Dnes je 13.05.2024, Svátek má Servác, zítra Bonifác

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sluneční svit a jeho vliv na člověka

Publikováno: 15.04.13
Počet zobrazení: 909
  Autor článku: Andrea Procházková
Na internetu se můžeme dočíst, že letošní zima není ani tak problematická kvůli množství sněhové pokrývky nebo stupni pod nulou na našich teploměrech, jako spíš nedostatkem slunečního záření.

Taková ta krásná zima s křupajícím sněhem a krystalky ledu, které se blýskají jako diamanty, by byla pro lidský organismus daleko příznivější.
Sluneční svit má totiž sterilizační účinek, protože zabíjí viry a bakterie. Což nepoznáte jen na škrábancích a rankách na kůži, ale také na sladkém spánku, když necháte na sluníčku vyvětrat peřiny, matrace nebo dlouho nenošené oblečení .

Sluneční světlo nám prokazatelně zlepšuje náladu, není se asi moc co divit, že nejvíce sebevražd se odehrává ve skandinávských zemích. Sluneční světlo je prostě přírodní lék, a pokud si najdete čas a zacvičíte si na něm aspoň jednoduché cviky, budete se hned cítit lépe.

Je také obecně známé, že vlivem slunečního záření si náš organismus dovede tvořit v kůži vitamín D. Ten dokáže využívat vápníku z potravy ke stavbě kostí a prevenci osteoporózy. A to už je v seniorském věku nějak důležitý argument. Když k tomu přidáme ryby v potravě alespoň dvakrát týdně, můžeme si být jisti, že jsme pro své zdraví udělali opravdu hodně.

A když už nás trápí artritida, další hrozba seniorského věku, tak vězte, že pobyt na sluníčku zmírňuje bolest oteklých kloubů. K dalším příznivým účinkům naší nejbližší hvězdy patří také snižování glukózy v krvi u cukrovky a upravení hladiny u snížené hladiny glukózy v krvi ( hypoglykémie) Některé studie dokonce naznačují, že sluneční světlo má schopnost mírně snižovat hladinu.

ak se tedy nedivme, že jsme všichni po stávající zimě nevrlí, všude řádí virózy a cítíme se mizerně a bez nálady. Zkusme se tomu bránit aspoň co nejhojnějším pobytem na čerstvém vzduchu, ať načerpáme aspoň kyslík a sluníčko k nám pronikne aspoň letmo přes pošmournou oblohu.

Autor: Andrea Procházková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: