Dnes je 17.05.2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Selfmonitoring hladiny krevního cukru u pacientů s cukrovkou

Publikováno: 5.11.09
Počet zobrazení: 1362


      Autorka článku: Věra Králová, nutriční terapeut

Diabetes mellitus (cukrovka) je celoživotní onemocnění, pro které je typické zvýšená hladina krevního cukru (glykémie). Dlouhodobě zvýšená hladina glykémie může vést k závažnému postižení důležitých orgánu (očí, nervů, ledvin, dolních končetin). Selfmonitoring glykémií (měření glukózy v krvi v domácím prostředí pomocí glukometru a testovacích proužků) je důležitou a nedílnou součástí správné léčby diabetu.


Cílem pravidelného měření je dosažení normoglykémie, a tím oddálení nebo zamezení rozvoje pozdních komplikací diabetu. Domácí měření glykémie, tedy měření samotným diabetikem, je nezbytné pro získání aktuálních hodnot glykémie v průběhu dne (před jídlem i po jídle), ale i v průběhu noci. Diabetik provádějící měření glukózy v krvi pomocí glukometru a testovacích proužků musí být schopen výsledky měření správně interpretovat a musí na ně umět adekvátně reagovat úpravou aplikované dávky inzulínu.

Řada mezinárodních klinických studií prokázala, že intenzivní terapie vedená s cílem důsledně kontrolovat hladiny glykémie přináší lepší kompenzaci diabetu, zlepšení kvality života diabetiků a podstatné snížení výskytu nebo zpomalení progrese komplikací cukrovky.
Doporučená četnost měření glykémií při selfmonitoringu by měla vycházet z typu léčby, úrovně kompenzace pacienta, rizik hypoglykémie i dalších přidružených onemocnění a nutnosti přizpůsobování léčby za zvláštních situací (např. před a během těhotenství, atd.) a věku pacienta. V závislosti na výše uvedeném, považuje výbor České diabetologické společnosti jako optimální následující frekvenci měření glykémií spolupracujícím pacientem:

Inzulínová pumpa 3-4 krát denně, intenzifikovaný inzulínový režim (vícečetné denní injekce) 3-4 krát denně, konvenční inzulínový režim (inzulín 1-2 krát denně) 2 krát denně a 3 měření týdně u pacientů léčených perorálními antidiabetiky a dietou.
Potřeba monitoringu glykémií je individuální, závisí na stavu kompenzace diabetu, ale i na ochotě pacienta spolupracovat a rovněž na počtu proužků, které hradí zdravotní pojištění.

Zatímco doporučení pro selfmonitoring jsou zcela v souladu s doporučeními mezinárodních diabetologických společností, ukazuje se, že v naší republice tato doporučení se z různých důvodů nedodržují. Současná roční spotřeba testovacích proužků ukazuje na skutečnost, že pacienti léčení inzulínem se měří v průměru jen 1 krát denně, což je mnohem méně, než stanoví platná doporučení.
Diabetická Asociace proto připravila kampaň veřejných měření na území ČR s cílem podpořit úsilí o zvýšení povědomí o prevenci a zdravotních rizicích cukrovky a zároveň možnosti předcházet komplikacím u pacientů, kteří již cukrovkou onemocněli.

Autor: Věra Králová, nutriční terapeut; Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: