Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Přírodní kosmetika na jaro

Publikováno: 18.04.11
Počet zobrazení: 3014
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Začíná pěkné jarní počasí. Brzy, milé dámy, odložíte kabáty a odhalíte některé části našeho těla. Jestli jste o sebe v zimě pečovaly, pak se budete nyní jen udržovat.

Kůže pokrývá celou plochu těla a opravdu si zaslouží pečlivou péči nejen umýváním, peelingem nebo čistěním, ale také masírováním. Rozhodně je dobré k ošetřování kůže používat olej. Kůže, která je ošetřována olejem, je pevná, měkká, odolná vůči zátěži i pohybu. Je prokázáno. Že lidé, kteří ošetřují kůži olejem, lépe snáší zranění. Ruce i nohy vypadají dobře, takže se nemusíte obávat nosit halenku s krátkým rukávem anebo kratší sukně. Postup je takový, že před koupelí, asi dvě hodiny, si tělo lehce namasírujte olejem, pak se zabalte do prostěradla a nechte olej působit. A po koupeli se znovu naolejujte nebo si potřete pokožku jemným a kvalitním tělovým mlékem. Pokud se umýváte mýdlem, pamatujte na to, že pokožku velmi vysušuje. Ale vysoušení pokožky můžete zabránit tím, že do mýdlové pěny nakapete olej a pak se pěnou můžete omývat a pak tělo znovu naolejovat. Ve Francii se lidé umývají Savon de Marseille, v Česku je také na trhu. Myslím, že sprchové gely hodně vysušují pokožku, ale záleží na pozorování každého jedince. Mohou ulpívat na povrchu pokožky a nejdou tak snadno smýt.

Bylinková mýdla
JAK VYČISTÍTE OBLIČEJOVÉ PÓRY

Tento recept používají kosmetické salóny. Ale můžeme si jej připravit i doma. Ingredience: 5 ml včelího vosku, 50 ml růžové vody, 15 ml lanolínu, 15 ml valchařské hlinky, 5 ml lněného semene, které roztlučete na prášek. Lanolin zvláčňuje a zvlhčuje, má vysokou schopnost vázat vodu. Podle výzkumů EU je lanolin, pokud je zbaven reziduí pesticidů, nejméně alergenní surovinou používanou v kosmetice. Roztavte vosk a lanolin společně na mírném plameni za stálého míchání. Odstavte z ohně a přidejte růžovou vodu. Míchejte do vychladnutí. Vmíchejte valchařskou hlinku a tlučené lněné a míchejte, až dostanete hladkou pastu.

Domácí kosmetické přípravky
PLEŤOVÉ PŘÍPRAVKY

Je nutno říci, že výroba pleťových krémů není nic tajemného a nedostupného. Skládají se z roztavených vosků, olejů a vonných vod. Všechny složky musí mít přibližně stejnou teplotu.

Vosky

Vosky se taví a mírném ohni.

Oleje

Oleje se zahřívají a zašlehávají do vosků.

Pak se do smíšených vosků a olejů pomalu přikapávají zahřáté aromatické vody a směs se míchá do vychladnutí. Tento proces je možno připodobnit výrobě majonézy, je to však jednodušší a trvá 10 minut.

Konzistence krému

Pro tužší krém přidáváme více včelího vosku, pro měkčí krém pak více oleje. Větší množství způsobuje, že je krém lehčí a nadýchanější, ale složky se oddělují. Přidáním rostlin (proskurník netřesk). Které obsahují změkčující sliz, dosáhneme houbovitější konzistenci krému.

Silice

Několik kapek silice pak způsobí, že krém voní a také získá žádoucí vlastnosti.

Růže, pelargónie levandule jsou zvlášť vhodné pro všechny tyty pleti.

Výroba čistícího krému z růžového oleje

Ingredience:

60 ml lanolinu

80 ml mandlového oleje

15 ml glycerinu

0,65 ml boraxu (nemusí být)

45 ml růžové vody

5 ml oxidu zinečnatého

6 kapek éterického růžového oleje

Roztavte lanolin a mírně zahřejte mandlový olej a glycerin dohromady. Směs oleje a glycerinu pomalu vlijte do lanolínu za stálého míchání.

Rozpusťte borax v zahřáté růžové vodě a postupně přidávejte do směsi lanolinu a oleje za stálého míchání. Nechte zchladnout-

Když se směs chladná a krémovitá, vmíchejte zinkovou mast a růžový olej.

Lžičkou naplňte kelímek a označte jej.

Jak vařit levně a přitom zdravě

V tomto období je už budete jíst vitamínovou lehkou stravu a připravovat se na mírnou redukční dietu před letními měsíci. Zkušenost, že nárazové diety jsou škodlivé, všichni mají. Hubněte pro zdraví i pro krásu, zbavujte se zbytečných kil, abyste se cítily dobře a mohly si obléci posléze odvážnější letní šaty. Tento měsíc bychom měly jíst nízkokalorická jídla s omezením cukru a tuku, spíš se soustředit na ovoce a zeleninu, zvýšit spíš potraviny, které obsahují bílkoviny. Mezi ty patří netučné mléko, tvaroh, jogurty. Nejlépe bude, když vysadíte cukr, zapomenete na uzeniny a sladkosti i smažená jídla. Také trochu omezte solení, Z masa volte ryby a libové maso. Protože koření zvyšuje chuť k jídlu, omezte ho.

Kalorická hodnota jednotlivých jídel by měla být rozdělena následujícím způsobem:

snídaně – 250 kcal, přesnídávka – 100 kcal, oběd – 350 kcal, svačina – 100 kcal, večeře – 200 kcal.

Několik nápadů na pestrou stravu
Saláty s jablky a sýrem připravíme z těchto ingrediencí: 2 zelené saláty, 2 jablka, 120 g strouhaného sýra, šálek jogurtu a pokračujeme: Lístky zeleného salátu poklademe na talíř. Neloupaná jablka zbavíme jaderníků a nakrájíme je na tenké plátky. Položíme je ke středu talíře. Strouhaný sýr vmícháme do jogurtu a směs vkusně nalejeme na jablka. Podáváme pěkně vychlazené. Sýrový salát připravíme z těchto ingrediencí: 250 g balkánského sýra 2 cibule, paprikový lusk, hrst potočnice nebo zelené petrželky, 4 lžíce mléka, 2 lžíce strouhaného kokosu, lžička mletého pepře, citron, sůl, případně trochu másla a pokračujeme: Drobně nakrájenou cibuli posolíme a necháme půlhodinku odpočinout. Kokos namočíme do mléka. Paprikový lusk a potočnici nebo petrželku nasekáme nadrobno. Pak to všechno promícháme se všemi ostatními přísadami a případně zjemníme trochou másla. Květák na jogurtu připravíme z těchto ingrediencí: velký květák nebo dva menší, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 kelímky jogurtu, lžičky mletého zázvoru, lžička práškového cukru, 2 lžíce másla, sůl a pokračujeme: Do rozšlehaného jogurtu vmícháme jednu rozemletou cibuli, utřený česnek, zázvor, cukr a sůl. Rozebraný květák vložíme do směsi a necháme tam aspoň dvě hodiny. Na másle dozlatova osmažíme druhou nakrájenou cibuli a pak na ni hodíme květák s jogurtem. Podlijeme dvěma třemi lžícemi vřelé vody a vaříme, až je květák měkký. Nezapomeňte na pitný režim. Můžete zkusit i bylinkové neslazené čaje, minerálky, čerstvou vodu. Ovocné šťávy pouze 100%, nejlépe, když si je připravíte doma z čerstvých citrusů.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: