Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Z Ajurvédy: Suchá kůže a její ošetřování

Publikováno: 18.08.11
Počet zobrazení: 3810
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Suchá kůže má nízkou úroveň mazu a pleť je náchylná k citlivosti. Kůže má vyprahlý vzhled a není schopna udržet vlhkost.

Obvykle se lidé se suchou pletí cítí nepříjemně po umytí a musí si rychle aplikovat hydratační přípravky.

Nesnáší:

Sucha a větrné počasí

extrémní teploty a klimatizovaný vzduch,

Příčiny

Nedostatek vylučování maziva
Škodlivé látky v ovzduší
genetické onemocnění
špatná strava, zejména nedostatek vitamínu A a B vitamínů
nevhodná kosmetika

Jak pečovat o suchou pleť

Umývejte se minerální vodou. Nepoužívejte vodu s vodovodu. Nikdy nepoužívejte horkou vodu. V dopoledních hodinách vlhčete pleť minerální vodou. Suchá pleť potřebuje hodně jemné, ale důkladné čištění, pravidelnou stimulace masáží a hodně oleje. Potřebuje také další pečlivé ochrany. Přírodní oleje pokožku suché pleti chrání.

Použijte neutrální pH-produkty k čištění pleti. Neužívejte mýdla, která koupíte na trhu.

Při koupeli používejte dětský olej. Masáže provádějte krémy, které si doma vyrobíte.

Ranní ošetření suché pleti

Každé ráno, 15 minut, než jdete do koupele

1 žloutek
1 čajová lžička pomerančový džus
1 lžička olivového oleje a
několik kapek růžové vody
několik kapek limetové šťávy

Smíchejte výše uvedené přísady dohromady a aplikujte na kůži.

Maska pro krásu

1 vejce
1 kávová lžička medu,
1 / 2 lžičky olivového oleje a
několik kapek růžové vody

Smíchejte přísady důkladně a použijte jako masku.

Noční hydratační ošetření

Masírujte své tělo pod sprchou, pak se utřete suchým ručníkem. A pak proveďte lehkou hydrataci vhodným hydratačním prostředkem (olejem, viz níže). Pak nechte pět minut prostředek vstřebávat a přitom se lehce masírujte teplou žínkou. Nakonec odstraňte přebytečný hydratační prostředek z kůže.

Denní hydratační ošetření

Na čerstvě očištěnou pleť naneste hydratační prostředek (olej) a počkejte 10 minut, až se vstřebá. Pak kůži znovu navlhčete.

Mléčná lázeň

Jednou týdně se vykoupejte v mléčné lázni. Plynule vyživí vaši kůži. Naplňte vanu teplou vodou a smíchejte 250 g mléka s půl lžící mandlového oleje a pár kapkami svého oblíbeného parfému. Pak jen ležte ve vaně a relaxujte. Nejlepším lékem na masáž je směs ze smetany, do které přidáte několik kapek růžové vody a citronovou šťávu. Hydrataci pokožky provádějte vždy po dokonalém vyčištění. A používejte tekuté hydratační oleje nebo odličovací oleje. Vyhněte se voskovým hydratačním krémům.

Stále zvlhčujte své prostředí, v kterém jste.

Jednou týdně, použijte masku na obličej, aby vyjasnila kůži a odstranila jednotvárný, suchý povrch kůže.

Maska

Použijte zelený jíl a surový med. Po jedné lžičce. A smíchejte, Pak naneste směs na obličej . Po patnácti minutách pleť opláchněte vlažnou vodou. Použijte potom přírodní olej.

Byliny pro suchou pleť

Aloe Vera: Aloe vera má uklidňující účinky, hojení a zvlhčení. To také pomáhá odstranit odumřelé buňky. Použít aloe vera gel lokálně na postižené oblasti. Calendula a kostival mají pro kůži změkčující vlastnosti. Mohou být použity v sauně nebo na obličej, spolu s květinovými vodami. Kostivalový prostředek kůže také snižuje zarudnutí a zklidňuje podrážděnou pokožku. Do koupele přidejte 5 kapek levandulového oleje nebo ovesné vločky. Po koupeli pak použijte trochu pupalkového oleje s aloe vera krémem. Pití čaje z heřmánku, pampelišky nebo máty. Brutnák lékařský, fenykl, podběl nebo měsíčku čaj také pomáhá zlepšit pleť. Přidat 1 lžičku. bylin na 1 šálek vroucí vody a pít denně. Tea tree oil je umí proniknout do pokožky na buněčné úrovni. Přidejte 1 kapku oleje do svého oblíbeného krému a hydratujte tak účinně svou pleť.

Bylinné obličejové napařování

Bylinky pro nápařku : heřmánek, levandule, máta peprné

Na dva litry vody dejte do smaltované nádoby 2 – 4 polévkové lžíce sušené nebo čerstvé bylinky a napařujte obličej 15 minut.

Po patnácti minutách opláchněte obličej studenou vodou a nechte své kůži uschnout, nebo pat v suchém prostředí s ručníkem. Pak ošetřete pleť přírodním olejem nebo použijte jílovou masku.

Dieta

Doporučení pro suchou pleť

Jezte vyváženou stravu, která obsahuje zeleninu, ovoce, obilí, semena a ořechy. Jezte kvalitní bílkoviny z rostlinných zdrojů. Zvyšte svůj příjem syrových potravin. Jezte potraviny, jako je česnek, cibule, vejce, a chřestem, které mají vysoký obsah síry, který pomáhá udržovat pokožku hladkou a mladě. Konzumujte hodně žluté a oranžové zeleniny. Jedná se o vysoce v beta-karotenu, antioxidant. Mrkev je obzvláště dobrá. Nerafinovaný olej za studena z lisovaných-lněných semínek požívejte denně na saláty a zapečené brambory, nebo ve směsi do všech pokrmů, které nevyžadují ohřevu na vysoké teploty. Tak získáte vláčnou pokožku. Olej z lněného semínka obsahuje esenciální mastné kyseliny omega-3-alfa-linolenové kyseliny omega-6 a kyseliny linolové. Ty vchází do hormonů jako látky, tzv. prostaglandiny, které podporují zdraví kůže. Cantaloupes, mrkve a meruňky jsou potraviny pro suchou pleť, protože jsou bohaté na vitamíny A a C, a to jak důležitá pro pružnou, hladkou kůži. Jíst celá nebo přijmout jako čerstvé šťávy. Jezte potraviny bohaté na kyselinu pantotenovou (vitamín B5), například tvaroh, sýr, přírodní hladký jogurt, kefír, listovou zeleninu, nutriční kvasnice a pšeničné klíčky. Kyselina pantothenová je potřeba pro syntézu tuků a olejů pro kůži. Vypít nejméně 2 litry kvalitní vody každý den, aby na kůži dobře hydratovanou. Nepijte nealkoholické nápoje nebo nejezte cukr, čokoládu, bramborové lupínky, nebo jiné nežádoucí potraviny. Vyhýbejte se alkoholu a kofeinu. Tyto látky mají diuretický účinek. Vysychá pleť.

Esenciální oleje pro suchou pleť

Heřmánek
Geranium
Yzop
Levandule
Pačuli
Rose
Santal
Ylang-Ylang

Doporučení

Pupalkový olej s doplňky jsou prospěšné pro pokožku. Obsahují gama-linolenové kyseliny (GLA), esenciální mastné kyseliny údajně posilují kožní buňky a mohou zvýšit jejich obsah vlhkosti.

Dostatek spánku obnoví buněčnou činnost kůže právě v klidové fázi.

Cvičení zvyšuje a podporuje krevní oběh. Pravidelné cvičení může očistit a vyživit pokožku zevnitř.

Avokádo vyživuje suchou pokožku. Půlku avokáda smíchejte s několika kapkami citronové šťávy a rozložte masku na vyčištěnou pleť na patnáct i dvacet minut. Pak se oplachujte střídavě teplou a studenou vodou.

Banánová maska : Zralý banán rozmačkáme vidličkou a rozložte jej hustě na obličej a krk. Nechte působit deset až patnáct minut a poté se opláchne vlažnou vodou.

Pleťové oleje

Oleje pro kosmetické použití

Pleťové oleje patří mezi přírodní látky, které pomáhají udržet pleť mladou a krásnou. Přírodní kosmetika podporuje přirozené biologické procesy v pleti. Využívá k tomu sílu vitamínů, minerálů a jiných bioaktivních látek obsažených v rostlinách všude kolem nás.Kosmetické pleťové oleje provází člověka po celou dobu jeho snahy pečovat o pleť. Pleťové oleje jsou přírodním a zcela přirozeným zdrojem cenných a v mnoha případech dokonce nenahraditelných látek. Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v pleťových olejích velmi dobře prostupují kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky. Naše pleťové oleje jsou vyráběny z těch nejlepších surovin.

Pleťové oleje a jejich účinek

zpomalují proces stárnutí pokožky, působí proti tvorbě vrásek
udržují pleť vláčnou a pružnou¨
zvyšují regenerační schopnosti plet
udržují hydratační schopnost pleti
chrání pleť před škodlivými účinky vnějšího prostředí
velmi rychle se vstřebávají, nezanechávají pocit mastnot
jsou vhodné pro všechny typy pleti,
velmi dobře působí i na problematickou a citlivou pleť

Pleťové oleje a jejich užití

Pleťové oleje nahrazují krémy.A jsou také zvláštním přídavkem do krémů, které si můžeme vyrobit samy, jak bude uvedeno v příštích kapitolách. Pleťové oleje jsou k dostání na trhu a vyrábějí je různé firmy. Vyberte si ten toho svého dodavatele! Pleťový olej, stejně jako tak činíme s pleťovým krémem, jemně vetřete do vyčištěné suché či vlhké pokožky obličeje, krku a dekoltu. Při pravidelném používání pleťových olejů ráno i večer budou výsledky zlepšení stavu pleti skutečně viditelné.Příprava pleti před použitím pleťových olejů

Aby pleť mohla příjímat všechny potřebné látky obsažené v pleťových olejích, musí být čistá, hydratovaná a tonizovaná

1. Čištění – pleťová mléka důkladně a jemně vyčistí pleť

2. Hydratace a tonizace – pleťová voda a tonika zvyšují vlhkost pleti, jemně ji dočistí, osvěží, tonizuje některou z aromatických vod, například levandulovou, růžovou apod.

3. Regenerace a výživa – teprve nyní nanášíme pleťové oleje, které dodají energii, hydratují, zpomalují stárnutí a chrání pleť před vnějšími vlivy.

Nemusíme se namáhat s přípravou kosmetických olejů, pokud nemáme čas, protože na trhu najdeme kosmetické oleje, které jsou připravovány odborným způsobem a mají vynikající účinky. Jejich výhoda je, že jsou levnější, než mnohé pleťové krémy a přitom se lehce stírají z kůže při večerním ošetřování pleti.

Jojobový olej

Z hlediska složení se jedná o vosk a proto se neužívá vnitřně, neboť prochází trávicím traktem nezměněn. Běžně je však označován jako olej. Patří k nejcennějším přírodním olejům. Je vhodný pro jakýkoli typ pokožky.

Udržuje přirozenou vlhkost pokožky, pravidelným používáním se citlivá, suchá a podrážděná kůže stává opět odolnou

Obsahuje vyvážený poměr pěstících látek s hojivou schopností

Pokožku ošetřuje, regeneruje, vyhlazuje a pomáhá v péči o aknózní pleť

Má přirozený ochranný UV-filtr 3 až 4

Jojobový olej můžete také používat k ošetřování svých vlasů. Pár kapek jojobového oleje vmasírovaných do vlhkých vlasů jim dodá hebkost, jemnost a navrátí přirozený lesk.

Brutnákový olej

Již slavný starořecký básník Homér užíval brutnák jako svou zklidňující rostlinu, jak se dozvíme z literatury. Brutnákový olej je ideální pro péči o problematickou pokožku se sklonem k přesušování a praskání. Používá se nejen pro masáž obličeje, ale i celého těla. Obsahuje dvojnásobné množství vícenenasycené mastné kyseliny gama-linolenové než pupálkový olej. A tak pro své vlastnosti je vynikající pro kůži postiženou ekzémy, lupénkou či alergií. Má hojivé a regenerační účinky. Je vhodný na popáleniny a záněty pokožky. Při vnitřním užívání snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při atopickém ekzému. Působí proti bušení srdce a posiluje srdeční činnost, pomáhá při nadýmání a zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu.

Meruňkový olej

Meruňkový olej je vynikající pleťový a masážní olej, vhodný pro všechny typy pokožky. Hodí se k péči o jemnou, velmi citlivou pleť.Je tím nejlepším pro dětskou pokožku, vhodný i pro miminka a batolata. Ošetřuje a regeneruje suchou a popraskanou kůži, blahodárně působí při potížích s akné a ekzémy, pečuje o kůži poškozenou nadměrným opalováním. Tvoří základ vysoce kvalitních masážních směsí.

Mandlový olej

Mandlový olej se řadí se mezi nejcennější rostlinné oleje. Pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání ji a pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání. Mandlový olej patří k nejpoužívanějším při aromaterapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů. Vtíráním do kůže a masáží pomáhá správně zvolený olej pokožku regenerovat, zachovat její pružnost, pevnost a vláčnost, obnovovat přirozený lipidový filtr a podporovat přirozenou hydrataci pokožky.

Šípkový olej

Olej lisovaný ze semen plodů šípků je bohatým zdrojem vitamínu A a vícenenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové. Olej načervenalé barvy je pro své vynikající regenerační, pěstící a hojivé účinky ideální pro suchou a zralou pleť. Intenzivně ošetřuje a vyhlazuje, podporuje vitalitu a regeneraci, reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty. Může se ředit s jiným základním olejem v poměru 1:9 (např. jojobovým nebo mandlovým).

Makadamový olej

Makadamový olej má vysoký obsah vitamínů a minerálů. Vyniká schopností zvyšovat pružnost, vláčnost a elastičnost pokožky. Pleť je po ošetření jemná a vitální. Pleť vyhlazuje a působí silně antioxidačně. Je přírodním a zcela přirozeným zdrojem cenných a v mnoha případech dokonce nenahraditelných látek. Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v luxusních kosmetických olejích velmi dobře prostupují kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky.

Růžový olej – Rosa Damascena flos

Pozvolnou macerací okvětních lístků Damascenské růže docílíme velmi kvalitní a biologicky účinný – růžový olej. Jedná se o jeden z nejluxusnějších olejů používaných v kosmetice. Růžový olej velmi aktivně zvyšuje elasticitu a tonus pokožky, zpevňuje ji, hydratuje, vyživuje, regeneruje, relaxuje a čistí. Růžový olej obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů a je přírodním a zcela přirozeným zdrojem cenných a v mnoha případech dokonce nenahraditelných látek. Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v růžovém oleji velmi dobře prostupují kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky.

Avokádový olej – Persea Gratissima

Avokádový olej urychluje hojení a regeneraci, změkčuje ztvrdlou kůži. Po zahřátí je avokádový olej vhodný jako obličejová maska na podrážděnou, přesušenou a uhrovitou pleť. Je určený zejména na jemnou a citlivou pokožku. Vitamíny, minerály a stopové prvky obsažené v avokádovém oleji velmi dobře prostupuje kožní bariérou až k zárodečné vrstvě pokožky.

Olej z muškátové růže

Tento olej přispívá k lepší hydrataci pokožky. Navíc působí preventivně a koriguje známky fotostárnutí a kožní problémy vzniklé v důsledku slunečního záření. Aktivní složka karagén ( Chondrus Crispus ) má silný hydratační účinek po 24 hodin, dlouhodobě umožňuje hloubkové vyhlazení pokožky. Směs peptidů peptinu, serinu, argininu a prolinu působí zpevňujícím účinkem.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: