Dnes je 16.06.2019, Svátek má Zbyněk, zítra Adolf

Poslední diskuse


Téma týdne zobrazit diskusi

Dobrý den, mám zájem o studium U3V...

Politika zobrazit diskusi

Dobrý den.chtěli bychom se s manželem...

Politika zobrazit diskusi

mám zájem o vámi nabízené předplatné...

Arganový strom krásy a mládí

Publikováno: 25.03.11
Počet zobrazení: 3574
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Není to jednoduché cestovat do Maroka a hledat zdroje zdraví a krásy. Arganový strom nikde jinde však, než v Maroku neroste. A pro berberské kmeny Amazigh je arganový strom zdrojem života i kultury. Povídejme si nyní, když je jaro už blízko, o kráse, zdraví a štíhlé linii…

Síla arganového oleje

Berbeři – Amazigh dobře vědí „o síle arganového oleje“, aniž by znali jeho složení.Argánie je totiž jeden z nejstarších stromů světa a roste v jihozápadním Maroku mezi městy Essaouira a Agadir. Může nést plody i několikrát ročně. Plod podobný olivě se nejí. Oříšky v dužnině jsou třikrát tvrdší než lískové oříšky. Berberské ženy olej vyrábějí tradičním způsobem. Nejdříve plody v období od července do září sklízí, shromažďují a na vzduchu suší. Po odstranění pecek takto získané „mandle“ lehce opraží na otevřeném ohni a nakonec je s pomocí ručních kamenných mlýnů zpracují na kašovitou hmotu. Kaši pak smísí s vodou, takže vznikne pasta, kterou pak lisují. Na jeden litr oleje je zapotřebí 20 kg „mandlí“. Olej má zlatožlutou barvu a oříškovou příchuť. Arganový olej lisovaný za studena z nepražených „mandlí“ chutná trochu neutrálněji.

Arganový nebo olivový olej?

Takže nyní víme, že plnohodnotný arganový olej se získává náročnou metodou ze semen plodů a pro získání jednoho litru čistého arganového oleje je třeba zhruba 30 kg plodů. Sklizeň je velice namáhavá, neboť plody se nemohou sklízet strojem. Asi proto je arganový olej několikanásobně dražší než nejkvalitnější panenský olivový olej.

A proč v Maroku?
A víte, proč stromy Argania Spinosa rostou výhradně v Maroku? Díky přítomnosti místního druhu koz, které se živí nažloutlými ořechy tohoto stromu. Bylo zjišěno, že právě Arganový strom se může rozmnožovat jen tehdy, prošel-li plod trávicím ústrojím této kozy. Kosmetické laboratoře vyvíjejí kosmetické prostředky z tohoto vzácného oleje. Ten totiž dokáže napnout kůži a dopřát ji zdravý vzhled.
Použití v kuchyni:

Používá se především ve studené kuchyni a jako koření. Jeho oříšková chuť je vhodná zvláště do salátů. Kousky bílého chleba namočeného v arganovém oleji jsou lahůdkou ke snídani. Je to pravda a nejen lahůdkou. Tělo získává živiny. Pokud se budete po tomto oleji pídit, pak vám jistě neujde Arganový olej – VOM FASS FASCINACE z Maroka. Je lisovaný za studena.

Použití v péči o zdraví a kosmetice:

Arganový olej chrání pokožku před vysoušením a zjemňuje ji. Je možné jej aplikovat na popáleniny, zarudnutí a neurodermitidu. Tradičně se tento olej v Maroku používá k léčbě akné, planých neštovic a jiných kožních problémů. Obsahuje totiž vitamín E a mastné kyseliny, které napomáhají restrukturovat pokožku a vitamin E, který je anti-oxidant, má výraznou zvláčňující schopnost. Tyto jsou prevencí stárnutí pokožky. Je zvláště vhodný pro suchou a zralou plet´.

Použití:
Může se používat čistý anebo jako báze pro masáž společně s éterickými oleji. Hodí se také pro péči o obličej, nanáší se jemnou masáží na dobře odlíčenou pleť. Dále také jako vlasovou masku, aplikujte olej na vlasy nebo pouze na konečky vlasů a ponechte 30 minut působit poté omyjte šampónem.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

27.03.2011 21:18  Vlasta

Moc prosím, kde se u nás arganový olej prodává? Díky

Zanechte komentář: