Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Boj se škůdci na zahradě

Publikováno: 21.06.13
Počet zobrazení: 4249
  Autorka článku: František Dvořák
Letos je, a ještě bude, hodně deštivo. Pokud přemýšlíte, co vše ještě na Vaší zahradě vyroste kromě hub a kdy se na rajčatech objeví plíseň, určitě také přemýšlíte, jak se všem možným škůdcům bránit. Zkuste „nestandartní“ přípravky z domácích zdrojů.

Mýdlový nebo jarový postřik na mšice.

Je vhodný se na okrasné rostliny a na ty, které nehodláte konzumovat. Příprava je jednoduchá: Lžíci tekutého mýdla, mýdlové vody nebo jaru smíchejte s 2,5 litru vody, nalejte do nádoby a postřik je hotov. Nezapomeňte ho nanést i na spodní strany listů jednou týdně večer nebo po každém dešti. Pokud svítí slunce, tak postřik neprovádějte. Sluneční paprsky by mohly listy rostlin spálit.

Postřik z cigaretových vajglů:
Nikotin má na mšice i další škůdce toxické účinky. Pokud někdo z vaší rodiny kouří, nevyhazujte cigaretové nedopalky, mohou vám ještě posloužit. Nedopalky vyvařte ve vodě a „vývar“ rozprašovačem nanášejte na rostliny včetně spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.

Tabákový postřik:
Pokud jste nekuřáci, pořiďte si 15 g sušených drcených tabákových listů. Namočte je na půl hodiny do 2,5 litru teplé vody, vodu potom sceďte, přidejte lžičku mýdla nebo jaru a rozprašovačem postříkejte rostliny.
Pelyňkový postřik: Mšice odpuzuje také pelyněk. Přelijte 80 g čerstvých nasekaných listů pelyňku do 1,25 litru vroucí vody. Nechejte louhovat, dokud voda nevychladne. Vzniklý odvar přelijte přes síto do rozprašovače. Pelyněk je vhodný i na bylinky, které budete používat v kuchyni k jídlu. Pokud chcete pelyňkový odvar použít i na okrasně rostliny, klidně přimíchejte mýdlo nebo jar.

Postřik z rajčatových listů: Listy rajčat obsahují alkaloidy, a ty účinně hubí hmyz, včetně mšic. Postřik vyrobíte z 80 g nasekaných rajčatových listů, které namočíte na noc ve vodě. Ráno sceďte, a opět můžete přidat mýdlo.

Autor: František Dvořák, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: