Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pozor na DPH

Publikováno: 22.11.11
Počet zobrazení: 1473
Autor článku:JUDr. Irena Novotná
Jak víte, vláda schválila 20. července 2011 změny týkající se navýšení DPH. Od příštího roku by tak měly platit dvě sazby DPH, a to 20 a 14 procent. Jaké budou praktické dopady tohoto navýšení, se uvidí nejpozději od počátku roku 2012.

To je termín, od kdy by měla tato zvýšená daň platit. Už nyní je však víc než jasné, že se zdražení dotkne všech aspektů našeho života a otázkou zůstává, jak se s nimi spotřebitelé i firmy vypořádají.

Dopady na české stavebnictví

Vlivem očekávaného zvýšení cen se lidé budou snažit zakoupit byt nebo objednat stavební práce ještě se stávající DPH ve výši 10 procent. V případě, že si objednají a zaplatí materiál a stavební práce u vybrané stavební firmy ještě do konce letošního roku, mohou výrazně ušetřit, a to řádově až statisíce. Pozor! To se netýká těch, kteří staví svépomocí. Při pouhém nákupu materiálu se výše DPH nemění. Bez současného objednání stavebních prací kupující uhradí 20 procentní DHP letos i příští rok.

Datum platby je rozhodující

„Okamžik, který rozhodne o výši daně z přidané hodnoty, je faktické datum platby. Objednávka v tomto případě není důležitá, pouze zaplacení,“ potvrzuje Veronika Lukášová z ministerstva financí. Lze předpokládat, že spotřebitelé budou chtít, stejně jako v minulosti, ještě na poslední chvíli ušetřit a uhradit stavebním firmám co nejvyšší zálohu. Je velmi pravděpodobné, že se najde i řada těch, kteří budou chtít uhradit až 100 procent nákladů, protože si snadno spočítají, že tímto krokem ušetří u bydlení za 3,3 milionu až 120 tisíc korun.

Dopady na spotřebitele

Před podobným neuváženým krokem však důrazně varuje Mgr. Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu www.poradnaveritele.cz. Sledování tohoto portálu vřele doporučuji vaší laskavé pozornosti.

Asi bude narůstat množství sporů

Pokud zákazník uhradí celou rozpočtovanou částku dopředu, vystavuje sebe i svoji peněženku velkému riziku. I v současné době je pro spotřebitele velmi složité se ubránit některým praktikám neseriozních stavebních firem a lze předpokládat, že v souvislosti s předpokládaným stavebním boomem podobných případů přibude. Už dnes se lidé v podobných případech nebojí o své nároky soudit, což významně pročišťuje tuzemský trh.

Zkontrolujte si dílo dřív, než zaplatíte

Finanční a časový stres, do kterého vás může zvýšené DPH snadno dostat, se může projevit i větším procentem nekvalitně odvedené práce. Odborníci proto doporučují platit vždy až po kontrole odvedené práce a zaměřit se nejen na kvalitu, ale i na množství spotřebovaného materiálu.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: