Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Bylinkové koupele pro zdraví, krásu a pohodu

Publikováno: 16.09.10
Počet zobrazení: 11006
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Zvláště nyní kvetou kolem nás rostliny a předvádějí svou krásu a jasné barvy, abychom nám, lidem i živočišné říši, nabídly své dary a napověděly těm vnímavým, k čemu mohou posloužit. A my lidé, věční hledači, se musíme stále učit tomu, co nám příroda poskytuje, abychom jejích darů užili správně, účelně a k užitku pro své zdraví, krásu a vnitřní vyrovnanost.

Péče o pokožku je důležitá, protože naše kůže je branou pro nejrůznější onemocnění, ale současně naší okrasou. Je zajímavé, že lidé v některých oblastech věnují kůži velkou pozornost, a to platí pro oblasti s rozvinutou alternativní péčí a také s podnebními podmínkami a pak menší, kde je péče více chápána jako krášlící a kosmetická. Ale ať je brána jakkoliv, není to jen záležitost ženy. I muži by měli o sebe pečovat, aniž by měli pocit, že je to na úkor jejich mužného vzhledu nebo dokonce jejich mužského života. Jde o zdraví, o vzhled a o pocit harmonie. Nyní se zamyslíme nad bylinnými koupelemi a procedurami, jak z evropského prostředí, tak i z prostřědí, kde se bežně používá péče, jež spadá do systému ajurvédy.

Bylinné koupele
Bylinné koupele jsou velmi příjemné a mají dvojí účel. Jednak čistí pokožku a jednak působé léčivě. Bylinkovou lázeň si připravíme z jedné nebo více bylin. Já používám levanduli, rozmarýnu a někdy i roztlučený kořen anděliky lékařské, který si přes den vyluhuji ve sklenici vody. Výborná je též kopřiva, šalvěj nebo heřmánek s mátou. Byliny, které používáme, mohou mít různé účinky – osvěžují, povzbuzují krevní oběh, nebo naopak uvolňují svaly a připravují organismus na plnohodnotný noční odpočinek. Teplota vody, kterou používáme k bylinné koupeli, musí být zhruba stejná, jako teplota těla. Nejlepších účinků dosáhnete tehdy, když koupel trvá 10 – 15 minut. Příprava bylinné lázně je jednoduchá. Zavěste 3 – 4 pytlíky ke spařování čaje s bylinou směsí, kterou si zvolíte, do vody a nebo si hoďte do vany vajíčko naplněné bylinkami. Můžete si také udělat odvar a pak ho scezený nalít do vody. Ženy s normální pletí mohou tento proces provádět jednou týdně, s mastnou pletí 2x a 3x týdně a suchou pletí jednou za dva týdny. Po koupeli je dobré se pečlivě osušit a natřít tělo olejem, zabalit se do prostěradla a relaxovat.

Nejprve je nutno zdůraznit, že receptury, o kterých zde budete číst, nejsou nic nového, naopak jsou velmi staré a mohou pocházet z různých krajů a zemí. Ale ženy je udržely v paměti i ve svých zápiscích, a tak se přenesly i do naší moderní doby. Z jednotlivých ingrediencí vidíme, že ani suroviny, z kterých se koupel pro krásu připravuje, nám nejsou neznámé a pokud poznáme blíže jejich vlastnosti, pochopíme, proč právě ony mohou vytvořit závěrečný efekt z koupele. A zde jsou suroviny, které si opatříme nejlépe v obchodech se zdravou výživou: 1sklenice ječmene, 1 sklenice obilných otrub, 1 sklenice ovesných vloček, 1 sklenice hnědé rýže, 4 lžíce sušených bobkových listu, 4 lžíce levandulových květů, 4 citróny, 4 litry čerstvé dešťové vody nebo převařené vody z vodovodu. Výsledné množství přípravku je počítáno na 2 koupele. Postup je takový, že všechny suroviny uložíme do kastrolu, uvedeme do varu a pak na mírném ohni ještě hodinu vaříme. Vzniklou tekutinu scedíme, polovinu vlijeme do vany naplněné vodou, druhou polovinu uschováme v chladničce. Citróny nakrájíme na kolečka a vložíme do koupele. Velmi příjemná koupel je také z lipového květu.

Tuto koupel si můžeme připravit, pokud se cítíme vyčrpáni, unavení a nebo pokud bojujeme s vorovým onemocněním. Vůně lipového květu nám přinese uklidnění i navrácení zdraví do pocitů harmonie. Koupel z lipovéhu květu si připravíme takto: Smísíme 50 g květů lípy, 30 g rozdrobeného oddenku puškvorce a po 20 g květ levandule a květ nebo nať vřesu. Zalijeme dvěma litry vroucí vody a ponecháme půl hodiny přikryté pod párou nebo zahříváme, ale nepřivádíme k varu. Nálev přecedíme a vlijeme do vany. Zbylé vyluhované bylinky dáme do plátěného sáčku, zavážeme a ponoříme do vany naplněné do 1/3 vodou o teplotě 40 st. C. V koupeli zůstaneme 20 minut. Po opuštění vany se neutíráme, ale ovineme se osuškou, lehneme si na lůžko a teple se přikryjeme. Při výčtu koupelí, které nám mohou dát krásu, zdraví, pohodu a uklidnění, nesmíme zapomínat na slézovou koupel, která působí regeneračně na kůži, má protizánětlivý účinek, omezuje pocity svědění a má kosmetické účinky. Připravíme si ji tak, že hrst rozdrobených květů a listů slézu a 3-4 lžíce květu lípy, natě řebříčku a heřmánku zalijeme k v hrnku se dvěma litry horké vody a ponecháme hodinu přikryté. Posléze přivedeme těsně k varu a celý obsah hrnce i s bylinkami vlijeme do vany. Tu doplníme vodou na 1/3 objemu. Koupel by měla mít teplotu 36 – 38 stupňů a měla by trvat 10 – 20 minut. Po koupeli natřeme tělo vhodným olejem.

Olejové ošetřování kůže
Přenesme se do Indie a podívejme se, jak Indové, podle svých tradic, pečují o kůži. Zjistíme, že před koupelí, kterou si rádi také dopřávají, používají oleje k natírání kůže. Zejména olej olivvý, seznamový, kokosový, ale ghí, což je přepuštěné máslo. Kůže je ajurvédou považovaná na smyslový orgán, o kterou je nutno stejně pečovat, jako o ostatní části těla. Půjde tu nejen o správný způsob čistění, masáž celého povrchu těla, ale i o hygienu dalších oblastí. Velmi příjemnou součástí této zvláštní hygieny, která současně i přispívá k váživě a dosažení krásného vzhledu kůže je olejování. Alespoň jednou týdně si natřeme celé tělo olejem, nejlépe několik hodin před koupáním. Při vtírání oleje do kůže je třeba přitačit, aby se olej dostal dobře do pokožky. Nevynechávejte žádnou část těla, zvláště ne klouby a pak si lehněte a přikryjte se. Nechtě olej působit a pak si teprve dopřejte koupel. Olejování kůže si indická celostní medicína velmi cení, v evropských tradicích se k tomu přistupuje zřídka. Stejně jako Indové, i Arabové tento způsob rádi používají a je to dáno velmi suchým a horkým podnebím. A proto se tento zvyk neuchytil v zemích v mírném pásmu. Ale vzhledem k velmi horkým létům, které v poslední době prožíváme, se můžeme bez zvláštních obav k této tradici přiklonit. Indové totiž tvrdí, a my s tím souhlasíme, že kůže je náchylná k onemocněním a proto masáž olejem je nezbytná pro její hygienu a zdraví. Pak se kůže posiluje, tělo je měkké a odolné vůči zátěži a pohybu. Ale i z hlediska krásy je olejová masáž důležitá, protože je kůže krásná, napjatá a příjemná na dotyk. Krásu člověka tvoří dvě nezbytné věci. Jas očí a lesk pokožky. Tak, a nyní se věnujme samotnému pěstění, jak nám říká prastará ajurvéda. Mýdlo je nejlepší prostředek očisty těla a to je pravda. Ale bohužel má mýdlo tu vlastnost, že pokožku velmi vysušuje a tak je nutno s mýdlem používat i olej. To je jedna z možností, jak zabránit, aby mýdlo pokožku vysušovalo. Proto se doporučuje, aby tělo, umyté mýdlem se ještě naolejovalo. Do mýdlové pěny lze přidat trochu oleje a tím se pak umývat. Nejvhodnější mýdlo je takové, které neobsahuje žádné aromatické přídavky. Pěny do koupele a sprchové gely velmi vysušují pokožku a proto lze doporučit k ošetření pokožky mléko. Připravíme si asi 150 ml plnotučného mléka, kterým natřeme celé tělo. Mléko dobře čistí a nevysouší kůži. Po ošetření mlékem vypadá kůže velmi měkce a leskle. Prostředkem na ošetření obličeje je vynikající pasta z mléčného škraloupu a nastrouhaných mandlí. Svařme mléko a do vytvořeného škraloupu přidejte strouhané mandle a pastu nanste na obličej. Nechte působit až do zaschnutí a pak zaschlou pastu opatrně sejměte z obličeje a obličej omyjte teplou vodou.

Andělika lékařská (Archangelica officinalis) pro protistresovou koupel
Anděliku znali bylináři již v dávnověku. Lidé ji dlouhou dobu používali za všelék. Jistě na svých vlastnostech neztratila, ale během doby díky zkoumání bylin, nacházeli lidé účinější látky, které ji jako všelék vytlačily a nahradily. Nicméně, i dnes ji vyhledáváme pro její krásnou vůni a užitek.

Přípravky s obsahem anděliky se nedoporučují těhotným ženám, protože povzbuzují činnost delohy. Podle výzkumů není vhodná ani pro cukrovkáře, protože obsahuje značné množství cukru. Koupel připravujeme takto : do koupele se přidává odvar, macerát nebo nálev v předepsaném množství, to znamená v tomto přípaě 150 – 200 g sušené drogy z kořene na jednu koupel. Teplota koupele by měla mít teplotu těla a délka trvání koupele se pohybuje od 10-20 minut. Při koupeli můžete popíjet svůj bylinkový čaj ke zvýšení účinnosti léčení. Pokud trpíte nadýmáním, jehož příčinou může být stres, doporučuje se popíjet nálev ze směsi z 5 g kořene anděliky, 5 g plodu fenyklu, 25 g plodu kmínu a 25 g plodu koriandru. Připravíme ho ze dvou lžiček směsi na jeden šálek vroucí vody. Obvykle se píjí denně 2 – 3 šálky.

Benedykt lékařský (Cnicus benedictus) pro sedací hojivé koupele
Musíme opět upozornit, že tato droga není vhodná pro těhotné ženy. A pokračujme dál ve zkoumání použitenosti byliny ke koupelím. Odedávna se používá ke koupelím při léčení hemoroidů a k hojení ran, protože má tu moc, že rány čistí a urychluje jejich zacelení. Má totiž antibiotické účinky, ale i posilující. Léčí nespavost a metabolizmus. Doporučuje se také na léčení revmatismu. Koupel připravujeme obdobně jako v prvním případě hlavně při hemoroidech.
Pro ty, kteří se odhodlávají používat bylinné koupele, ať léčivé či uvolňující a nemají zkušenosti, je nutno zdůrazit zásadu, že při koupeli nemají myslet na tíživé záležitosti, ale plnně se oddat svému léčení a uvolnění. Je dobré zhluboka dýchat a inhalovat bylinky, které do koupele dávají, neboť působí celostně. Je samozřejmostí, že v bylinné koupeli se neumýváme mýdlem ani jinými prostředky, neumýváme si v ní ani vlasy. Po koupeli vysušíme tělo a můžeme ho potřít nahřátým olejem, lehneme si zabaleni do prostěradla a ještě dvacet minut relaxujeme, zcela uvolněni a odevzdáni svým pocitům.

Tělový peeling
Místo koupele můžeme své tělo dobře ošetřit peelingem, který si můžeme připravit sami. Já používám tento pelling v létě za horkých dnů, kdy není dobré ležet dlouho ve vaně s teplou vodou a přitom si tělo žádá osvěřžení. Levandule dokáže eliminovat nepříjemný pach potu. Do čisté porcelánové misky smícháme 5 lžic mořské mleté soli, 5 lžic sušených květů levandule, 3 lžíce olivového oleje a 5 kapek levandulové silice pro posílení vůně. Sůl smíchejte s květy levandule ve sklenici s širokým hrdlem přidejte olivový olej, zamíchejte a poté vkápněte levandulovou silici. Dobře uzavřete a protřepejte. Potřebné množství směsi odeberte, potírejte a masírujte jí partie, které potřebujete. Nejlépe však celé tělo. Vynechte však vždy intimní a citlivé partie a poté opláchněte teplou vodou. Po použití bude pokožka ošetřena, hydratovaná a příjemná na dotek, nemusíte poté použít tělové mléko, nebo jiné hydratační prostředky. Tento peeling je pro nás víceúčelový. Sůl totiž obsahuje vitamíny a stopové prvky, levandulová silice uklidňuje pokožku i mysl. Tato koupelová sůl celkově očistí kůži od odumřelých buněk, dodá jí minerály a zklidní podráždění a olej zabrání vysušování pokožky. Nepoužívejte tento peeling nikdy, pokud máte exém nebo poraněnou pokožku, ale můžete směs použát jako koupelovou sůl.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: