Dnes je 26.04.2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Život po sedmdesátce 5

Publikováno: 3.02.12
Počet zobrazení: 2031
Autor článku: Zdeněk Vohradník
STÁRNUTÍ JE PŘÍRODNÍ ZÁKON, ALE …
Stárnutí je sice přírodní zákon, ale jednotlivé symptomy stárnutí můžeme zmírnit nebo oddálit a naučit se s nimi žít.

Každý z nás měl během svého života možnost pozorovat na svých prarodičích, rodičích a nyní i na sobě a ostatních vrstevnících postupující příznaky stáří. Přicházejí postupně a s různou intenzitou, ale po sedmdesátce se již projevují u většiny seniorů.

Změny vzhledu
Nejmarkantněji se to pozná po delším časovém odstupu na vzhledu a vlastnostech kůže. Vrásky se prohlubují a pigmentových skvrn přibývá. Vlasy šednou nebo ubývají.
Tyto i další změny však nejsou zcela úměrné věku a postupují značně individuálně. Dobře je to vidět např. při srazech absolventů škol. Hodně záleží, zejména u žen, také na tom jak o sebe dbají, na životní aktivitě, duševní pohodě apod.

Zrak, sluch, paměť …Asi od padesáti let se nedá přehlédnout zhoršující se ostrost zraku a kvalita sluchu. Nejdříve to obvykle začne brýlemi na čtení, pak na dálku a následují sluchátka. Je zajímavé, že zatímco problémy se zrakem starší lidé celkem ochotně přiznávají, problémy se sluchem mají tendenci tajit a zlehčovat. Sluchátek se přímo bojí nebo se za ně stydí? Špatný sluch seniorů je často přemetem různých vtipů, i mezi seniory, ale někdy i příčinou rodinných sporů.

Podobně je tomu s pamětí. Zde odkazuji na článek „Pomáhejte své paměti“ ze seriálu Jak důstojně stárnout http://vohradnik.webnode.cz/news/jak-starnout-dustojne-12/

Pohyblivost
Postupně se také snižuje pohyblivost každého jedince. Způsobují to zejména opotřebené klouby a jejich nemoci. Někdy ale také snížená výkonnost srdce, plic a cévního systému. V kopečku, který jsme ještě „nedávno“ bez problému vyběhli, se stále více zadýcháme. Podobně jako u paměti neexistuje jednoduchá rada. Odkazuji proto na článek „Pohyb je život“ ze stejnojmenného seriálu http://vohradnik.webnode.cz/news/jak-starnout-dustojne-9/

Jak se se stářím vyrovnat
Vyskytují se ještě další symptomy stáří. Ke všem existuje mnoho návodů jak je zmírnit nebo zpomalit. Nikde však nenajdeme návod jak je odstranit. S projevy stáří se musíme smířit a naučit se s nimi žít.

Příští článek se jmenuje: UPRAVTE SI DENNÍ PROGRAM PODLE SVÝCH GENŮ

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: