Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Kdo má na starosti schůdnost chodníků a sjízdnost komunikací?

Publikováno: 30.12.10
Počet zobrazení: 1710
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
V zimním období 2009/2010 byla poprvé uplatňována novela zákona o pozemních komunikacích, kdy odpovědnost za schůdnost chodníků přilehlých ke komunikacím byla přenesena na vlastníka těchto komunikací, tedy na město.

V plánu byly zahrnuty a v praxi byly udržovány nově i tyto chodníky…

Milí pábitelé, na slovíčko …
Já nevím, proč Čechy a Moravany stále překvapuje, že v zimě padá sníh, mrzne a občas se udělá pořádná ledovka. Je to něco nepatřičného anebo snad očekávají pouštní bouři? Chodníky a části veřejných prostor, které se neošetřují jsou označeny tabulkou, že se tam nesmí vstupovat,protože je cesta v zimním období neudržovaná. A pokud tam tabulka není, tak stejně tam nepůjdeme, protože je to nebezpečné a můžeme si způsobit úraz. Cesta je neudržovaná! Zavoláte starostovi, kterému se představíte a popíšete mu přesně, o kterou že to cestu jde. Protože pokud vidíte, že je terén neschůdný, je to docela odvaha se tam zbytečně pohybovat, i když to byla v létě vaše zkratka na taroky do místní restaurace. On si zavolá odpovědnou osobu, ta přilítne s mapou a operačním plánem zimní údržby, začnou hledat tu v tabulkách, tu na mapě a … starosta se rozčílí: „Tak to bylo naposled, co jste zapomněli pověsit tabulku Zákaz vstupu v zimním období!Ta tam měla viset už od loňska, na jaře ji pěkně sundat a na podzim pověsit. To je takový problém, Beránek?“ Úředník Beránek se celý zachvěje. „Pane starosto, on totiž tu tabulku někdo ukradl“, oznámí a krčí se před ním. „Sakra Beránek, nerozčilujte mne. Tak holt po něm pátrejte, dopadněte, usvědčte a žalujte. Vždyť ohrozil veřejnost. Pro Kristovy drahé rány (starosta je lidovec – pozn. autor) koukejte to dát do pořádku a nebavte se o blbostech, Beránek. Nebudu vyhazovat prachy za to, že někdo krade. Je třeba trestat, pokutovat.“ Ale Beránek má jiný nápad. V noci tam tabulku pěkně pověsil. Zatím, než dopadnou zločince, starosta zapomene na malé faux-paux dopravního odboru.

Ale Beránek ví a občané také ví, že to ví, jenže …
Ale Beránek ví, jak to je, moc dobře to ví. I když je chodník naprosto neschůdný, neuklizený, zledovatělý je to taková touha pábitelů z Čech a Moravy „si to prostě zkusit jestli to fakt tam klouže“. A pár lidí si pořádně namele. A nejsou to úrazy ledajaké. Naštípnutá pánevní kost, naražená kostrč, zlomený klíček, kombinovaná fraktura nohy, ruky nebo pořádně naražené rameno či otřes mozku. Jedna moje známá si vyrazila s pejskem jen tak v botkách, že to jako přeběhne a následky jsou tady: zlomená pánevní kost. Život podepíraný berlemi není žádná legrace, i když je to tak vzrušující porušovat předpisy a zrovna se motat tam, kde je to nedovoleno proto, že se v zimních měsících se ten a ten chodník neudržuje. Pokud však si někdo myslí, že chybějící cedulka Zákaz vstupu v zimním období mu pomůže k vítězství v žalobě o náhradu škody způsobené závadou ve schůdnosti chodníku, o tom pochybují. To by musel žalovat opravdový sekáč!

Takže je to jasné?
Chodníky a komunikace v obci musí opečovávat obec. Je za to odpovědná. Obec si musí zpracovávat operační plán zimní údržby, musí nakoupit posypový materiál, odlehlá místa označit jako neudržovaná, tedy vstup na vlastní nebezpečí a pak se můžete domáhat náhrady škody podle zákona o pozemních komunikacích, tedy lépe řečeno § 27, odst. 4 zákona č. 13/1997 Sb., v platném znění. O zimní údržbě a neudržovaných cestách se můžete informovat přímo na obci.

Přeji vám, abyste tuto zimu prožili krásně a bez úrazů.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: