebralo bylo dvacet deka rokfóru, hruškový kompot, jogurt s prošlou záruční lhůtou, půl flašky kečupu a piksle nakládaných žampionů v kombinaci s ranní jízdou na kole,˝ dýchavičně odvětila Jana a zhroutila se na židli.
˝A proč proboha děláš takový věci?˝
˝Zrovna ty mi vykládej, žes nikdy nezajídala depku.˝
˝To jo. Ale nikdy jsem si nehuntovala tělo na bicyklu.˝
˝Vidíš! A já to ode dneška budu dělat každý den!˝ zachroptěla Jana a její námahou brunátný obličej dodával slovům takřka fanatický důraz.
˝Je únor!˝ poklepala si na čelo Karla.
˝Únor bílý, vůle sílí˝ zadeklamovala Jana něco z vlastní tvorby. Omluvou jí budiž, že vyučovala pouze matematiku a fyziku.
˝Únor bílý, vůle sílí. A než přijde březen, na krchov tě svezem,˝ bryskně sekundovala Karla, aprobace zeměpis, výtvarná výchova.
A než přijde březen, na krchov tě svezem byla první věta, kterou si Jana vybavila po probuzení.
˝Umřela jsem?˝ otázala se zpitoměle.
˝Kdepak,˝ usmála se mladinká sestřička. ˝Máte otřes mozku a zlomenou nohu. Teda vlastně obě. Budete v pořádku.˝
˝To zní, jako kdybyste řekla – shořel vám barák, ale za rohem je půjčovna stanů,˝ ušklíbla se Jana.
˝Teď na nic zlého nemyslete˝
˝To bych musela přestat myslet vůbec,˝ sykla, ale sestřička již opustila místnost. Ve dveřích se minula s vysokým chlapíkem, jehož obličej se utápěl v obrovské kytici růží.
˝To je pro vás,˝ řekl.
˝To pochybuju, otřes mozku sice mám, leč amnézii bohužel nikoliv. Vás vidím poprvé. Zřejmě jste si spletl pokoj,˝ pravila uštěpačně s podezřením, že ji místo na oddělení chirurgie hospitalizovali na psychiatrii.
˝Nespletl. Jmenuju se Roman Lhoták a před třemi dny jsem vás přejel. Tedy nechtěně,˝ vysoukal ze sebe s úsměvem tak plachým, že by mu Jana v mžiku odpustila, i kdyby ji srazil zcela plánovaně.

˝Koupil jsem vám nové kolo˝
˝Invalidní vozíky neměli?˝ opáčila sarkasticky.
˝Chápu, že se zlobíte, ale nebyla to moje vina. Vjela jste mi přímo do cesty,˝ vysvětloval omluvně a rychle dodal: ˝Což ovšem neznamená, že se zříkám odpovědnosti. Postarám se o vás, dokud nebudete v pořádku.˝
˝To může trvat několik měsíců,˝ namítla.
˝Já mám času dost,˝ zamával jí na odchodu. Na ruce se mu nic neblýskalo.
Dost času měl kupodivu najednou i Jindřich, který okázale ignoroval jejich rozchod, a poté co se s Romanem několikrát střetl u jejího lůžka, dokonce přinesl fotokopii žádosti o rozvod se slovy: ˝Tak ses konečně dočkala.˝
S úsměvem mu papír podala zpět: ˝Jo, dočkala. Roman je moc fajn.˝
˝Ty s ním chodíš?˝ vyjekl.
˝Kdepak. Chodit s ním začnu až tak v květnu. Dřív mi prý tu sádru nesundají. Teď s ním dva měsíce zatím jen tak polehávám.˝
˝To je náramná legrace, rozvrátit někomu manželství, vykašlat se na něho a ještě se posmívat, že zůstal sám,˝ prskal Jindřich.
A Janu náhle napadlo, že by mohla jeho ženě věnovat své kolo. Za léta strávená s bezcharakterním hňupem by si chuděrka zasloužila, aby ji taky přejel nějakej férovej chlap

Autor: Simona Monyová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

31.10.2009 18:45  Zdenka

Díky za pěkné počtení.

30.10.2009 17:05  danuš

Připojuji se k Evě - je to bezva!

29.10.2009 10:18  Eva

Díky, to bylo počteníčko.......opět jste nezklamala! :) Hezký den, EvaH

Zanechte komentář: