Dnes je 13.05.2024, Svátek má Servác, zítra Bonifác

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

UNESCO – světové památky

Publikováno: 15.02.12
Počet zobrazení: 8186
UNESCO_svet_mapa Na světě se nachází 932 památek (2011), které jsou zapsány do seznamu UNESCO. Z toho je 721 kulturních (na obrázku vyznačeny žlutou barvou), 183 přírodních (na obrázku zelená barva) a 28 smíšených (na obrázku červená barva). Památky najdeme v celkem 153 zemích světa. Největší koncentrace památek, zejména pak kulturních, se nachází na evropském kontinentu. Mezi země s největším počtem památek patří Itálie, Španělsko a Německo. Světová organizace UNESCO se snaží působit na rozvoj památky či destinace, ve které se daná památka nachází. Z větší části se jedná o pomoc nefinančního charakteru, která je poskytována pomocí plánů podpory a ochrany, prezentace na webových stránkách organizace nebo propagace na stránkách ostatních památek. Finanční pomoc je poskytována jen bezprostředně ohroženým památkám.

Nejkrásnější památky světa ze seznamu UNESCO

UNESCO se stará o zachování nejkrásnějšího světového kulturního a přírodního dědictví. Jak již bylo zmíněno, jedná se o místa s velkou hodnotou pro lidstvo. Existují stovky míst zařazených do seznamu UNESCO. Webový portál Tripyo sestavil na základě statistik a hlasů cestovatelů další seznam, v kterém zveřejňuje nejkrásnější památky světa.

Níže uvedené památky UNESCO jsou vybrané památky, které leží ve státech s jejich největší koncentrací:

  • Benátky jsou město postavené na několika ostrovech. Většina staveb je postavena na dřevěných pilotech, které jsou zapuštěné do vody. Město je plné plavebních kanálů, které suplují silnice. Vzhledem ke stále se zvyšující hladině moře se předpokládá úplné zatopení města.
  • Díla Antonia Gaudího nacházející se v Barceloně nebo její blízkosti. Památky lákají svojí architekturou (Casa Vicens, La Sagrada Familia, Casa Batloó atd.).
  • Velká Čínská zeď je jedním z nejkrásnějších objektů postavených člověkem. Byla navržena tak, aby chránila Čínu před invazemi přicházejícími ze severu.
  • Versailles bylo hlavním sídlem francouzských králů, jedná se o jednu z nejkrásnějších královských rezidencí v Evropě.
  • Údolí řeky Rýn je známé pro jeho impozantní hrady, krásnou krajinu, stará města a vesnice. Řeka Rýn nejdůležitější lodní dopravní trasou pro Evropu.
  • Historické centrum Mexiko City – kde je možné si prohlédnout středověké budovy nebo ruiny aztéckých chrámů.
  • Stonehenge patří do skupiny nejslavnějších megalitů na světě.
  • Taj Mahal jedná se o krásnou architektonickou stavbu z bílého mramoru, kterou ročně navštíví tisícovky návštěvníků.
  • Historické centrum Petrohradu je díky svým mnoha kanálů a mostům přezdívané „Benátkami severu“. Návštěvníci mohou vidět krásný Zimní a Mramorový palác.
  • Grand Canyon vytvořený řekou Colorado.
  • Zdroj: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

10.11.2014 19:23  mikimaus

No pokud umím počítat tak je jich tam jen 10 a má jich být 12!!

Zanechte komentář: