Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Navštivte FOR SENIOR, veletrh pro plnohodnotný a aktivní život

Publikováno: 15.03.11
Počet zobrazení: 4059
Být v důchodu nemusí znamenat sedět doma u televizních seriálů a nudit se. Naopak. Možností, jak žít i ve stáří aktivně, je spousta. Přijďte se o tom přesvědčit na 5. ročník veletrhu FOR SENIOR, který se uskuteční ve dnech 31. 3. – 3. 4. 2011 v rámci souboru FOR FAMILY – pro rodinu a volný čas v Pražském veletržním areálu Letňany.

Veletrh FOR SENIOR chce podpořit kvalitní život starší generace, zlepšit přístup seniorů k informacím a nabídnout možnosti pro jejich vzdělávání. Čeká vás nejen představení nových výrobků a potřeb pro seniory, ale i bohatý doprovodný program. A to vše na větší výstavní ploše a za účasti velkého počtu vystavovatelů, než tomu bylo během předchozích ročníků. Už nyní je přihlášeno více jak 50 účastníků. Kromě stálých vystavovatelů (ADART COMPUTERS s.r.o., DMA PRAHA, MULTITONE CZ, NADAČNÍ FOND Firm4Y) se můžete těšit i na nové (COLMEX, FOR MERCO, OK TOURS CZ, T.C.B.). Více informací o veletrhu najdete na našich stránkách http://www.forsenior.cz.

Doprovodný program je také nabitý. Bude se zabývat například ožehavým tématem současnosti – stárnutím společnosti. V současné době odcházejí do důchodu silné poválečné ročníky a společenské kontakty jsou obvykle to první, co seniorům začne chybět, stejně jako nedostatek činnosti a fyzické aktivity. Chcete být aktivním důchodcem, který nemá čas se nudit? Rozšiřte si obzory na přednášce Jak se stát seniorem, který si stále stěžuje na nedostatek času.
Máte problémy s pamětí? Hledáte stále klíče nebo brýle, nepamatuje si, kam jste co uložili, co máte koupit a pro co jste vlastně šli? Pak rozhodně neváhejte navštívit přednášku Ing. Dany Steinové Netrapte se s pamětí, na které se dozvíte spoustu užitečných tipů. Dana Steinová je mimo jiné předsedkyní České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging a vede Centrum celoživotního vzdělávání.
Nadační fond Veselý senior, jehož patronkou je herečka Tereza Kostková, v rámci doprovodného programu představí známé umělce v netradičních rolích malířů.

Soutěžte s námi o vstupenky na tento veletrh, zde.

NEO dohlédne na Vaše starší rodiče

V civilizovaných evropských zemích je trendem umožnit starým lidem žít ve svém bytě, pokud je to tedy alespoň trochu možné. Kvalita jejich života je tak mnohem vyšší, než v domově seniorů. Žijí tam, kde to znají, kde byli celý život zvyklí žít a kde se cítí dobře. Je to však zároveň výhodné i pro stát – nemusí přispívat nemalé částky na ústavní péči.

Samozřejmě tento způsob života má i svá úskalí. Staří lidé obvykle žijí sami, anebo jsou přinejmenším sami přes den, kdy jsou ostatní členové domácnosti v práci či škole. A pokud se jim přihodí nějaká nepříjemnost, trvá obvykle dlouhou dobu, než přijde pomoc. Staří lidé často upadnou a nemohou se sami zvednout. V horším případě se při tom mohou i zranit. Mohou také trpět různými vážnými nemocemi, jako je cukrovka, srdeční nemoci a další nepříjemné časté průvodní znaky stáří. A zde přichází úloha speciálního telefonu pro seniory NEO. Je navržen právě pro přivolání pomoci v těchto situacích.

Základní funkce telefonu NEO je zdánlivě poměrně jednoduchá. Senior, který se v bytě dostal do nesnází, stiskne náramkové tísňové tlačítko. To odešle radiový signál telefonu NEO. Následně začne NEO obvolávat až 4 různá telefonní čísla, dokud se nedovolá. Neo může volat například na mobilní telefony dětí, příbuzných a sousedů, nebo některou z profesionálních služeb sociální péče.

Jakmile se NEO dovolá, přepne se do režimu hlasitého telefonu, takže volaný může nahlas do bytu promluvit a zeptat se, co se stalo. Zároveň NEO snímá pomocí citlivého mikrofonu zvuky z bytu, takže si volaný může poslechnout, co se v bytě děje, zda tam například někdo sténá nebo naříká.

„Hlasová komunikace se seniorem, který je v krizové situaci, například po pádu na zemi, je velice důležitá, protože je možné ho upokojit, že se dovolal a pomoc je již na cestě. Mimo to se tím vyřeší i případný planý poplach, který také tu a tam může nastat,“ říká manažerka veletrhu FOR SENIOR, Jana Zahradníčková

Mnoho lidí má pocit, že se o své staré rodiče dostatečně postarali tím, že jim věnovali svůj starý mobil. Neuvědomují si však, že s největší pravděpodobností v okamžiku, kdy budou potřebovat pomoc, mobil bude ležet na poličce, případně bude vybitý, nebude v něm kredit, nebo z jiného důvodu nepůjde použít – to je praxí osvědčená skutečnost. O náramkové tlačítko, které je velice jednouché na ovládání, není nutné nijak starat a baterie v něm vydrží 7 let. Je vodotěsné, takže je možné ho používat i v koupelně, kde je riziko pádu největší.

Doprovodné programy veletrhu FOR SENIOR
Taoistické tai chi
Kde: konferenční centrum

31. 3. 2011 / 15.00 – 16.00 / přednáška + ukázka cvičení tai chi
1. 4. 2011 / 12.30 – 13.30 / přednáška + ukázka cvičení tai chi
2. 4. 2011 / 15.30 – 16.30 / přednáška + ukázka cvičení tai chi
3. 4. 2011 / 13.30 – 14.30 / přednáška + ukázka cvičení tai chi
Při pěkném počasí ukázky cvičení i před vstupní halou

Soutěž o věcné ceny
Datum: 31. 3. – 1. 4. 2011
Kde: hala 2, č. stánku 2D3, O.K. BUS PRAHA
Vědomostní i výtvarné soutěže pro seniory i děti
Organizátor: O.K. BUS PRAHA
Soutěžit se bude o zajímavé knihy, pozvánky na celodenní výlety a další věcné ceny. Ani děti nepříjdou zkrátka. I pro ně bude připravena soutěž bude připravena i pro dětské návštěvníky, rovněž o zajímavé ceny. Každý den ve 13 a 17 hodin proběhne vylosování nejúspěšnějších soutěžících.

Přednášky
Datum: 2. 4. 2011 (Sobota) – 14.00 – 14.30
Kde: konferenční centrum PVA LETŇANY
„Jak se stát seniorem, který si stále stěžuje na nedostatek času“
Přednášející: Ing. Dana Steinová, vedoucí Centra celoživotního vzdělávání (CCV)

Datum: 2. 4. 2011 (Sobota) – 15.00 – 15.30
Kde: konferenční centrum PVA LETŇANY
„NETRAPTE SE S PAMĚTÍ“
Přednášející: Ing. Dana Steinová, vedoucí Centra celoživotního vzdělávání (CCV)

VESELÝ SENIOR – nadační fond
1.4. 2011 13 .00 – 15.00
kde: – konferenční centrum PVA LETŇANY
autogramiáda protagonisty CD osmi pohádek s názvem Český Honza., kterou osobně uvede patronka nadace Trezea Kostková.

2. 4. 2011 13.00 – 15-.00
kde:se koná konferenční centrum PVA LETŇANY
oblíbené Malování s Veselým seniorem bude provázet patronka NF Tereza Kostková. Pozvání přijala herecka a moderátorka Mahulena Bočanová, která na místě předá symbolický šek pomoci. O malířské umění se s návštěvníky podělí například Iva Hütnerová a rada dalších hercu, kteří si zahrají na pouliční malíře. Budou jim přitom pomáhat i děti z Klokánku (Praha – Šterboholy), se kterými nadační fond realizuje některé aktivity. Za dobrovolný příspěvek si návštevníci odnesou na památku svuj portrét. O hudební doprovod se postará trio členů Originálního pražského synkopického orchestru Pavla Klikara.

EVA A VAŠEK
31.3. 2011 12.00
kde – hala č. 2 pódium PVA Letňany
vystoupení známé pěvecké dvojice Eva a Vašek – komerčně nejúspěšnější česká hudební dvojice. Repertoár se skládá většinou ze starých a úspěšných lidových a dechovkových melodií, kterými se obracejí zejména na starší posluchače.

Změnou v souboru veletrhů pro rodinu a volný čas FOR FAMILY je to, že se oddělil od souboru o bydlení a bude se věnovat jen rodině od těch nejmenších až po nejstarší a jejich zájmům i domácím mazlíčkům. Kromě veletrhu FOR SENIOR budou současně probíhat další tři veletrhy. Prvním z nich je FOR KIDS, který představí veškeré potřeby a vybavení pro děti od narození, přes školáky až po studenty. Tradiční expozice hraček, kočárků a potřeb pro batolata i jejich rodiče jsou rozšířeny o dětský a studentský nábytek, sportovní potřeby a společenské hry pro celou rodinu. FOR TRAVEL představí jako každoročně nabídku cestovních kanceláří a agentur. Zároveň se na akci budou prezentovat firmy nabízející sportovní aktivity, wellness a relaxační pobyty. FOR PETS je veletrh chovatelských potřeb pro domácí mazlíčky. Orientuje se na veškerá domácí zvířata – psy, kočky, exotické ptactvo, terarijní zvířata, drobné savce, hlodavce a akvaristiku. Představí novinky a trendy v oblasti krmiv, veterinárních, kosmetických přípravků a chovatelských potřeb. Veškeré informace o veletrzích najdete na http://www.forfamily.cz.

Zdroj: ABF, s. r. o. – paní Zahradníčková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: