Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

York – perla Anglie

Publikováno: 30.12.10
Počet zobrazení: 2418
  Autor článku: Vlasta Otychová
Minule jsme si vyprávěli o Durhamu, památce UNESCO v Anglii. Při „prodlouženém víkendu za krásami Anglie se dá zvládnout i město York.

Je to sice „rychlovka“, ale při plánu Durham dopoledne, pak odpočinek nohám ve vlaku a odpoledne York to možné je.

York (vikinské pojmenování bylo Jórvik) je město, kde na Vás nějaký historický objekt kouká ze všech stran. Jméno pochází z latinského jména Eboracum, odvozeného od britonského „ebor – acon“, což znamená „místo mezi tisy“.

York je hlavní město hrabství Yorkshire a leží na soutoku řek Ouse a Foss a bylo založeno v roce 71 ( tudy opravdu kráčely dějiny). Byl hlavním městem Anglie dříve než Londýn. Po celý středověk byl York jedním z nejvýznamnějších měst v Anglii.

Cestu z vlakového nádraží můžete absolvovat přímo po hradbách, a ze všech stran je vidět gotická katedrála . V té se – na rozdíl od Durhamu – platí vstupné 8 liber ( asi 250 Kč). Katedrála je zvláštní jednak svou šířkou, a jednak neobvyklými vitrážemi v oknech. Jedna z nich je z roku 1338 a nejstarší na světě.

Centrum města dodnes obepínají původní středověké hradby dlouhé pět kilometrů. Po celém jejich obvodu vede vycházkový okruh. Hradby přerušují čtyři hlavní městské brány (Bootham Bar, Monk Bar, Walmgate Bar a Micklegate Bar), které pocházejí z 11.-14. století.

Během průmyslové revoluce došlo v této oblasti ke stagnaci. Zachovalo se zde spoustu původních měšťanských domů,.Pro město jsou typické úzké středověké uličky, z nichž nejznámější a nejatraktivnější jsou „Masné krámy“. Tuto uličku dnes lemují obchůdky a čajovny, dříve však všude byly jen řeznické krámy. V Yorku se dochovala řada středověkých anglikánských kostelů a starých hostinců.V současné době zde žije 140 000 obyvatel.

Motivace pro děti: York je sídlem čokoládovny Nestlé. Byly zda i druhé čokoládovny, Terrys, ty se však přesunuly do Polska. Její historickou provozní budovu ale stále můžeme vidět vedle závodiště Knavesmire. Yorské závodiště patří ve městě k tradičním atrakcím. Pravidelně se tu pořádají významné koňské dostihy.

York je údajně nejstrašidelnější město Evropy s největším počtem strašidel. Tak pokud se rádi bojíte, vyrazte na cestu.

Autor: Vlasta Otychová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: